herhalde epey aykırılıkları bulunan çifttir. herkesin bir siyasi görüşü vardır. sen sağcısın, ben solcuyum, o zaman ayrılmaktan başka çaremiz yok, demek biraz fazla bir tepki oluyor bana kalırsa. sonuçta ev işleri, hayat işleri falan siyasetle yürümez. ha şöyle bir şey var: solcu olan sağcılara, sağcı olan da solculara kin besliyorsa o iş elbette olmaz. siyasetin ancak oy sandığının başında geçerli olduğunu başka türlü çiftin arasına giremeyeceğini kabul etmeleri gerekir. solcu olan sürekli devrimci eylemlerden bahsedip sağcı olan paso vatan, millet, sakarya yaparsa o iş olmaz.
yaşantı düşünceleri düşünceler yaşantıları etkiler. siyaset yaşantının içinde olan bir şeydir. siyasi görüş farkı da bir nevi yaşantı farklılığıdır. ilişkide farklı yaşam tarzı aynı hayatta birleşemiyor. siyasi görüş farklılığı yüzünden ayrılan çiftler iyi etmişlerdir. doğmamış çocuklarına da çok büyük bir hediye vermişlerdir.
her ideoloji kendi içerisinde bir yaşam biçimi ve dünya görüşü oluşturur. bir ideolojiyi benimsemiş insan, aynı zamanda o ideolojide belirtilen yaşam biçimini de benimsemiş demektir. dünya görüşü ya da yaşam felsefesi dediğimiz şeyin oy verilen partiyi seçmedeki tanımıdır siyasi görüş. bu bağlam da asıl soru farklı siyasi görüşlere sahip insanların nasıl ayrıldığı değil, nasıl bir araya geldikleridir.
artık seksen dönemlerinde olmadığımızı ve ortada yeni bir akım olmadığı gerçeğini işin içine katarsak bu insanların bir araya gelme nedeni oldukça sınırlıdır zaten. cinsel etkileşim, aile ya da çevre baskısı, taraflardan birinin kendisini olduğundan farklı göstermesi vs. vs... bunların hepsi zaten anlık çekimler ya da anlık durumlar karşısında alınan zoraki kararlar olduğundan, bu birliktelik zemini baştan çürüktür. dolayısı ile de ayrılık için bir depreme ne hacet, ufak bir sarsıntı yetecektir.
zaten bu şekilde boşanan çiftler siyasi görüşlerimiz yüzünden boşandık demezler çünkü olayın aslını bilirler. asıl neden ''şiddetli geçimsizliktir.'' e geçinemezsin tabi, adam muhafazakar sen solcu, nasıl olacak o iş?
aşkın her zorluğu aşacağı yalanı beyinlerimize dikte edildiğinden beri yanılgılarımız peşimizi bırakmıyor.
ayrılık sebebine siyasi görüş yazmak kadar malca bir şey daha ne gördüm ne duydum.
siyasi görüş yüzünden ayrıldık diyen gerizekalı çiftin esas ayrılma sebebi karşısındakinin birşey düşünebilmesine tahammül edememektir.
dolayısıyla kendi ayrılığını bu şekilde tarif edip üzülen insanın mallık ortalaması bu ülkeye artık ağır gelir.
tam manasıyla kabul edememe sorunundan müteşekkil bir durum. adam kesin kabul ediyordur karısını ama karı eğer çok konuşuyosa demek ki!
not: eksileyen büyük oranla "karılardan"dır ha allahü alem.
kötü ve yaşadığım bir olaydır.
ne kadar severseniz sevin, siyasi görüş işin içine girdiği zaman çok farklı şeyler oluyor. sizin fikirleriniz ona ters geliyor, onunkiler size. konu açıldığı gibi sürekli kavga. eğer ciddi düşünüyorsanız bu koca bir kaya gibi karşınıza çıkıyor. bir süre sonra bu konu çok büyüyor ve çok ciddi tartışmalar başlıyor. sonunda hüsranla sonuçlanan; üzüntü, buruluk ve anlam veremediğiniz duygular içinde oluyorsunuz. çünkü severek ayrılıyorsunuz. gönül isterdi ki aynı siyasi fikirler içerisinde olalım. fakat imkansız birşey. hele ki aşırı derecede ilgiliyseniz siyasi konularla. ne sizin onun fikirlerini benimseme şansınız var ne de onun sizin fikirlerinizi benimseme şansı. isteseniz de olmuyor. kızıyorsunuz kendinize böyle bitmemeliydi diye fakat çok ciddi bir konu elinizden hiçbir şey gelmiyor.
biri sosyâlisttir, diğeri sosyâl demokrat. biri kapitalisttir, diğeri sosyâl demokrat. biri liboştur, diğeri sosyâl demokrat... anlarım da biri kapitalist diğeri sosyâlist v.s. falansa "herze mi vardı da evlendiniz?" diye sorulur.
not: görüldüğü üzere sosyâl demokratlar herkesle evlenebilirler. ne de olsa pek de omurgalı değiller. kendilerine sorsak solcudurlar ama aslında bildiğimiz kapitalizmin sulandırdığı sözde solculardır.
sürekli bu konuda kavga edebilecekleri için çok doğal olduğu ve doğru olanıdır. evlilikten yıkılması bu yüzdendir. kaldıki akrabalar bile çoğu zaman siyasi görüş farklılıkları nedeniyle ayrılmışlardır. evlenmeden önce uzun süre birlikte kişilerde görüş ayrılığının daha az olduğuda görülmektedir.
siyaset bazı insanların hayatında en öncelikli belirleyendir. diyelim ki sosyalistiz ve sağcı bir insanla evlendik. bir de çocuğumuz oldu ve ona değerlerimizi vermeye çalışıyoruz. eşimiz kızımızı sevindirmek için barbi'li çarşaflar, kaliteli olduğunu düşündüğü marka kıyafetler alırken bas bas bağırıyoruz, ''ihtiyacı yok, bu meta fetişizmidir.'' diye. sonra biz kızımızı eylemlere götürmeye kalktığımızda ya da ilk sol kitapları verdiğimizde eline bu sefer baba başlıyor ''o daha çocuk, anlamaz ki.'' diye. siyaseti hayatının her alanına sokmuş insanlar için imkansız bir şeydir bu şekilde yaşamak. hiçbir konu üzerinde uzlaşamayan insanların ilişkisi, aşkı, saygısı, sevgisi ne kadar sürer ki. o yüzden en iyisi eğer ki siyaset sizin için vazgeçilmezse, en baştan sizinle aynı yolda yürüyen bir insanı sevmeye çalışmaktır.
evlenmeden önce birbirlerinin siyasi görüşlerini konuşmayan çifttir. birbirini tanımadan bilmeden evlenmek çok büyük bir mantıksızlıktır. ülkücü bir adamla solcu bir kızın bırak evlenmesi, birlkte olması bile bir garip. haydi bunları geçtim sosyalist biriyle anarşist birinin bile birlikteyken sorun çektiği gerçeği de vardır.
biz babadan-anadan böyle birşey görmedik.
ailesine karşı işlevi sadece annelik yapmak olan o şefkat abidesi aynı zamanda kültürel birikimi ile beni 300 kere şamarlayacak olmasına rağmen. siyasal konulara girmez eşini yani babamı tambir teslimiyet ile tasdik ederdi. böyle yufka yürekli bir asilzadeyede ancak böyle bir bey yaraşır, eskinin hızlı delikanlırından olan peder bey siyasi davalarından ötürü tahsilini tamamlayamamış lakin kitabını yazmıştır. sert mizacının etkisini azaltmak için sanırım, çok ince biz mizah anlayışı bahşedilmişti. ve ailesine egemen bir babaydı.
hasılı kelam biz böyle şeyler görmedik. babamın siyasi görüşü farklı olsaydı eminim annem hiç yadırgamadan o görüşüde benimserdi.
boşanmak mı? ben yüksek sesle dahi birbirlerine hitap ettikleri işitmedim..
anneler kutsaldır, babalar gibi.
kaybetmeden değerlerinin bilin..
siyasi görüşü bile insanın kişiliğin şekillenmesinde önemlidir. bunu yaşamayan bilemez. koyu bir ak parti sempatizanı ile chp sempatizanının evlendiğini pek hayal edemiyorum. sırf siyasi görüşte bitmez çünkü olay, ben böyle düşünürken sen farklı nasıl düşünürsün gibi dillendirmese de karşı tarafın aklında geçen düşünceler olacak ve ortam mutlaka gerilecektir. ha bunu aşanlar mutlaka vardır ama aşmak yerine inadında ısrar edenler olduktan sonra yürümez arkadaş, yürümedi de..
bende dahil etrafımdaki uyumlu çiftlerin hemen hepsi farklı siyasi görüşlerdedir. bence aynı siyasi görüşte birisi ile beraber olmak daha sıkıcı. o yüzden böyle bir ayrılık varsa da altında yatan sebep başkadır.
henüz rastlanmamış olmasını düşünmek abesle iştigal etmektir. olasıdır ben de bir arkadaşımın anne ve babsasının bu sebeple ayrıldığını anımsadım tekrardan. lakin konuyu dünya görüşü çerçevesine oturtursak ortak asgari müştereklerin olmasını önemserim çiftlerde.elbet düşünce farklılıkları olacaktır fakat keskin farklılıkların sorun yaratabileceğini düşünmekteyim. konuyu parti tutma mantığından öte,var olan ideolojik keskinlik açısından algılamakta yarar var. büyük farklılıklar, dünya görüşü ayrılıkları mutsuzluk sebebi de olabilir kişisel hayata dair.
"elektrik alamadım ayrıldım."'dan çok daha geçerli bir ayrılık sebebini yaşamış çifttir. ne yazık ki ülkemde pek bulunan türde değildir çünkü aşk sevişmek olarak algılanır.