doğu asya çizgileri çağrışımı veren sıradışı resimleriyle orta asya kültürünün çağrışımlarını ve ortadoğu'daki türk kültürü yansımalarını veren, türk olma ihtimali çok yüksek resim üstadı. muhtemelen 14 veya 15.yy.da iran'da yaşamıştır. muhtemelen yavuz sultan selim'in iran seferi sırasında eserleri savaş ganimeti olarak osmanlı devleti'nin eline geçerek istanbul'a gelmiştir. eserlerin kenarına "üstat muhammed (mehmed) siyah kalem'in eseri" notu düşülmesinden ötürü eserlerin sahibi siyah kalem olarak bilinmektedir. bozkır rüzgarı adlı kitapta bu eserlerin epeycesi açıklamalı olarak yayınlanmıştır.
çizimleri ile çağının çok ötesinde olduğunu ispatlamış ressamdır. mevcut dönemin çizimlerinde insan figürü oldukça farklı biçimlerde çizilirken mehmet siyah kalem bu çizimlerin hiçbirini yeğlememiştir. metafizik bir dünyası olduğu aşikâr. bunu yansıtırken de gerçeklikten kopmamıştır. siyah kalem'in çizimlerine baktığımızda kendimizi kafka'nın bir öyküsünde bulabiliriz. bunun nedeni de her ne kadar gerçeküstü olsa da olayları ve kişileri gerçekliğin içine sokup farklı bir gerçeklik yaratmasını başarmasından kaynaklıdır.
Ara sıra gözüküyor buralarda, klavyesinin nokta tuşu basmıyor morali ona bozuk, büyük bir planı var, sözlükte yazmıyor artık ama selam ediyor yazarlara, bir değişiklik var mı diye bakınmaya geliyor sonra tekrar gidiyor canı çok sıkılıyor çünkü belki bir gün tekrar yazar