solucan deliği

    4.
  1. basit açıklamasını yapıcak olursak ;
    beyaz a4 bir kağıt üzerinde bir köşedeki noktadan diğer köşedeki noktaya giden en kısa yol ikisi arasında çizeceğimiz düz bir çizgidir fakat kağıdı eğip iki noktayı üst üste getirerek bu noktalardan bir kalem geçirip delik açabiliriz.böylece en kısa mesafeyi bulmuş oluruz.işte bu solucan deliğidir
    15 ...
  2. 1.
  3. ingilizcesi wormhole dur..bilim dünyasında uzun bir dönem tartışmalara yol açmıştır..

    efendim bilindiği gibi kara delikler enerjisini tüketmiş olan büyük boyuttaki yıldızların, bireysel kütle çekim olayları ile bükülmeleri ve sonunda sıfır hacim ve bunun sonucunda da normal olarak sonsuz bir yoğunluğa kavuşmalarıyla oluşuyordu..şimdi bunun nasıl olduğunu burda açıklamak yersiz, zaten öle tam anlamıylada açıklıyamam..neyse efendim işte bu kara deliklere ait teorilerden biriside bu bükülüm sırasında kara deliklerin uzay zamanıda büktüğü yönündedir..bu konuda daha detaylı bilgi isteyen arkadaşlar hawking amcamızın teorilerine bakabilirler...işte efendim solucan delikleride tam bu noktada karşımıza çıkıyor..kurama göre biraz önce bahsettiğim kara deliklerin en diplerinde, iki kara deliği birbirine bağlayan bir deliktir..yine teoriye göre eger yeteri kadar dayanıklı bir cisim bu deliğe ulaşır ve karşı tarafa geçer ise çok kısa bir zaman içinde fakrlı bir yere geçebilecektir..yani başka bir şekilde söylemek gerekirse bükülen uzay/zaman da bir noktadan diğer noktaya baya, kestirme bir yol bulunacaktır..yani işte böle bi şey..en azından benim elimden bu kadarı geliyor...

    uzun bir zaman boyunca bilim adamları bu delikler ile ilgili baya bi çalışma yaptılar bildiğim kadarıyla..fakat en son bu işin babası sayılan stephen hawking: yıllardır sürdürdüğüm çalışmalar sonunda üzülerek söylüyorum ki(dikaat edin bu adamlar her lafa böle başlar)
    kara delikler ve solucan delikleri kullanılarak zamanda yolculuk ve boyut değiştirmek imkansızdır..demiştir...ki böyle dediyse kesin bir bildiği vardır..
    7 ...
  4. 2.
  5. solucan delikleri, belki ileride bir gün ışık hızı'nı aşmakta kullanılabilecek en olası yoldur.

    biz iki nokta arasındaki en kısa yolun düz bir çizgi olduğunu biliriz.

    ancak uzay, 3 boyuttan daha derin ve daha karmaşık bir yapıdır. ve teorik olarak bükülebildiği kabul edilir. işte solucan delikleri, uzayın bükülmesiyle oluşup iki nokta arasındaki en kısa yolun, bir çizgiden daha da kısa bir hal almasını sağlayabilir. kontrol edilmesi yakın gelecekte tabii ki imkansızdır. ancak uzak gelecekte (mesela 10.000 sene) solucan deliklerini kontrollü olarak kullanmak, hatta üretmek ve yönlendirmek teorik olarak mümkündür.

    bu milyarlarca ışık yılı mesafeyi uzayı manipüle ederek kısa zamanda almayı teorik olarak mümkün kılmaktadır. Zira sicim teorisi bize uzayın 10 ve daha fazla boyutlu olduğu anlatır.

    tek eksiğimiz aslında komik denilebilecek kadar çaresiz olan teknolojidir. bizim yaptığımız en uzağa insanlı yolculuk ay seyahatiyken, 10.000 sene sonraki insan solucan deliklerini kullanarak takır takır galaksiler arası atlamalar yapabilir. şaşırmamak gerekir.
    7 ...
  6. 22.
  7. etrafımızda bulunma ihtimali üzerinde durulan yüksek enerjili varsayımsal deliklerdir.

    ben işin orasında değilim,

    ulan benim deliğim var diye fotoğraf atıp,

    ilgi o... uğu yapanlara sayfalarca nickaltı döşersiniz,

    solucan deliğine 28 tane entry girilmiş.

    ulan o da delik bu da delik.

    yazınsana bir şeyler.
    5 ...
  8. 20.
  9. Topraklar icin yararli olan seydir.
    3 ...
  10. 25.
  11. interstellar filminde umut olarak lanse edilmeye çalışan bilimsel terim.
    3 ...
  12. 23.
  13. kara deliklerle henüz ispatlanamamış olan beyaz delikler arasında olduğu tahmininde bulunulan tünel.

    Teoriye göre kara deliklerden giren şeyler solucan deliğinden ilerleyerek beyaz delikten çıkıyor ve başka bir boyuta geçiyor.

    Einstein evrendeki her şeyin bir zıttının olduğunu, azdan çoğa gidilirse evrenin de bir zıttı olduğunu; böylece evrende bulunan her şeyin de bir zıttı olduğunu ortaya atmıştır. Buna insanlar da dahil olduğu için, paralel evren son yıllarda iyice rağbet gören bir konu.

    Başka bir evrende bambaşka bir ben, mükemmel bir şey.
    3 ...
  14. 18.
  15. ismini alış hikayesi oldukça basittir aslında. Bir solucan elmanın dışında dolaşmayıp, içini delerek geçer ise Solucan delikleri de böyledir. Evrende katedilmesi uzun bir mesafeyi çok küçük bir mesafe haline getirir. Bunu evreni ve uzayzamanı bükerek yaptığı düşünülmektedir.

    Einstein'e göre kara delikten giren bir madde beyaz delikten çıkar. Kara delik ile beyaz delik arasında solucan deliği vardır.
    2 ...
  16. 24.
  17. 13.
  18. düne kadar bilim evrenimizde üç boyutun hakim olduğuna inanıyordu. üç hakim boyut;
    en, boy ve derinlik.
    fakat artık bu kabul değişiyor, hatta değişti. çünkü madde zamandan ayrılamazdı.

    bu bakımdan zamanda maddenin dördüncü bir boyutu olarak kabul görmeye başladı. ve zaman kavramının da karanlık sırlarını gün ışığına çıkartmaya başladık.
    hawking her maddenin deliklerinin olduğunu söyler. mesela en pürüzsüz düzeyde bile bir delik vardır. tabi ki çok çok küçük. hatta bu delikler maddeyi deler. yani her şey aslında deliklidir. fakat atomların geçemeyeceği kadar küçük. bu bakımdan bardağımıza suyumuzu doldurduğumuz da akıp gitmez. fakat biz görmesekte o bardaktan akıp giden bir şeyler vardır.

    işte zamanda böyledir. yani dördüncü boyutta deliklerle doludur. eğer bu deliklerden birisini büyütebilirsek
    zamanda yolculuk bir efsane olmaktan çıkar. tabi bu şuan için neredeyse imkansız.
    ayrıca bir çok psişik durum bu teoriyle açıklığa kavuşabilir.
    astral seyahat, reenkarnasyon ve diğer durumların solucan delikleriyle alakalı olduğu akla yatmıyor değil.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük