siyaset sosyolojisi

entry7 galeri1
    1.
  1. sosyolojinin alt dallarından biri.
    liberalizmden marksizme, ideolojiden sivil topluma, kamusaldan özel alana, iktisattan feminizme kadar içinde birçok başlık barındırır.
    insanı büyütür.
    1 ...
  2. 2.
  3. seçilmemesi gereken derslerin başında gelir.
    2 ...
  4. 3.
  5. türkiyedeki önemli temsilcilerinin arasında şerif mardin, nur vergin, ali yaşar sarıbay gibi isimlerin bulunduğu bilim dalıdır. sanılanın aksine siyaset biliminin alt bilim dalı değil otonom bir bilimdir.
    3 ...
  6. 4.
  7. Siyasal süreçlere toplum odaklı bakmanızı sağlayan derstir. Bu ders sayesinde -kaldı ki bazı kişiler bu derse ihtiyaç bile duymazlar- tartışma programlarındaki akademisyenlerin görüşlerini ve yorumlarını eleştirebilme olanağı bulabilirsiniz.
    0 ...
  8. 5.
  9. bir toplumda yaşayan insanların siyasi düşüncelerini etkileyecek tüm toplumsal olayları inceleyen bilim dalıdır. en önemli unsuru siyasi hareketlerin kişilerin üzerindeki etkisini ölçmek ve değerlendirmektir.
    0 ...
  10. 6.
  11. sosyal teori ve sosyolojinin geniş kapsamlı olan ilkelerine dayanan ,sosyal yapılanmanın ürettiği siyaseti,siyaset-toplum, özel olarak da devlet-toplum ilişkisini inceleyen disiplin.

    siyasal gücün gizli ve nedensel yapısı ile ilgilenir.

    siyaset olgusunu sosyolojik paradigma ile çözümler.insan eyleminin resen tanımlanmış olan ,genel kabul gören amaçlarının arkasında yatanı araştırır.sosyolojik paradigma sosyal yapıların ilişkilerin dış yüzüne değil ardında yatan gerçek belirleyici etkenlerle ilgilenir.devlet mi toplumu biçimlendirir-toplum mu devleti biçimlendirir ilişkisini sorgular.siyasalla toplumsalın karşılıklı etki-tepki ilişkisi.

    yazarın öngörü ve önerisi;
    ''Siyaset sosyologları, farklı ülke ve toplumlarda siyasal hayat ve örgütlenmede değişiklikler yaratan faktörlerin neler
    olduğu sorusunu sürekli sormalıdırlar. Ya da belirli bir süreç içerisinde tek bir toplumda bu farklılaşmaları yaratan
    kurumlardan tutun, davranışlara kadar olan değişimleri etkileyen toplumsal faktörleri arayıp bulmalıdırlar.
    Çünkü bütün siyasal sistemler, aile sistemleri, endüstriel örgütler ya da bütün diğer toplumsal örgüt ve kurumlar,
    toplumsal yapılanmanın her unsuru ile karşılıklı etki-tepki ilişkisi içindedirler. Bunlardan herhangi biri hakkındaki anlamlı bir bilgi, sistemin diğer unsurlarına da bilimsel bir ışık tutacak nitelikte olacaktır. ''

    okuduğum kitaptan aklımda kalanlar bunlar.
    gündemin hatırlattıkları.

    tanım;ülkemizde işlevsiz kılınan alan.
    0 ...
  12. 7.
  13. "sosyolojide temel fikirler" kitabını okuyorum hayrlısıyla, bizim de elimiz armut toplamayacak inşaAllah.
    https://galeri.uludagsozluk.com/r/2366092/+
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük