sleeve gastrectomy

entry9 galeri0
    9.
  1. Mustafa atabey sayesinde kendime geldim özelikle tüp mide konusunda beni hayata döndüren insan diyebilirim size de tavsiye ederim.
    0 ...
  2. 8.
  3. 3 Ekim 2019 tarihinde benim ameliyatımın verdiği sonuç sebebiyle annemin de olduğu ameliyattır.

    diyabet gibi kronik bir hastalıktan kurtulmanın mutluluğu ile yaşıyorum. kiloma dikkat ediyorum ve düzgün beslenmeye özen gösteriyorum. kafanızda düzgün beslenme hususunu oturttuktan sonra değerleriniz ameliyata uygun ise tavsiye ederim. annemi ameliyat ettirmişim daha nasıl tavsiye olur. herkesin sağlığına kavuşması dileğiyle.
    0 ...
  4. 7.
  5. 29 Ekim 2018 tarihinde olduğum ameliyattır.

    Diğer sözlüklerde konu hakkında az çok bilgi bulunmasına rağmen burada bulunmaması sebebiyle yazıp anlatmaya çalışacağım.

    ihtiyacı olanlara elimden geldiğince faydalı olmasını diliyorum. Zira ben internette konu hakkında reklamsız bilgi bulmakta oldukça zorlandım. sizlere bir kaç başlık altında kendi kilo sürecimi, ameliyata karar sürecimi ve ameliyat sürecimi anlatacağım. umarım birilerine faydası olur.

    Kilo alıp verme sürecim ve sağlık sorunlarım
    Ben kendimi bildim bileli (spor yaptığım dönemler dahil olmak üzere) balık etli bir insanım. Ya kaslı ya da yağlı bir balık etti ancak minyon bir kadın hiçbir zaman olmadım. 9 yaşımda tip 2 diyabet tanısı konuldu, bununla birlikte boyum uzamamaya karar vermişti. Gittiğim doktorlar bana ciddi hormon iğneleri vurdu ve boyum şu anki haline anca ulaştı (157cm). Her neyse bu hormon iğneleri yüzücü olduğum süreçte kilo olarak ciddi artışlara sebep olmadı ancak liseye giriş sınavlarına hazırlanırken (oks'ydi galiba adı) sporu bırakmamla birlikte hem yeme bozuklukları hem de hormon iğnelerine devam ederken 70-80 kilo bandına ulaştım.

    Lise hayatım da bu 70-80 kilo bandında ilerledi. Buradaki en büyük sorun tekrar spora başlamamış olmamdı. Ağır eğitim veren bir liseye gittiğimden sadece ders odaklı ve üniversite odaklı dört yıl geçirip bu sefer de üniversite sınavlarına hazırladım. sınav hazırlığı dönemi klasiği olarak 15 kilo aldım ve 95 kiloları gördüm.

    üniversitenin ilk yılında tekrar kilo vermeye karar verdim ve büyük azimle ancak 78 kilolara geri indim. Nitekim mezuniyete doğru ve mezuniyet sonrası ailevi sorunlarımın ciddi derecede artması üzerine yaşadığım depresyonla tekrar kilo aldım, bu sefer 101 kiloydum. Bu sefer tekrar diyete başladım ve 80 kiloya geri döndüm.

    Ardından iş hayatına merhaba dedim ve 8 ay çalıştığım çılgın ofiste (sabah 9 gece 1-2 ye kadar çalışıyordum) 20 kilo aldım ve 100 kilo oldum. Ardından stresten çene kapsüllerimin yırtılması, aldığım kiloların artık sağlığımı tehdit etmesi, işyerindeki mobbing vs. sebebiyle istifa ettim. 8 ay işsiz kaldım ve evde oturdum. bu sefer parasızlıktan tekrar depresyona girdim ancak 5 kilo aldım. her neyse 8 ay sonunda yeni bir iş buldum, spora yazıldım, her yere yürüdüm, normal bir yeme düzeni oturttum ancak 6 ayda ancak 94 kiloya gelebildim.

    Evde kedi besliyorum ve ciddi bir kedi alerjim var, küçüklükten gelen astım problemimle birleştiğinde ciddi ataklar geçiriyorum. yaklaşık 2 ay önce geçirdiğim son astım krizimde göğüs hastalıkları doktorum düzenli olarak kortizonlu ilaç kullanmam gerektiğini aksi halde kalıcı solunum hasarı göreceğimi belirtti. bu ciddi bir iştah açması yapmasa da hormon bozukluklarım hala devam ettiğinden ciddi ödem tutan vücudumda daha çok ödem, daha çok kilo demekti. (kedimden vazgeçmeyeceğimi bilen sevdiğim bir doktorum, çok istiyor olmama rağmen ikinci kedi almamız yasak zaten) 1 ay boyunca kullandığım kortizon aynı yeme ve spor düzenine rağmen +2 kilo olarak geri döndü.

    Ameliyata Karar Süreci
    Açıkçası ilk işimden ayrıldığımda öncelikle ben bu ameliyatı olmak istedim. annem ise delirdin mi sen sakın olma asla olamazsın dedi. yine de bir iki doktor araştırdım ancak reklam dolu olan sektör ciddi derecede midemi bulandırdı ve vazgeçtim.

    işsizliğimin 7. ayında annem bu sefer ameliyat ol bence git gide şişiyorsun dedi. bu sefer kendisi bir arkadaşının tavsiyesi ile doktor bulmuştu. çok diretmedim doktorla görüştüm. ancak evime uzak olması, doktora ısınamamış olmam üzerine yine ameliyat olmaktan vazgeçtim. bir de doktor görüşmesi sonrasında hemen iş buldum ve çalışmaya başladım. böylece ameliyatı rafa kaldırıp spor yapmaya başladım.

    işime devam ederken 6. ayda geldiğim nokta ve tekrar astım sorunları üzerine annem gerekirse istifa et ama ameliyatı ol bu seninle son konuşmam tekrar kilo almanı istemiyorum dedi. bunun üzerine tekrar doktor araştırma sürecine girdik. tanıdığımız bir cerrahın tavsiyesi ile bir doktorla görüştük (etilerde çok ünlü kendisi) bana asla fiyat bilgisi vermedi hatta işte fiyat tabi ki suit odada ya da 2. sınıf bir odada kalmanıza göre değişir gibi açıklamalar yaptı, ameliyat sonrası süreci anlatmadı. bunun üzerine oradan da koşarak kaçtık. ancak kararımız kesin olduğundan araştırmalara devam ettik.

    benim için en önemli kriter reklam yapmayan bir doktor olması ve gerçekten deneyimli olmasıydı. aslında doktorların reklam yapma yasağı var ancak maalesef özellikle obezite cerrahisi hususunda doktorlarımızın çoğu bu etiği göz ardı ederek her saniye reklam yapıyor. bu durumu gerçekten devletin çözmesi lazım. çözüm "obezite ameliyatında öldü" haberlerini ortaya çıkarmak değil, reklamlara karşı ciddi cezalar uygulamak olmalı.

    Her neyse, annemin cep telefonundaki not defterinde bir cerrah ismi kaydedilmiş, annem nereden ne zaman kaydettiğini asla hatırlamıyor, ancak randevu alayım mı dedi, ben de doktoru internete yazdım ve reklamı yok, hastanesi evime yakın, görüşmekten zarar çıkmaz diye aradım.

    sabah 07:30'a randevu aldık. Hastaneye aç karnına gittim. (hastanede benim meslek grubuma özel bir indirim vardı, tahlillerimi de başlatırım, doktorla anlaşmasak da tahliller elimizde olsun mantığı ile) Doktor saat 07:30'da görüşmeye geldi, 1 saat boyunca bana ameliyat sonrası yaşayacaklarımı, kararımı neden aldığımı, ameliyat tiplerini faydalarını vs. anlattı. ardından ben ameliyatını yapmak zorunda değilim ama tahlillerini oluştur ki en azından hangi ameliyat tipinin sana uygun olduğu ortaya çıksın dedi. (ameliyat tipleri gastric bypass veya sleeve gastrectomy) ayrıca fiyat bilgisi öğrenmem için beni hemen ameliyat fiyat bilgisini öğrenmem için asistanı ile görüştürdü. ben fiyat bilgisi vermeyeceğim ancak piyasadaki duyduğum fiyatlara göre çok mantıklı bir rakamla muhatap olduğumu belirtebilirim. ayrıca tip 2 diyabetim sebebiyle ufak ama çok ufak bir indirim yapıldı.

    doktorun enerjisi beni zaten çekmişti, e hadi kan verelim derken 2,5 hafta sonunda kendimi ameliyat masasında buldum.

    ameliyata hazırlık süreci
    yaklaşık iki gününüzü bu aşamada harcamanız gerekiyor. baştan sonra kontroller yapılıyor. benim doktorum hormon geçmişimi öğrenince ciddi bir taramaya soktu. kan tahlilleri, ultrasonlar, kalp eko, ekg, gögüs grafileri, son alerji testlerim, solunum testleri, endoskopi, psikiyatri görüşmeleri vs. derken gerçekten üç yarım gün ya da tam iki gün ayırmanız gerekecektir. ben üç yarım gün ayırdım ve tahlil sonuçlarım da 1 hafta içinde toparlandı. ameliyata uygun olduğum tespit edildikten sonra ameliyat tercihine geldi sıra. doktorum gastric bypass yapılmasını önerdi ancak sleeve gastrectomy ile de aynı sonuca ulaşabileceğimi belirtti. gastric bypass demesinin sebebi ise 16 yıllık tip 2 diyabet olmamdı. nitekim ben gastric bypass ameliyatı ile ayrıca bağırsaklara da müdahale edilmesi, bununla birlikte kör bir mide bırakılması ve bu mideye endoskopi ile ulaşılamaması sebebiyle (allah korusun ileride bir şey çıksa teşhisi zor ve ailemde mide sıkıntısı oldukça fazla) sleeve gastrectomy'i seçtim.

    ameliyata son 5 gün kala
    doktorum ameliyat sonrasında ömür boyu gazlı içecek içmemi istemediğini söyledi. soda dahil evet. ben zaten kola vs. türevlerini tüketen biri değildim ancak her gün bir adet soda mutlaka içerdim. bununla birlikte ideal kiloma kadar tabi ki dondurma makarna gibi karbonhidrat değeri yüksek olan şekerli yiyeceklerle arama mesafe koymam gerekiyor. dolayısıyla son 5 gün ortalama günde iki soda ve sadece pis pis yiyeceklerle geçti. tavsiye etmiyorum. hatta ameliyat öncesi diyet yapmanız daha iyi olacaktır. ancak ben 6 aydır zaten bu gıdaları tüketmiyor oluşum sebebiyle yedim. yedim de ne oldu onu da söyleyeyim, 6 aydır yememiş olmam sebebiyle midemde yanmalar oldu, rahatsız oldum ve sonunda yiyemedim. bununla birlikte az da olsa sigara içen biriydim (günde 3 dal kesin ancak asla günde 10u da geçmezdi). son 5 gün artık sigarayı bırakmam gerektiği için günde 1 dal içiyordum hatta içmemeye başladım. (ameliyat olalı 5 gün oldu sigara özlemi duymadım)

    unutmadan, bira çok severdim son beş günümde bira da içtim *

    ameliyata son 1 gün
    ameliyattan 8 saat öncesinde artık oruçlu gibi hiçbir şey yememeniz gerekiyor. bu oruç ameliyat sonrası ile birlikte 3 gün sürüyor haberiniz olsun. ben ameliyattan 16 saat önce yemeğimi yedim ve 8 saat öncesine kadar sadece su içtim. ardından onu da kestim ancak gece çok uyku tutmadı, hayatımda ilk defa ameliyat olma heyecanı sebebiyle.

    ameliyat günü
    sabah 4 te uyandım saat 6 da yatış, 9:00 gibi de ameliyat randevum vardı. 6 da hastaneye gittim önce alerjim sebebiyle önlemler alındı, astım önlemleri alındı. emboli atmaması için varis çorapları giydirildi, ameliyat sonrası solunum için verecekleri toplar çalışıldı. (burada dikkat! lütfen hastalığınız varsa ameliyat öncesi belirtin ve önlem aldırın) bu önlemler alınırken doktorum geldi kontrolleri yaptı hazırsın yavaş yavaş gidiyoruz dedi, sakinleştirici vurdular (sakinleşmedim bana etki etmedi:)) ameliyathaneye girdik bir sedyeye aldılar (ameliyathane soğuk bu arada ya hiç hoş değil) narkozu vurdular "ay bana galiba bir şey vurdunuz ben gidiyorum" dedim, doktor güldü ve ben bayıldım.

    uyandığımda ciddi bir ağrım vardı, o kafayla uyandırma odasındaki hemşireleri birbirine kattım bana bir kaç ilaç yaptılar biraz beklettiler. (dışarıda annem delirmiş biraz bu yüzden, 1saat kadar o ilaçların etkisi beklenmiş) daha sonra odama alındım. ilk etapta bir şey hissedilmese de zamanla ağrılar ve öğürmeler başlıyor. bu arada herkesin ameliyat sonrası durumu farklı ben kendi yaşadıklarımı anlatıyorum. (bir arkadaşım hiç ağrısı olmadan oje almaya gittiğini söyledi)

    inanın ameliyat sonarsı pek aklımda değil ancak ilk yürüyüşümde gerçekten acı çektim. yakın bir arkadaşım acı çektiğimi görünce çok üzüldü odadan çıktı hatta. hemen fıt fıt yürünmüyor ancak şunu söyleyeyim ilk adımı attıktan sonra zamanla devamı geliyor. mühim olan saatte bir hadi kalkayım deyip denemek.

    ameliyattan sonraki gün
    sabah uyandığımda ameliyattan çıktığımdan daha kötü hissediyordum, zira gece boyunca saat başı uyandım ve uykumu alamadım. mide bulantım ve öğürmelerim yüksekti. (kusma hiç yaşamadım, zaten midemde bir şey yok nereye kusayım) doktor sabah uğradı, solunum egzersizlerine yoğunluk ver dedi. ben de solunum ve yürüyüşlere devam ettim. ikinci uğradığında şu öğürmelere çözüm olun dediğimde hemen bulantı ilaçları arttırıldı ve çözüm oldu.

    ameliyatın ikinci günü
    kaçak testi <3 bu konuda çok yazı var bu nedenle sadece tek bir cümle söyleyeceğim o da, 60 saate yakın açlık sonrası ilk içtiğimiz sıvı bu olmasa güzel olurdu. kaçak testinde sorun olmadığında su içmenize izin veriliyor. ben çok fazla içemedim, serumlara devam edildiğinden çok fazla bir susuzluk yaşamadım.

    ameliyatın üçüncü günü
    taburcu olunuyor. doktor geldi dren çekti, konuşurken çekti, acımadı ancak bir şeyin çekildiğini anlıyor insan o boşluk hoş değil. acı yok. taburcu olduktan sonra beslenme düzeni anlatıldı, ciddi bir sıvı beslenmeye geçiş yaptım ve hala devam ediyorum. burada her doktorun reçetesi farklı olduğundan nasıl olduğundan çok bahsetmeyeceğim.

    ameliyatın 1.haftası
    tam olarak 1 hafta oldu şu an, bazen midem alınmadı mı yahu falan diyorum çünkü ben içecek konusunda artık sıkıntı çekmez haldeyim. tokluk derseniz 4-5 saatte bir bir şeyler içmek istiyorum. şu açlık hormonumu içeride mi unuttular kontrole gittiğimde soracağım. normalde hiç yemememe rağmen canım galeta, beyaz peynir ve pekmez çekmekte. hadi hayırlısı. yeni bir şey olduğunda edit yaparım maksat tombik canlar yararlansın.

    ameliyata uygunsanız bence yaptırın.
    sevgiler.
    2 ...
  6. 6.
  7. 5.
  8. Spor ve diyet yapıldıktan sonra dahi verilemeyen fazla kilolardan kurtulmanın yöntemi olarak görülen son çare. Sağlık problemleri haricinde kullanılmaması gerekir diyet ve spor ile kilo vermek her zaman tavsiyedir.
    0 ...
  9. 4.
  10. artık devlet tarafından karşılanmayacak olan ameliyat. devlet bile obeziteyi hastalık olarak görmedikten sonra, yapacak pek bir şey kalmıyor.
    5 ...
  11. 3.
  12. Son zamanlarda aklıma sokulan zayıflama yöntemidir. Sağlam bi müdahale olmadan ben siksen zayıflayamam amk.
    0 ...
  13. 2.
  14. bana mutluluğumu yeniden kazandıran ameliyattır. insanın hayatı 5 ayda ne kadar değişebilirse, o kadar değiştim. hayatta aldığım en doğru karar oldu.

    edit: 6. ay ve tam 43 kilo oldu.

    edit-2 : 9. ay ve 58 kilo. son 15 kilonun hepsi yağdan gitmiş ki bu süper.

    edit-3 :12. ay ve 65 kilo. kilo vermem yavaşlasa da artık sağlıklı bir kilo aralığındayım. kalanlar sporla daha hızlı gidecek. *

    edit-4 : 18. ay ve 75 kilo.ideal kiloya ulaşınca kilo vermek çok zormuş. ama pes etmiyorum tabii ki. 140 kilodan 65 e düştüm,kolay değil.
    5 ...
  15. 1.
  16. tüp mide olarak da bilinir.

    midenin yaklaşık %80'lik (büyük kenarından) bölümünün kesilip çıkartılarak, midenin 100-200 ml arasındaki hacime sahip bir şekle dönüştürüldüğü cerrahi operasyondur. Bu uygulamada mide hacminin küçültüldüğü gibi, çıkartılan mide bölümünden salgılanan GHRELiN hormonu seviyesinde düşme sağlanarak tokluk hissi oluşumu gerçekleşmekte ve böylece de kilo kaybı olmaktadır.

    kaynak:http://www.obezitecerrahisi.com
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük