slc mlc tlc qlc flash nand bellekli ssd farkı

entry1 galeri1
    1.
  1. Katı hal sürücülerin (SSD'ler) veya flash depolamanın, manyetik depolama muadillerine göre sağladıkları daha yüksek hız, işlevsellik, güvenilirlik veya yanıt verme hızı gibi avantajları hakkında muhtemelen çok şey duymuşsunuzdur; böylece sabit sürücü darboğazı ortadan kalkar.

    Ancak flash depolamayı seçerken artık aralarından seçim yapabileceğiniz giderek artan sayıda seçeneğe sahibiz. Flash bellek açısından, muhtemelen SLC, MLC, TLC veya QLC'nin ortalıkta dolaştığını duymuşsunuzdur. Peki bu kısaltmalar ne anlama geliyor?

    'C', verileri SSD'lerde depolayan bellek hücrelerini temsil eder. SSD'nin türüne bağlı olarak her hücre, tüm dijital verileri oluşturan farklı sayıdaki bitleri (0'lar ve 1'ler) tutacak şekilde tasarlanmıştır. Bitler elektrik yüküyle açılır veya kapatılır.

    Bunu anladığınızda, isimler oldukça açıklayıcı olacaktır. SLC, Tek Seviyeli Hücre anlamına gelir; bu, her hücrenin tek bir bit içerdiği anlamına gelir. MLC, Çok Seviyeli Hücre anlamına gelir (tipik olarak hücre başına iki biti belirtmek için kullanılır), TLC, Üç Seviyeli Hücre (hücre başına üç bit) anlamına gelirken, QLC, Dört Seviyeli Hücreyi (hücre başına dört bit) ifade etmek için kullanılır.
    https://galeri.uludagsozluk.com/r/2348722/+

    Bunların ne anlama geldiğini bilmek önemlidir çünkü hücre sayısı, birçok farklı özelliğin yanı sıra sürücünün performansı üzerinde de önemli etkiye sahip olabilir.

    Sürücülere eşit bir hücrede daha fazla bit daha yüksek kapasite sağlayabilirken, daha yüksek veri yoğunlukları aynı zamanda üretimlerinin daha ucuz olduğu anlamına da gelir.

    (Yani kapasite açısından QLC>TLC>MLC>SLC, fiyat açısından ise SLC>MLC>TLC>QLC.)

    Bununla birlikte, SSD'lerin bozulmaya başlamadan ve sonunda mekanik arıza nedeniyle arızalanmadan önce, kullanım ömürleri boyunca sınırlı sayıda yazma döngüsüne sahip olduklarını anlamak önemlidir. Bu nedenle, hücre başına daha fazla bit içeren sürücüler, verileri depolamak için hücre başına daha fazla yazma işlemi gerektirir ve bu da onların ömrünü kısaltır. Ayrıca önemli ölçüde daha yavaş olabilirler, programlanmaları daha uzun sürebilir ve her bir hücrenin voltaj eşiklerindeki daha küçük fark nedeniyle hatalara eğilimli olabilirler.

    (Dolayısıyla, kullanım ömrü ve performans açısından SLC>MLC>TLC>QLC. Karşılaştırma için, SLC'ler 100.000 yazma döngüsüne kadar dayanabilirken, QLC'ler gelişen teknolojiye rağmen yalnızca 1.000 yazma döngüsüne kadar dayanabilir.)

    Bu özelliklerden dolayı:

    SLC'ler, diğer flash sürücü türlerine kıyasla en iyi performansı, hızı, doğruluğu ve en uzun kullanım ömrünü sunar, ancak aynı zamanda daha yüksek bir maliyete sahiptirler ve genellikle daha küçük kapasitelerde sunulurlar. Bu nedenle çoğunlukla yoğun okuma/yazma döngüleri, tutarlılık ve en yüksek hızlarda yüksek güvenilirlik gerektiren kurumsal ortamlarda kullanılırlar.
    MLC'ler ve TLC'ler dayanıklılık, güvenilirlik ve uygun fiyat arasında bir denge sağladıklarından genellikle tüketici SSD'lerinde bulunur.
    QLC'ler muhtemelen TLC'lerden ve MLC'lerden çok daha yavaş olsa da, dönen disklerden daha iyi performans sağlayabilirler. Bu nedenle QLC'ler nispeten düşük bir fiyata iyi düzeyde performans sağlamak için kullanılabilir. Ancak yoğun yazma gerektiren iş yükleri için kullanılamazlar.

    Artık aynı kapasiteye sahip SSD'lerin neden farklı fiyatlara gelebileceğini biliyorsunuz. Bu nedenle doğru SSD sürücüyü seçmek yalnızca fiyat faktörüne değil aynı zamanda performans ve uzun ömür beklentilerinizin yanı sıra kullanım durumlarına da bağlıdır.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük