sloganla mesaj arasindaki fark

entry1 galeri0
    ?.
  1. iletişim çalışmalarında sık sık karıştırılan kavramlardan iki tanesi hiç şüphesiz slogan ve mesajdır. ilişki ile iletişimin birbirleriyle karıştırılmaları nasıl hiç istenmedik, hedef dışı donuçlar doğurabiliyorsa, aynı şekilde sloganın kullanılması gereken yerde mesaj, mesajın kullanılması gereken yerde sloganın kullanılması da benzer zararlara sebep olabilir. (saydam, 2006; 169)
    Mesajın kodalanmış olaması gerekir; slogan ise tam aksine, duygu, düşünce ve amaddenin hareketinde, dooğrudan, ve hiçbir imaya meydan vermeyen ifade biçimlerini içerir. Kodlama için ille de sözden yararlanmak şart değildir. (saydam, 2006; 169) Oysa slogan kodlanmaz, direkt söylenir.
    Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz: ilişki ile iletişim yönetimi arasındaki bağlantı slogan ve mesaj için de geçerlidir. Biri diğerini ikame edemez ve biri fiğerine göre etkili ya da daha az etkili değildir. Her ikisinin de yeri ve koşulları vardır. Mevcut durum analizinin doğru yapılması ve ihtiyacın doğru belirlenmesi burada kritik başarı faktörüdür. (Saydam, 2006; 175)
    Mesaj ile sloganı biribirinden ayıran bir diğer özellik ise, mesajın slogana oranla hedef kitle üzerinde daha kökten ve kalıcı etkiler bırakmasıdır. Bu söylemi şöyle örneklendirebiliriz: "Hayatın tadı nedir?" diye sorulduğunda yüz kişiden doksanı "Coca-Cola" yanıtını veriyorsa, mesaj doğru yere ulaştırılmış demektir.
    Bu iki kavram arasındaki bir diğer fark ise, sloganın simetrik veya asimetrik olmasına karşın tek yönlü oluşudur. Sloganın feedback almak gibi bir derdi yoktur.
    Buna karşılık iyi tasarlanmış bir mesajın az ya da çok güçlü bir geri bildirim oluşturabilmesi gerekir. Bunu görmenin en iyi yolu "algı haritası" (ingilizce'de perception map veya mind map) çıkarılmasına hizmet edecek bir stratejik araştırmanın yaptırılmasıdır. (Saydam, 2006; 179)
    Mesajla slogan arasına kesin bir çizgi çeken bir diğer fark da mesajın alıcının "bu işten benim çıkarım ne"sorusuna yanıt vermesidir. Sloganda ise, bu denli ince elenip sık dokunmuş stratejik noktalara rastlamak pek de mümkün değildir.
    Ayrıca, iyi tasarlanmış bir mesaj kolay kolay eskimez. Tekrara izin verir. Halkın biraz da alaycı bir ifade ile "kabak tadı vermek" olarak nitelendirdiği aşama, iyi tasarlanmış bir mesajda slogana oranla çok daha geç gündeme gelir. Bazı taglinelar (marka stoperleri) ya da kampanya taşıyıcıları, üzerinden yıllar geçse de sanki hiç eskimezler: Nokia "Connecting People", Nike "Just do it", BMW "Only flying is better" vb.( Saydam, 2006; 181)
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük