Keşke iş buraya kadar gelmeseydi. Daha öncesinde sıkı tedbirler alınmış olsaydı belki bunları hiç konuşmuyor olacaktık.
insanlara zarar verecek kadar çoğalarak tehdit oluşturdukları için doğru alınan bir karar olduğunu düşünüyorum. Ama yine de kaybedilecek binlerce köpeğin sorumlusu insanoğlundan başkası değill..
ya bazıları çözüm olarak kısırlaştırılsın demiş. ulan köpekler bizi zikmiyorki bu nasıl çözüm. ben hiç bir haberde şu köpek şu adamı zikti diye bir haber okumadım. ama bir sürü köpekten kaçarken araba çarpıp ölen insan okudum.
Arada sirada ulkede guzel seyler de olabiliyormus. Olmasi gerekendir. Ona, buna hakaret edip beddualar yagdiracaginiza kanunlasmadan once alsaniza evinize bir tane sokaktan kopek. Neden almiyorsunuz ? Cunku Vicdan masturbasyonu yapip, mama ureticilerinden ve size aciyan insanlardan para kazaniyorsunuz.
Daha az once arabadan inip evime yururken 15-20 tane kopek birden karsima cikti. Elimde bastonlu semsiye vardi da yere vurarak ve ustlerine sallayarak kacirdim. Ben degil de baska birisi, kadin veya cocuk olsaydi Ankara'da sokak kopekleri xxx isimli sahsi parcaladi diye haber olurdu. 40 kusur yasimda sinirden ve stresten elim kolum titriyor suan. Sabahin 6'sinda bunu yasamama sebep olanlar da sizlersiniz.
ben uyutulmasından yanayım, bu konuda hassasiyet gösterenleri de artık samimi bulmuyorum.
benzer bir hassasiyeti sokakta parçalanan çocuklar için gösterdiklerine hiç şahit olmadım.
Sayısının 20 milyona ulaştığı tahmin edilen başı boş köpekleri kısırlaştırma gibi bir politikanın uygulanması için artık çok geç. Her şeyiyle dört dörtlük planlansa bile sonuç ummak için minimum yıllar sürecek bir çalışmayı ve bu sırada artmaya devam edecek popülasyonu ve ortalama köpek ömrünü de dikkate aldığımızda sorunu 10-15 yıl ertelemeyi göze almak gerekiyor.
Hele barınak kurma falan deseniz dünyada bütçesinden böyle bir miktarı ayıracak ülke bulamazsınız.
Diğer yandan, köpeklerin kısırlaştırılarak tekrar sokağa salınmasını isteyenlerin, saldırıya uğrayıp parçalanan insanlar pek umurunda gibi gözükmüyor. Köpeklerin sokaklarda açlık çekmesi, trafikte ölmesi, birbirini parçalaması da pek umurlarındaymış gibi gözükmüyor. Kısacası, feasable bir çözüm önerileri yok.
En makul çözüm toplanıp belirli bir süre bekletilip uyutulması. Ancak bunu yapmadan önce sözümona hayvansever takımına uyutulmayı bekleyen köpekleri sahiplenme imkanı verilmeli.
Köpeklerin uyutulmasını istemeyenler, gidip toplanma yerinden istediği sayıda köpeği; tekrar sokağa salmamak, birine zarar vermesi halinde bütün hukuki sorumluluklarını almak, düzgün şekilde bakıp beslemek, kısıtlaştırma ve diğer sağlık takiplerini yaptırmak şartıyla sahiplenecek.
Bu hassasiyeti gösteren bunca hayvanseverin her biri 1-2 köpek sahiplense bütün sorun ortadan kalkacak. sokaklarda hastalanma, araba altında kalma, açlık, diğer köpeklerce parçalanma riski altındaki milyonlarca köpek sıcacık bir eve ve mutlu bir yuvaya kavuşacaklar.
Makul bir öneri değil mi?
Madem uyutulmasını istemiyorsunuz sahiplenin birkaçını. Kısırlaştırın, sağlık giderlerini karşılayın, besleyin, sahip çıkın? Hem o hayvanlar kurtulsun, hem insanlar sokaklarda parçalanmaktan kurtulsun, hem de siz rahatlayın?
Olması gereken. Geç bile kalındı.
Avrupa’da bir tane sahipsiz köpek sokaklarda göremezsiniz. Hepsi sahiplidir, diğerleri barınaklardadır.
insan hayatını tehdit ediyorsa gereği yapılmalıdır.
son dönemde sahipsiz sokak hayvanlarının saldırıları sonrası kamuoyundan gelen talepleri de dikkate alan akp, ingiltere, italya ve portekiz'de uygulanan ‘uyutma’ yöntemini yasa teklifiyle meclise getirmeyi planlıyor.
akpli kaynaklar, bugüne kadar uygulanan bakım, kısırlaştırma ve barınak gibi yöntemlerle sonuç alınamadığına dikkat çekerek, sokak köpeklerinin popülasyonlarındaki artışın devam ettiğini ve konunun toplum sağlığı noktasında da önemli bir sorun haline gelmeye başladığını belirttiler.
belediyelerin bu konuda sorumlulukları olmakla birlikte sorunun belediyelerin gücünü de aştığına dikkat çeken akpli yetkililer, yapılacak yeni düzenleme ile her belediyenin, barınaklarındaki kapasite kadar köpeğin fotoğraflarını çekerek kuracakları internet sitesinde sahiplendirmeleri için ilan yayınlayacağını kaydettiler. köpeklerin fotoğrafları internet sitesinde belirli bir süre bekletilecek, bu sürenin 30 gün olması planlanıyor. 30 gün içerisinde sahiplenilmeyen köpekler enjeksiyon ile uyutulacak. sahiplenilen ve uyutulan köpeklerden sonra boşalan barınaklara yeni köpekler getirilecek süreç bu şekilde işletilecek. yapılacak yasal düzenlemede kırsal ya da kent ayrımı yapılmayacak.