günah, ayıp, suç olan önerme. genelleme yaparak kimseye zararı olmayan hayvanları da yok etmeyi önermek olmaz. zarar verenleri toplarsın vermeyenleri bırakırsın. ama katletmek asla olamaz.
Yaşadığım yerde en az 6 senedir boku çıktı bu işin. Artık alıştım ama yine de tırsıyorum yalnız başınayken sokak da tenhaysa. Ben çocukken belediye toplar ve zehirlerdi sonra nolduysa kısırlaştırıp bırakıyorlar artık ama yine de ürüyor bu hayvanlar. Sanki derdimiz sikmeleri aq.
Sokak hayvanlarını beslemek ve onlara uygun koşulların sağlanması yasak değil yasaldır.
Yasal haklarımızın bilincinde olalım.
EKLi KANUN MADDELERi
1. Ek…5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu
MADDE 1. – Bu Kanunun amacı; hayvanların rahat yaşamlarını ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını, her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamaktır.
MADDE 4. – Hayvanların korunmasına ve rahat yaşamalarına ilişkin temel ilkeler şunlardır: a) Bütün hayvanlar eşit doğar ve bu Kanun hükümleri çerçevesinde yaşama hakkına sahiptir. b) Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da, sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir. c) Hayvanların korunması, gözetilmesi, bakımı ve kötü muamelelerden uzak tutulması için gerekli önlemler alınmalıdır.
2. Ek…5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu Uygulama Yönetmeliği:
Madde 5 – (1)ORMAN SU iL MÜDÜRLÜĞÜ …. f) Hayvan sevgisi, korunması ve yaşatılması ile ilgili eğitici faaliyetleri belediye, gönüllü kuruluş ve yerel hayvan koruma görevlileri ile koordineli olarak düzenlemekle yükümlüdür.
MADDE 21 – (1) (Belediyelerce) Toplanılan sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanlar aşağıdaki esaslara göre bakılır: d) Geçici bakımevlerinde sahiplendirilemeyen hayvanlar kontrolleri, aşıları ve tıbbi müdahaleler ile kısırlaştırmalar yapıldıktan ve operasyon yaraları kapandıktan en az yedi gün sonra kayıt altına alınıp, müdahale görmüş olduklarını gösteren işaretleri üzerlerinde olacak şekilde veteriner hekimin onayıyla alındıkları ortama geri bırakılır. Bu ortamlarda belediyeler, gönüllü kuruluşlarla işbirliği içerisinde besleme odaları kurar ve hayvanların beslenmesine yardımcı olur. Hayvanlar, hiçbir suretle ilgili belediye sınırları dışındaki bir ortama, ormanlık alana veya diğer yaban hayatı yaşam alanlarına bırakılmaz.
Minicik bir beden, savunmasız, bir yeri ağrısa söyleyemez, aslında söyler de insan anlayamaz...
bu savunmasız, çaresiz ve insan gücüne karşı hiç bir şansı olmayan varlıklara eziyet etmek ve zarar vermek hatta zarar görmelerine kayıtsız kalmak biz insanların kalbine kötülüğün yerleştiğinin ve insanlara dahi zarar vermek için fırsat kolladıklarının kanıtıdır. yapmayın gençler yapmayın.
insanın insanı öldürdüğü bir dünya da katili öldürmüyorlar, köpek ısırdı diye onları öldürmek niye? öldürülmeden de çözümler vardır en azından köpek eğitilebilir yada korunaklı bölgeye alınabilir. ben de 2 kez saldırıya uğradım ancak böyle bir kin gütme durumum yok.
Geçenlerde kapımin önünde köpekler,bir kediyi can sıkıntısına boğdular. Kafalarına bir şeyler fırlatmama rağmen kediyi kurtaramadım. Insanlar gibi çeteleşip diger canlilara zarar verdikleri dogru fakat her köpek böyle değil. sokak köpekleri kısırlaştırılıp barınaklara yerleştirilmeli. Bir kaç böyle vaka yüzünden diğer hayvanlar kaybedilmemeli.
(bkz: kurunun yanında yaşın yanması)