Sokak hayvanlarını beslemek ve onlara uygun koşulların sağlanması yasak değil yasaldır.
Yasal haklarımızın bilincinde olalım.
EKLi KANUN MADDELERi
1. Ek…5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu
MADDE 1. – Bu Kanunun amacı; hayvanların rahat yaşamlarını ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını, her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamaktır.
MADDE 4. – Hayvanların korunmasına ve rahat yaşamalarına ilişkin temel ilkeler şunlardır: a) Bütün hayvanlar eşit doğar ve bu Kanun hükümleri çerçevesinde yaşama hakkına sahiptir. b) Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da, sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir. c) Hayvanların korunması, gözetilmesi, bakımı ve kötü muamelelerden uzak tutulması için gerekli önlemler alınmalıdır.
2. Ek…5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu Uygulama Yönetmeliği:
Madde 5 – (1)ORMAN SU iL MÜDÜRLÜĞÜ …. f) Hayvan sevgisi, korunması ve yaşatılması ile ilgili eğitici faaliyetleri belediye, gönüllü kuruluş ve yerel hayvan koruma görevlileri ile koordineli olarak düzenlemekle yükümlüdür.
MADDE 21 – (1) (Belediyelerce) Toplanılan sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanlar aşağıdaki esaslara göre bakılır: d) Geçici bakımevlerinde sahiplendirilemeyen hayvanlar kontrolleri, aşıları ve tıbbi müdahaleler ile kısırlaştırmalar yapıldıktan ve operasyon yaraları kapandıktan en az yedi gün sonra kayıt altına alınıp, müdahale görmüş olduklarını gösteren işaretleri üzerlerinde olacak şekilde veteriner hekimin onayıyla alındıkları ortama geri bırakılır. Bu ortamlarda belediyeler, gönüllü kuruluşlarla işbirliği içerisinde besleme odaları kurar ve hayvanların beslenmesine yardımcı olur. Hayvanlar, hiçbir suretle ilgili belediye sınırları dışındaki bir ortama, ormanlık alana veya diğer yaban hayatı yaşam alanlarına bırakılmaz.
doğru tespittir. bazılarının vahşi olması ayrı bir yana hastalanmaktadırlar. ve sokaklarda belini başını sürüyerek uzun vakitler eziyet çekip sonra da bir arabanın altında kalarak ya da hastalıktan ölmektedir. hasta iken dolaşıp bu hastalığı sağa sola bulaştırması ayrı bir durumken ölüp gitmesi ile bu durum daha da vahim bir durum alıyor.
gözlemlerimi sayayım:
- hastalanıp sürünüyor, hastalık yayıyorlar
- kedilerle kavga ediyorlar, acayip ses çıkartıyorlar
- çok uzun uzun havlıyorlar, durmak bilmiyorlar
- ezan okunurken hep bir ağızdan uluyorlar. ezanı bastırıyorlar
- sağlıklı olanları saldırma potansiyeli yüzünden tehlike saçıyorlar.
- bazıları grup halinde geziyor, sokak aralarını dolduruyor korku saçıyorlar.
- hayvan olmalarından mütevellit açlık durumunda ne yapacakları belirsiz. insanların üstüne üstüne geliyorlar.
- aşırı çoğalıyorlar. 8-10 tane birden doğuyor ve sokaklarda sürünüyorlar.
....vs vs.
bunların içinde en kötü durumlar; insanlara saldırma potansiyelleri ve hastalık yaymaları.
benim düşüncem bu hayvanlara bir kuruluşun bakması yönünde. toplayıp bir yerde bakılsın bu hayvanlara. Sokaklardan alınsın. Biz toplum olarak onlara bakamayacak durumda değiliz. Ama kişisel olarak onlara acıyıp beslemek yeterli değil. Barınma yerleri yok. Eğer bunu bir kuruluş yapamayacaksa da özellikle sokaklarda sürünenlerinin sürünmektense ölmesi daha iyi. acı çekiyorlar.
Geçenlerde kapımin önünde köpekler,bir kediyi can sıkıntısına boğdular. Kafalarına bir şeyler fırlatmama rağmen kediyi kurtaramadım. Insanlar gibi çeteleşip diger canlilara zarar verdikleri dogru fakat her köpek böyle değil. sokak köpekleri kısırlaştırılıp barınaklara yerleştirilmeli. Bir kaç böyle vaka yüzünden diğer hayvanlar kaybedilmemeli.
(bkz: kurunun yanında yaşın yanması)
öldürülmemelidirler, fakat barınaklarda yaşatılmalıdırlar. her gün birileri köpekler tarafından parçalanarak öldürülüyor. bunun sizin yakınınız olmaması, böyle bir şeyin olmadığı manasına gelmez. anneniz babanız bir köpek tarafından parçalandığı vakit, biri gelip size anlatır " ama köpekler arkadaşçıl yea annen baban kızdırmış olmasın sakın "