neyse iki görüşteki en büyük benzerlik bence şudur: her biri fikirlerinin sonuna kadar ardındadır*. her biri ortalığa papuç bırakmaz babalar gibi çıkar görüşlerini savunurlar.
-iki grub da eleştirildikleri vakit anlama düzeylerinin çapı ne kadarsa o kadar karşılarındakileri kendilerince yaftalarlar. (örn: ülkücü,faşist ya da dinsiz)
-ve başlık altındaki tüm tespit entarilerin içeriğini doğrularlar. **
temelinde olaylara at gözlüğüyle bakma olan benzerlik.
ama başlık eksiktir, bu benzerliklerin hepsi ülkücülerde, kemalistlerde, bilumum gruplaşan inanç, fikir ve ideoloji sahiplerinde olabilen benzerliklerdir.
evet iki kesimin de kendine ait doğruları vardır. fakat bir de üçüncü bir kesim vardır ki onların kendilerine ait bir görüşleri olmadığı gibi daha da ileri giderek görüş sahibi insanların fikirlerini anlamaya çalışmazlar ya da anlamazlar *.
bu acıklı benzerliğin sonucu 1979'da iran'da solcular aleyhine sonuçladığı da acı ama gerçektir.
--vikipedya spoylırı--
1979 yılında iran'ın Muhammed Rıza Pehlevi liderliğindeki bir anayasal monarşiden, AyetullahHumeyni yönetiminde islam hukuku ve Şii mezhebi görüşlerini esas alan bir islam cumhuriyetine dönüştüren hareketin adı. Humeyni devrimden önce Paris* 'te kaldı. Devrim sırasında ilk önce liberal, sol ve dini gruplar Şah'ı devirmek için birleşmiş, Şah'ın devrilmesinden sonra ise iktidara yükselen Ayetullah Humeyni, muhalif liderleri ve grupları ortadan kaldırmış veya sindirmiştir. Devrimin oluşum sürecinde rantiyeci devlet modelinin petrol krizleri sonucunda çökmesi etkili olmuştur. Muhammed Rıza Şah'ın iranın gereksinimleriyle örtüşmeyen tarım politikaları kırsaldan Tahran'a göçü hızlandırmış ve büyük kentlerde siyasi islam'a yönelen bir alt sınıf yaratmıştır. iran Devrimi'nin oluşumunda Amerika'nın insan Hakları Politikası* ivmeyi arttırıcı bir rol oynamıştır. Aydınlar yayınladıkları açık mektuplarla demokratikleşme isteklerini belirtirken, ABD'nin de bu süreçte Şah'a baskı yapacağını düşünmekteydiler. Devrim sürecinde farklı gruplar şahı devirme amacıyla birleşmiş, islamcılar bu süreç içinde güçlenerek devrimi bir islam Devrimine dönüştürmüşlerdir. Bu devrimle ABD, Ortadoğu'daki müttefikini kaybetmiştir. iranlı radikal gruplar, ABD'nin Tahran Büyük Elçiliğini basarak, bir rehine krizi başlatmışlardır.
--vikipedya spoylırı--
iki grupta birbirine benzetilmekten hiç hoşlanmaz. hatta ikisi de bu başlık altına yazılan sallamasyon benzerliklere " hassiktir ordan olur mu öyle şey" der...(yazdığım şey paradoks oldu idare edeceğiz artık)
--iki grup da kendini sürüye ait koyun gibi hisseder, komün bir yaşamı savunur.
--iki grup da politikayı, eteklerini öptükleri şeyhlerin ya da paltolarını yaladıkları yoldaşlarının yönlendirmelerinden ibaret zanneder.
--iki grup da o fikirlerini sadece bir yerlere tutunabilme amacıyla körükörüne savunur.
--iki grup da eleştirildiklerinde karşılarındakine anlama kapasiteleri yettiği kadar kendi kısıtlı kelime dağarcıkları kadar, olmayan sıfatları yakıştırırlar.
efendim velhasıl-ı kelam çobanları olmadan bir hiçtirler.
tek başına kendini hiçbir şey hisseden kendi ciğerini bir başkası için kullanmaya çalışan mutlulukların da acıların da kişisel olduğunu unutup, yadsıyıp, ve bunu da biz toplumcuyuz, insan sosyal bir varlıktır sözleriyle örtbas etmeye çalışan yazarların benzerliğidir.
solcuların sovyetlere aşık olmadığını, platonik takıldıklarını yeni aşklarının ne olduğunu merak ettiğim ***,
cemaatçilerinde amerika'ya * aşık olmadığını platonik takıldığını öğrendiğimiz hadise.
her iki tarafın da beğenilse de beğenilmese de bir görüşü olması. malum insanlarımız görüşü olan, okuyan, düşünen insanları öcü gibi görür ve olabildiğince eleştirirler. ve hatta birileri solcuların hala sovyetlere aşık olduğunu düşünür. ee insan okumazsa böyle bir yerlerinden sırf entry açmak ve saçmalamak için yazar. saygı duyuyorum ve sol görüşlüler ile cemaatçilere bir ömür mutluluklar diliyorum!
ikisi de ayrı yazılması gereken de eklerini bilemez.
aklın kafalılık boyutu gibi ilginç terimler kullanır.
ikisi de halkın büyük bir kısmı gibi birilerini etiketlemeye çok meraklıdır.
etiketleyip sınıflara sokmadan rahat etmez.
sınıfsız etiketsiz olandan korkar.
--iki tip insanda kalın kafalılık boyutunda yeni fikirlere karşıdır.
--ikisinin de uydurdukları fikirleri belirli anlam yükledikleri sembollere endekslidir.
--eleştirildiklerinde işi hamasete vurmalarında üstlerine yoktur. örneğin bir cemaatçinin eteğini öptüğü liderini eleştirirsin ; "sen ne yaptın ki!!", solcunun yoldaş deyip taassupla bağlandığı arkasından türküler yazdığı liderini eleştirirsin ; "sağcılar ne yaptı ki pis faşist" tepkilerini alırsın.
--iki grupta belli ideolojiler peşinde koşar ve iktidarı elegeçirdiklerinde kendi yaşama kültürlerini, zevklerini, en önemlisi dünya görüşlerini dikte ettirirler.
--ikisinin hep düşmanları vardır! hep dostluktan kardeşlikten bahsetmelerine rağmen.
--ikisi de hoşgörü, diyalog, ümmetçi-emekçi, barış, kardeşlik paketi içinde sunulurlar. ancak o paketin açılması hep bir kötü süpriz doğurur.
--ikisi de birilerine aşıktır. biri amerika'ya diğeri tarihin derin sularına gömülmüş sovyetlere.
--ve en önemlisi ikisi de hiçbir zaman kazanamayacak futbol takımları gibidir.
*imla düzeltmesi maalesef iki grubun da olduğu gibi mükemmel(!) değilim..