"Sirtaki dans aleminin ayrıksı otudur. Ne folklör ne de modern danstır; kategorilere sığmaz.
Sürgün ve göçmen düşlerin öksüz çocuğudur Sirtaki. Karasevdanın, çaresizliğin, koyvermişliğin, avareliğin dansıdır. Ama aynı zamanda umudun, aşkın ve ille de ille coşkunun dansıdır Sirtaki.
Buram buram çaresizdir, kararsızdır, ayakta duramayacak kadar sarhoştur; ama kabadayılığı da elden bırakmaz, çabuk toparlanır, narasını atar ve savaş açar umutsuzluk ülkesine.
Yalın ve gönlü zengin bir danstır Sirtaki; güler yüzlüdür, hayatın kutsallarını fazlaca ciddiye almaz.
iyi ile kötünün çok ötesinde, sözün ve düşüncenin hükmünü yitirdiği ve derinlerden, çok derinlerden gelen dizginlenemez tutkuların bedeni ateşe verdiği yerdir Sirtaki ülkesi... Sirtaki ülkesine gelin!
Kirlenmişlikler ve sevgisizliklerle çöplüğe dönen yerküre üzerinde yapacak başka ne kaldı ki... "
demiş ve beni benden tekrar alıp götürmüş bir yunan halk dansıdır. *
Bilinenlerin aksine Zorba filmi çekilirken ANthony Quinn'in ayağı aksamasına rağmen çekimlere devam etmesi sonucu, bir dans sahnesinde ayağını mecburen sürüyünce bu ne dansıdır diyenlere verdiği uydurma cevaptır. O günden bugüne de sirtaki olarak kalmıştır.
akdeniz ve ege kıyılarında bir de trakya civarında iseniz radyonuzdan yunan şarkıları çıkar. çok keyif alırsınız. özellikle akşamüstü non stop şarkılar çalarlar. yunan müzikleri çok keyif verir insana.
En bilinen parçasının adının zorba olduğnu öğrenenlerin verdiği tepkiyi saymazssak benim 7 yaşında bir düğün gecesinin sonunda annemi izleyerek akşam eve gittiğimizde annemin çıkardığı bütün kıyafetleri giyerek mutfaktaki pahalı porselan takımlarınıda yanıma alarak atinanın göbeği olimpos a çıkıp oynadığım oyundur.
dünyanın en eğlenceli dansıdır kanımca. önce bir 14'lük, sonra üç sola üç sağa, sonra 2, sonra 1 ve bir 14'lük daha girer. tabaklar kırılır. neşelidir işte. candır sirtaki.
sarhoşların hal ve tavırlarından etkilenilerek ortaya çıkmış bir dans türü olduğu söylenir ki taverna ile özdeşleştirilmiştir amma velakim yamuk duruş söz konusu değildir, olamaz.
biraz halaydan esinlenmiştir toplulukla oynanır. biraz horona benzer yavaştan hızlıya geçiş vardır. birazda hareketleri efeleri andırır. yunanlılar bu şarkıya zorba, oyunun isminede sirtaki derler. tavernada bu oyun oynadıktan sonra aynı o kafayla bi güzel tabak kırılır. o kadar zengin değilseniz türkiyedeki gibi peçeteleri havaya atarsınız.
bir trakyalı olduğumdan arada bir radyolarda denk gelirim, içimi kıpır kıpır yapar, kapı komşu bi yunan a gidip gelmek isterim. bana biraz ne olursa olsun, kimseyi ayırmadan bir yerde kardeşliği, dostluğu ifade eder.*
sirtaki yunan folklorunun bir dans türüdür. eski istanbul zamanında kasap havasından doğmuştur.
bu müzik eşliğinde dans edilirken. önce yavaş bir ritmle oynanır, dakikalar sonra tempo artmaya başlar sirtaki müziğinde çalınan saza buziki ismi verilmiştir. ve dansı oynamak çok zordur. ve ustalık beceri ister.
bu dansı oynarken en önemli olay estetiktir. içki aleminde çalınan sirtaki müziği kendinden geçen
insanların tam coşma anında. tabak kırma eylemine girerler, zaten doruklara çıkan olay tabak kırma olayıdır.