ya da siyasi islam diye adlandırılan, devletin islami geleneklere göre yapılandırılmasını savunan zihniyetin düşüncesi. şayet bu zihniyette olanlar özgür, demokrat ve laik bir ülkedelerse bir de üstüne demokrasiyi araç olarak kullanırlar. amerika'nın 80 sonrası ortaya attığı yeşil kuşak ülkeleri düşüncesinin tezahürüdür bu zihniyet.
en tehlikeli olan ideolijidir. çünkü türk yönetim biçiminde bulunan kut anlayışı gibi hareketlerini allah'tan aldıklarını iddia ederek yaptıkları bütün eylemlere kılıfı olan bir düşünce biçimidir. aslında bu şekilde yönetilen ülkeler inanıştan ziyade arap kültürünün prangaları altında ezilmektedir.
Bu ideoloji Amerikan projesidir. Ilımlı islam'dan önce Amerika birçok ülkede radikal yani siyasal islam'ı denemişti. Maalesef Türkiye'de sempatizanı çoktur.
Kendisi de bir dönem sudan’daki siyasi islamcı harekette yer alan prof. hasan mekki:
''siyasi islam, muhalefet ideolojisidir ve muhalefetteyken demokrasiden bahseder. ama iktidara gelince farklı olana ne yapılacağına dair ne teorisi ne hazırlığı vardır. ya biat ister ya düşman sayar.''
vakti zamanında kızıl kuşağa karşı yeşil kuşak teorisiyle palazlandırılan siyasi hareketlilik idi.
fakat an itibariyle bu açıklama yetersiz kalmaktadır. günümüz islami hareketleri amerikan vs israil karşıtı radikal islam(hamas,el kaide,hizbullah) ve ona alternatif olarak manüple edilen ılımlı islam(gülen cemaati,akp,vahabilik,iran reformizmi) şeklinde tezahür etmektedir.
ılımlı islamın amacı amerikan karşıtı radikal islami görüşleri pasifize etmenin yanında ulus devletleri yeni dünya düzenine uygun hale getirmek, ulusal karakterlerini zayıflatmaktır.
edit: iran reformizminden kasıt ahmedinecat değil amerikancı muhalifleridir.