bu adi verdigimiz insanlar bilgi yumurcaklaridir. beyinlerinin ici bilgiyle doludur. ancak karlari olmadan bu bilgileri paylasmazlar. bilgi saticilari diyebiliriz.
hekimlik,astronomi gibi bilimleri,bunların yanı sıra siyaset ve güzel konuşma sanatını öğretmek için gezici öğretmenlik yapan ve bunun karşılığında para alan kimse.
sokratesin bol bol göt ettiği kendilerine filozof diyen insan topluluğu olduklarından daha zeki gibi görünerek insanlara anlattıkları şişirme şeyler için para alan zavallılar bir nevi zamanın öğretmenlerinin karakteristik özelliklerini gösterirler
m.ö 5.yüzyılda antik yunan demokrasi ile yönetilir ve bu antik yunan dünyası içinde atina kenti siyaset, ekonomi ve kültür alanlarıyla öne çıkar.
insanlar önemli bir yer edinebilmek için birbirlerini etkilemenin yollarını bilmek zorundadır ve demokrasi bir ikna rejimi oldugundan insanlar etkileyici konuşmalar yapmak zorunda kalır.ayrıca antik yunan'da etkileyici konuşmalar sanat olarak görülmektedir.
işte bu sanatı bilen ve insanlara öğreten kişilerdir sofistler.
sofistler, kendi dogrularini, sonucta sofizm relativizmi destekler, kendi cumleleriyle kanitlarlar, sunduklari dusunce sekliyle karsilarindakini tuzaga dusurerek, dusuncesine zit bir yargi cikarilmasini engellerler.
mesela, suleyman demirel'i gunumuz sofistlerinden sayabiliriz. oyle ki, dun savunduklariyla celistiginde ''dun dundur, bugun de bugun.'' diyerek laf kalabaligi yapmis, bir anlamda isin icinden cikmistir.
sırf kendilerini haklı cıkarmak icin para karsılıgı ya da parasız ( beles ) tartısan insanlara da sofist denir ...(avukatlıgın dogusunda onemli rol oynamıslardır)
duzenın kesın olarak değişmesi konusunda ortak görüşe sahip olmalarına rağmen değişen duzen uzerıne kurulacak yenı duzen'ın ne olacağı konusunda ayrılığa düşen ve bana bu özelıkleriyle ittihatçıları hatırlatan gezgın filizoflar.
antik yunan döneminde bilgili ve entelektüel kişiler olan sofistler bu bilgileri zengin ailelerin çocuklarına para karşılığı öğretirlerdi. retorik sanatını kullanarak etkili ve ikna edici konuşabilen sofistler, yanlış bir şeyi bile insanlara doğru gibi kabul ettirebilirlerdi.
sofistler asla filozoflarla karıştırılmamalıdır. sofistler, bilim temeline dayanmayan yalnızca dilbazlık ile göz boyama hünerini iyi kullanabilen zeki inanlardır. sokrates, platon, aristoteles gibi filozoflar sofistlerle hayatları boyunca mücadele etmişlerdir.
sofistlerin yaptığı gibi doğa bilimlerinin fikirleri oluşturma ve sınama yolundan uzakta durarak sırf mantığa ve ikna etme becerisine dayanan bir tartışma tekniği ile fikirlerini makul göstermesi kabul edilebilir bir tutum değildir. Bu çerçevedeki bir tartışmada amaç hakikati aramak değil, haklı çıkmaktır. Öne sürülen gözlem verileri, bir fikri sınamak için bir maksat altında aranmış veriler değil, savunucunun kendi pozisyonunu kuvvetlendirmek için seçtiği taraflı örneklerdir. Bilimin yolu bu değildir.
Günümüzde bu yoldan giden araştırma makaleleri ve kitaplar, bilimsel referans verme formalitesine uyularak ve bilimsellik izlenimi veren bir terminoloji kullanılarak yazılsa bile bu zihniyet orta çağ zihniyetidir.
Sofistler bu tutumları ile zaman içinde bilginin değer kaybetmesine, çarpıtılmasına, niteliksizleştirilmesine yol açmış yunan medeniyetinin çöküşüne sebep olmutur.