açılımı "serbest muhasebeci mali müşavirlik staja başlama sınavı" dır. 3 martta yapılacak ve benimde girecek olduğum sınavdır. alınması gereken en düşük puan 60'dır. bu sınav verildiği taktirde 2 sene staj yapılır ve staj bitiminde 7 farklı dersten yapılacak olan sınavların hepsi verildiğinde serbest muhasebeci mali müşavirlik belgesi alınabilir. girecek olan yazarlara başarılar dilerim ayrıca.
genel olarak yapılamayan soruları yaparsanız, başarılı olacağınız sınavdır. Bunu yapmanın yolu; sınav günü bitene kadar uygulamayı unutup, kanun çalışmaktır *
alan (10): finansal muhasebe, iktisat, muhasebe denetimi, mali analiz, iş hukuku, borçlar hukuku, ticaret hukuku, vergi hukuku, meslek hukuku ve maliyet muhasebesi.
genel kültür (3): türkçe, matematik, inkılap tarihi.
100 alan ve 20 genel kültürün yer aldığı sınavda 60 almak için ya 60'a 15, ya da 65'e 10 civarında bir denge tutturmanız gerek. tabii üstüne çıkmak da yasak değil. derslerin soru adetleriyse şöyle:
muhasebe: 20
iktisat: 15
denetim: 15
analiz: 10
maliyet: 10
vergi hukuku: 10
diğer hukuklar: 5'er soru.
6. kez girerek 8 mart 2008 sınavını kazandığım ve üzerimden büyük bir yükün kalktığını düşündüğüm sınavdır. her ne kadar 6. kez girsem de gerekliliğine inandığım bir sınavdır. daha da zorlaştırılsındır.
tesmer ve anadolu üniversitesi işbirliği ile anadolu üniversitesi tarafından düzenlenilen; smmm meslek mensubu olmak isteyenlerin mesleki yeterlilik sınavına girebilmeleri için tamamlamaları gereken 2 yıl süreli stajlarını başlata bilmek için girip başarılı olunulması gereken sınav.
ilk olarak 8 Mart 2008 de girip başarılı olduğumu gördüğüm sınav da diyebilirim.
ilgi duyanlar için geçmiş sınav soruları http://www.tesmer.org.tr/..._cevaplari/sorucevap.html adresinde yayımlanmaktadır.
3568 Sayılı meslek yasasıyla ilgili değişiklik çalışmaları Plan Bütçe Komisyonunda kabul edilen önümüzdeki günlerde TBMM nin gündemine gelecek olan yeni düzenlemelerle staj süresi 2 yıldan 3 yıla çıkarılacak olan sınavdır.
karanlık güç odaklarından aldığım gaz ile dün itibariyle 935 ytl harç + 65 ytl kitap (islam çankaya) parası = 1000 ytl ödeyerek bismillah diyerekten atıldığım sevdanın kocaman giriş kapısı. 3 ayımı alacak meret.
uluslararası ilişkiler mezunlarının da katılıp katılamayacağını merak ettiğim sınavdır. aöf tercihlerimi bu sınava göre yapacağımdan, aynı zamanda bir mali müşavirin yanında çalışacağımdan, merak etmekteyim ancak hiç bir yerde böyle bir kanıya rastlayamadım.
7 kasım 2009 tarihinde benim de katılacağım bir yenisinin yapılacağı hazırlanırken insanı bunalımlardan bunalımlara sürükleyen sınav. girecek arkadaşlara da allah tan sabır yakınlarına anlayışlı olmalarını diliyorum...
gün itibariyle gerçekleşecek sınav. ayrıyeten keşke uykusuz kalmasaymışım, boşuna kastım lan diyeceğimi de farkettim nihayet acı bir şekilde.
lan bu final mi öyle son gece uykusuz kalarak halledilsin di mi.. ama yok dur bi, şansa da güvenmek gerek..
evrene pozitif enerji göndermeliyim. evren duy sesimi. evren?... damn it!
zamanında ilk girişimde kazandığım sınav. bunu artislik olsun diye söylemiyorum emin ol. şuna geleceğim; ben kamu yönetimi mezunu bir adamım... olayı kısa sürede çözmüştüm: "zorluk derecesi yüksek olan ve çoğunluğun nefret ettiği alanların sorularına çalış ve onları yap." sonuçta bunun teknik olarak öys den öss'den (o zaman öleydi şimdi adı her ne boksa)farkı yok, standart sapma denen şey bunda da var. genelin az yaptığı sorular çok puan getirir. bu kadar.
(EDiT: hazırlanan arkadaşlar... gerçekten bu sınavdan korkmayın çok abartıyorlar bahsederken. ama 2 ayınızı verin şöyle sağlam, halledersiniz emin olun. güvenin kendinize milletin ne dediğine hiç kulak asmayın.")
bünyesinde bulundurduğu inkılap tarihi soruları için söylenecek tek şey şudur: neden?!
müfredatın geniş olduğu, 2-3 aylık sıkı bir çalışma gerektiren ve yakın gelecekte tırmalamama sebebiyet verecek sınavdır.
tesmer tarafından "staja başlama değerlendirmesi" olarak isimlendirilen sınav..
120 sorudan oluşan bu sınavı kazanmak için en az 80 net yapmak gerekiyor..
19 kasım 2011 tarihinde yapılanı bugün açıklanmıştır.
6 defa lay lay lom girip 7.sinde yeter ulan dershane yardımı alacağım deyip en sonunda da geçtiğim sınav. **
smmm olabilmek için geçilmesi gereken sınavlardan ilki.
ilk sınavda 70 küsür puanla geçmiş biri olarak, sınava gireceklere bir iki tavsiyede bulunmakta fayda görüyorum.
öyle sınava yakın zamanda bakarım denebilecek bir sınav değil.
mümkünse kursa gidin.
mümkün değilse, kursa giden birinden not alın.
o da olmadı islam çankaya'nın kitaplarını bulun.
sınav sırasında ise, mutlaka en iyi bildiğiniz dersten başlayın.
moral açısından faydalı. bu ders de büyük ihtimalle finansal muhasebe olur.
matematik-türk dili-inkilap tarihi üçlüsünü sona bırakmakta fayda var.
bu toplam 20 soruluk üçlü, sınavı geçmede çok belirleyici.
o yüzden diğer 100 soruyu bir an önce yapıp, kalan süreyi bu 20 soruya ayırmak gerekir.
bildiğini işaretle, bilemediğini şıklardan git falan ama bu 20 soru önemli.
2 sene sonra benim de gireceğim sınavdır dur bakalım ünide başarılı idik uygulamada da bi sıkıntı yok geçerim ulan diye tahmin ediyorum. *
not: çalışmak şart ama..
zeki ama çalışmıyor ekolünün temsilcilerinden olarak bugün gireceğim sınavdır. ama anladım ki fazla hafife almışım bu sınavı. muhtemelen geçemeyeceğim ama olsun, önemli olan katılmaktı.