SiRTE KIYISI ROMANI
iki düş-ülke arasında yüzyıllardır süregelen alegorik bir savaş ve ülkeleri birbirinden ayıran, her an köpürmeye namzet bir deniz...
ilan edilmiş ancak belirsizliklere gebe mütereddit bir ateşkes neticesinde çöken durgunluğun özümsenişinin, bir gözlem kulesinin heybetli suskunluğunun seyridir Sirte Kıyısı.
Yayınlandığı yıl Julien Gracq'a reddedeceği Goncourt Ödülü'nü kazandıran bu lirik ve gerçeküstü anlatı, edebiyat otoritelerince italyan edebiyatının başyapıtlarından Dino Buzzati'nin Tatar Çölü ile paralel bir okumaya tabi tutulurken; olay örgüsünü buhuruyla kaplayan sessiz atmosfer ve tedirgin bekleyiş; egzotikle sıradanın, uygarla barbarın, duyguyla aklın çelişkisinin "büyülü tarihsel" bir izdüşümünü OLUŞTURUYOR.
terör örgütü DEAŞ'e düzenlenen operasyonlarda 80 terörist ile Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) bağlı birliklerden 8 askerin hayatını kaybettiği kent.
Libya'nın şehirlerinden biridir. Teknolojik ve sosyal olarak pek gelişmemiş bir yer olmakla birlikte Türk firmalarının desteği ile gün geçtikçe biraz daha güzelleşmektedir. Medine adını verdikleri çarşısında iki market, iki eczane, üç sigara dükkanı, bir nargile kahvesi, üç kıyafet dükkanından fazlasını görmeyi beklemek sizi hayal kırıklığına uğratacaktır. Gün doğuşu ve batışını izlemek için belki de dünya üzerindeki nadide yerlerden birisidir. Denizi güzel gözükmekle birlikte kanalizasyon sebebiyle zaman zaman dayanılmaz kokmaktadır. Farklıdır, görene birşeyler kazandırabilir ama görmeyene pek birşey kaybettirmez.