beyazlar gibi gaddar olmamalarından kaynaklanan durumdur. bana sömürgesi olmayan tek bir avrupa devleti gösterin. aynı şeyi islam ülkelerine de yapıyorlar. sonra da bakın siyahlar ne kadar geri bakın islamiyet ne kadar yobaz. ulan siyah kültürü mü bıraktın islami ülke mi bıraktın.
alayına kendi adamalrını sokup silah yoluyla yönetimi ele alıp onları kötü gösterdin. ama dur sen bu devran değişiyor az kaldı.
dünyada köşe başları tutulduktan sonra etkin olma söz konusu olamaz. diğer ülkelerin gelişmişlik düzeyleri, sömürüleriyle alakalıdır. siyah ırk sömürü için çok geç kalmıştır demek bile yanlış olur çünkü asırlardır sömürülerek kaynaklarından mahrum bırakılmışlardır. etkin devlet olmak parasal ve silahlı güç ile olacağından artık güçlü bir siyahi ülkesinin kurulması hayal noktasındadır. izin vermezler.
coğrafik konumlarından kaynaklanır çünkü afrika uygarlık kurmaya elverişli niteliklere sahip değil.Ama bu demek değildir ki bu adamlar hep otun bokun içinde yaşadı yuzyıllardır.Orta afrikada binlerce yıllık çinle ticaret bağı kurmuş bir uygarlık kalıntılarına rastlandı, ama kıtasal çapta hüküm sürmüş bilinen bir uygarlık yok şu an.
Enteresan bir gerçek. Ortaya tatmin edici bir neden koyulamıyor bu hususta. Beyaz ırkla yada asyalılarla bariz bir zeka farkının olmadığı söyleniyor. ihtiyaç duymadılar tezi de dayanaksız. Zira avrupa ve asyadan daha zorlu bir coğrafyada sürdürüyorlar yaşamlarını. Geri bırakıldıkları tezi ise tamamen cahillik ve aptallıktır. Çünkü batılı ve asyalı ülkeler afrikaya gittiklerinde dünya büyük imparatorluklara, devrimlere, rönesans ve reforma şahit olmuştu ama el değmemiş afrika hala ilkel yaşam sürüyordu. Durum böyle olunca siyah ırkın geri kalmışlığını açıklayacak hiçbir veri kalmıyor elimizde. Bir gizem.
Ulan bu nasıl başlık. Biz türkler renk körü bir milletiz. Herkesi her şey gönlümüze bağrımıza basarız.. Bu onlara bu imkanı vermeyen kendini üstün gören ırkın zalimliğidir. Utansınlar.
(bkz: tüfek, mikrop ve çelik) kitabında bu konuya farklı bir açıdan bakılıyordu yanlış hatırlamıyorsam.
orada konu afrika değil papua yeni gine taraflarındaki kabilelerdi ama konunun özü aynıydı. icatlar ihtiyaçlardan doğar diye bir söz vardır. dolayısı ile ya bizim ilkel ya da geri kalmış dediğimiz bazı topluluklar, farzedelim ki afrikadaki topluluklar, ta ki beyazlarla karşılaşıncaya dek gelişme ihtiyacı duymadıysa, yani binlerce yıl boyunca aynı şekilde yaşamaktan memnunlarsa. Bunun sonucu olarak da avrupa ya da asyadaki toplumlar kadar ilerleme kaydedemedilerse(ilerleme derken keşif ve icat manasında) .
bunu basit bir örnekle ifade etmek daha kolay belki de: söyle diyelim, siz mızrakla etkili bir şekilde avlanıp karnınızı doyurabildiğiniz müddetçe yeni bir silah geliştirip daha kolay avlanmak ya da daha çok avlanmak ihtiyacı duyar mısınız? muhtemelen duymazsınız.
hele ki rekabet ortamı yoksa ve diğer faktörlerde kaydadeğer ölçüde değişmiyorsa. Yani hayatınızı etkileyen tüm faktörlerin büyük ölçüde sabit olduğu bir ortamda neden değişim ihtiyacı duyasınız ki?