tek kale maçlarda adam geçmeden atılan goller sayılmaz. yani eğer top sende ve kale de önündeyse geri dönecen rakibi çalımlayacan sonra bir daha gelecen bir daha çalımlayacan da sonra vuracan da gol olacak. ölme eşeğim ölme. en iyisi dokuz aylok oynamak gene.
kaleye değişmeli olarak geçilen durumda, kimi uyanık geçinen şahsiyetler kolay gol yiyip bu görevden kurtulmaya çalışır; lakin bu durum anlaşılırsa kalecinin havadan yediği goller onu kaleden kurtarmaz.
- her mac 10 gol atilana kadar surer.
- kaleden kaleye gol atilmaz.
- kaleci-oyuncunun hukmu mactan once belirlenir. belirelnemezse oyuncu olamaz diye bir kaide olmadigi icin serbesttir.
- herkes hakem olup ortak kaniya ulasildiginda faul verilir. (ki genelde faul yapildigini iddia edildigi cogu zaman faul verilir.) boyle bir ortam olusmazsa takim kaptanarindan hangisinin agzi daha iyi laf yapiyorsa yada hangisi kufuru daha iyi basiyorsa onun dedigi olur.
- ofsayt yoktur.
- iki sari kart penaltidir.
- kirmizi kart ise penalti olmakla beraber faulu yapan oyuncuya agir kufurler edilir.
- bir mac bitmeden oyunudan ayrilmak maci yarim birakmak yasaktir. (olaganustu haller disinda.)
- kendi yari sahasindan atilan ve kaleye giren sutun gol olup, olmayacagi onceden konususulur. konusulmazsa bu durumda serbestlik soz konusudur.
- takimlari en buyuk iki kisi veya en kucuk iki kisi secer. (yada herkes tarafindan iyi top oynadiklari kabul edilmis iki kisi)
- kaleci degisikliginde takimlar bunu rakiplerine bildirmek zorundadir. (aksi takdirde rakip takima belirtmeden kalecilik yapan oyuncu elle oynadigi vakit tereduttsuz penalti olur.)
- penaltilar kaleye 11 adimlik mesafeden atilir.
- ceza alani iki takimin gozlemleri ve taktirleri ile pozisyon aninda belirlenir. (cogu zaman bu hususta onceden calisma yapilmaz.)
- rakip kale onunde beklemekten baska bir halt etmeyen oyuncuya kufur edilir ve ya oyunu birakmasi yada topun pesinde kosturmasi secenegi sunulur.
- eger macta kardesler var ise ayni takimda olmalari yasaktir. (isin ilgince hicbiri de kardesi ile ayni takimda olmak istemez.)
- kalenin yuksekligi kalecinin boyuna gore belirlenir.
tek kaleli maclarda ise:
- atak icinde olan takim topu kaybettigi anda rakip takim kaleden belli bir mesafeden uzaklastigi zaman gol atabilmektedir. (bu cok onemli bir kural olmasina ragmen cogu zaman uygulanmaz.)
- bazen gol atmak belli bir mesafeden sonra sut cekildiginde gerceklesmektedir. eger bu mesafeden daha yakin bir yerde sut cekilirse buna mahalleli olarak ofsayt denir.
- kafa golu mesafe kaidesine hicbir zaman bagli kalmaz. her bolgeden atildiginda gol olarak gecerlilik kazanir.
- kaleci olma sırası maç başlamadan son, fin gibi giderek anlamsızlaşan bağırışmalarla belirlenir ve ilk kaleci genelde ses çıkaramayan ya da en anlamsız sesi çıkaran olur.
- iki takım arasındaki sayısal dengesizlik ahmet ilk yari sizden ikinci yari bizden konsesüsü ile giderilir.
- kaleci oyuncu forvete açılmış ve o takim kontra atak yiyorsa aniden kalesine daha yakın oyuncu kaleci oyuncu benim diyerek taktiksel dizilimi değiştirir.
- kaleciyi de geçen oyuncu gol atmak için yerdeki topa kafayla vurur ya da birisi gelinceye kadar topun üzerine oturup rakibi gıcık eder.
- sokak futbolunda kıdemli abiler maça kimseden onay beklemeden girer millet mücadele ederken sigara tellendirir top yakınlarına gelince kendi takım oyuncusundan bile zorla topu alarak topu kapana kola alcam diye çalımlara girişir. (kural gibi ritüel)
- üç korner bir penaltı eder.
- küçük sahalarda penaltı boş kaleye topukla vurularak atılır.
- illa ki sık sık tükürülür.
- maç bir takımın lehine alenen kopmaya başladığında diğer takım çok cansız olduk diye cıvımaya başlar. (kural gibi ritüel)
vs.
kale direkleri üst üste konulmuş taşlardan oluşuyorsa, topun bu taşlar üzerinden geçmesi halinde "direküstü, olm bak burdan geçti *, direküstü" diye tabir edilen kavram uygulamaya konur.*
iki takım arasında son derece dengesiz bir maç olmaktadır ve takımlardan birisi yedikçe yemektedir. bunu gören takım kaptanı yenen bir gol sonrası daha, santrada topa vurmadan önce, takım arkadaşlarına gaz vermek için (sanki bir düzine golü onlar değil de başkası yemişçesine) su sözü söyler;
topun hasibi kuralları koyan kişidir ve bu kişiye çelme takılmaz , taban gösterilmez , omuz omuza mücadeleye girilmez kısaca bu kişi son dakikaya kadar dövülmez .
bazen şut çekerken topa sert vurmak bile yasaktır(yani abanmak)bunun sebebi de muhtemelen kaleye genelde yaşça en küçük olanların konmasıdır, kimse kaleye geçmek istemez.
işin ilginci bu 3 kere sektirme olayını profesyonel kalecilerin de yaptığına tanık oldum televizyonda belki de maç yapma olayından gelen bir alışkanlıktır.
1.kural: sokak futbolu hakkında konuşmayın.
2.kural: sokak futbolu hakkında konuşmayın.
3.kural: eger sokak futbolundaki ilk gününüzdeyseniz kaleye geçmek zorundasınız.
*topu uzaga yada yan taraftaki bahçeye atan getirir.
*kaleci nin belinin üstünden atlırsa gol sayılmaz. (bkz: bel üstü)
*penaltı atışı, kale boyu ne kadarsa onun iki katı adımdan atılır.
*serbest vurus olduğunda baraj 3 adım ileri gitmek zorundadır.3 adım sayılırken, eger baraj iki adımda felansa üçüncü adım adamlar yokmuş gibi üzerlerlerine yürünerek atılır.
*top kalecideyken 3 kere yere sektirdimi forvet oyuncusu ordan uzaklaşmak zorundadır.(en saçma kural bu bence)
*top direk civarından geçmişse defans takımı diğer takımı bi şekilde 'direk üstüydü olum' diye ikna ederler.
*eger oyuncu sayısı tekse iyi bi oyuncu az olan takıma verilir.yada az olan takımda kaleci oyuncu olma hakkı tanınır.
*penaltı atılırken kaleci değişikliği olursa iki penaltı atılır.