tanım:çağımızın hastalığıdır.
üniversitelere giriş sınavı'nda sorulan bir 4 işlem sorusunu çözemeyen 600,000 öğrencinin yaptığı gibi, kendini eleştirmek yerine, sistemin berbatlığından ve kötülüğünden bahsetmek en doğrusudur(!). ilkokulu bitiren bir insanın rahatlıkla yapabileceği bir soruyu, onu geçtim günlük hayatta yaşaman için elzem olan "toplama-çıkarma" işlemini yapama sonra "ya okullarda eğitim berbat, yani ben avrupada(ki genelde hollanda'dır örnek) olsam hani orda mesleklere yönlendiriyorlar filan, özel ilgi var daha başarılı olurdum" martavalı oku, oh ne ala memleket.
başımda olan bir olaydan örnek verecek olursam, benim 18 yaşında 11.sınıf öğrencisi bir adet kardeşim var. bu adam, günde 12 saat bilgisayar oynayabilme kapasitesine sahip ve liseye başladı başlayalı getirdiği karne iddia kuponu gibi. matematikten 20 aldığı bir yazılı sonrasında hoca bana taktı diyebilecek kadar pişkin, geometri'den 19 aldıktan sonra ya hoca iyi anlatsa 100 alırdım diyebilecek kadar hayalperest bir arkadaş. arkadaş grubu da hemen hemen aynı özelliklere sahip ve bu adamlar, acı bir şekilde, okulunda başarılı olarak görülen tipler, hem de okuduğu bir anadolu lisesiyken. şimdi gelin yaptıklarına ve sonrasında yaptığı açıklamalara bakalım.
- matematik yazılılarının toplamı 80 ederken, matematiği 1 düşmüştür. bahane; hoca sözlü vermedi, bana takık.
- yarım dönem sözde geometri çalışmasına rağmen 19 ve 47 gibi ütopik notlar almıştır. bahane; hocanın soruları çok farklı.
- kimya'dan 45 almıştır. savunma: diğerlerine bakarak iyi not. bahane: yazılıda hoca son konudan sormayacağım dedi, 1 soru vardı.(1 soru=10 puan)
- eve kılık-kıyafet yönetmeliğine aykırı hareket ettiği ve uyaran hocaya sanane sen git sınıf hocamız gelsin dediği için uyarı kağıdı getirmiştir. açıklama; ben hocaya bunu hakkı olmadığını anlatmaya çalıştım, zaten saçım da çok uzun değildi.
şimdi efendim benim kardeşim bu 600.000 gençten biri olma yolunda hızla ilerliyor ve suçu her zaman sisteme buluyor. haklı mı? haklı olduğu yanlar elbette ki var fakat, sistemde başarısız olmuş birinin sistemi eleştirmesi sizce doğru mu? bunu elimizi vicdanımıza koyup söylememiz gerekli. benim kardeşimin böyle olmasının en büyük nedeni ise kesinlikle annemin ortaokulda kardeşimin yapamadığı bir soru üzerine "ilkokul hocası matematiği hiç öğretemedi" bahanesini kardeşimin yanında söylemesi olmuştur. ondan sonra ise kardeşim her başarısızlığında faturayı sisteme, ve sistemin başarısız hocalarına getirmeyi adet haline getirmiştir. 2 gün sonra üniversiteye gidince hoca takacaktır, girdiği sınava 200 kişi girecek sadece 20 kişi geçecektir vs vs.
hiçbir ebeveyn düşünmesin ki; çocuğu bahane bulmayı bırakmadan başarılı olacaktır. bu yüzden sisteme bahane bulmak; sistemin içindeki insanın yapacağı iş değildir, evet sistemi eleştirebilir fakat "mevcut" sistemde başarılı olabilmesi için işi kurallarına göre oynaması gerekmektedir.
(bkz: ihtiramlarımla)
Eğer sözkonusu olan SBS adlı sistemse haklı olan davranıştır.Eğer öğrencileri seçmek için yapılan sınavdan 1000'den fazla kişi tam puan alıyorsa,her sene gerçekten kolay sorularla liselere giriş yaptırılıyorsa,suç öğrencinin değil sistemindir.*