bazen bu pazarlık sonucunda öyle bir fiyat çıkar ki şaşar kalır insan. üç beş sene önce köprü trafiği sıkışıklığında bir takım adamlar matkap satmaktadırlar. ben de bilmiyorum ne alaka. cepte gişe parasından başka kuruş yoktur ama adama laf olsun diye fiyatı sorulur, yirmi milyon çeker. "eh, kalsın" dersin, adam "abi o zaman 18 olsun" der. "yok istemem" diye diye satıcı bir milyona kadar iner.
- kaç para bu?
- 90 ytl, nakitse 75 olur.
- hmmm 75 demek, sen yap şunu 70.
- mümkün değil abi.
- bak peşin alıcam, yapmazsan kredi kartıyla alırım. ( kredi kartı yoktur ama ayak yapılır)
- karta da 80 olur abi, daha indiremem.
- ya yap sen şunu 70 nedir yani, ayağımız alışşın.
eleman düşünür, hesap makinesiyse sevişir bir süre...
- hmmm abi sana kredi kartına da 75 olur..
(hay mına kyyim)
- eee hmm. peki arası olsun?
- arası derken?
- 72,5 yap, gitsin.
- abi valla kurtarmaz.
son taktik olarak "iyi kalsın madem" deyip dükkandan uzamak da düşünülür ama 5 ytl için akraksiyona gerek duyulmaz.
vardır böyleleri. acele satmak zorundasınızdır o yüzden zararına verirsiniz yinede tüm bunlara rağmen pazarlık yapmadan fiyat düşmeden almaz millet. hatta kimisi çıkar ukalalık bile yapar bundan daha ucuz fiyata 5 tane daha bulurum diye bunlara karşı en güzel yöntem ise "o zaman oradan al ucuz ucuz" demektir.
pazarlama sektöründe çalıştığım yıllarda default türk insanı profili olarak karşıma çıkan ve epey bir garipsediğim davranış. garipsemenin çeşitli nedenleri var, burada oturup da kendimi övecek değilim; yalnız hicvedilecek bir şeyler de varsa ortada bunu atlamak doğru olmaz..
sektörde yer alanlar bilirler, fiyat sunacak olan firmalar toptan fiyatlandırmaları perakende fiyatlandırmalara oranla daha düşük bir kar marjı belirlemek suretiyle saptar, alıcıya öyle sunarlar.. yanisi yapılabilecek her tür discount hesaplanmış, üretim maliyetleri, fixed costlar falan dikkate alındıktan sonra bizim de çoluk çocuk bakma sorumluluğumuz, hediye alınacak kız arkadaşlarımız olduğu hesaba katılır da en son bir fiyat söylenir.. zaten de köylü kurnası esnaf/şirket de mukayeseler sonrası karara varmış, sizi seçmiştir..
işte tam bu esnada çorumlu damarımız tutar ve "acaba bir yerlerden daha biraz kırpamaz mıyız" gibilerinden amatör bir yaklaşımla karşımıza çıkar, tabiri caizse yaptığın işe lanet ettirirdi.. elbette aile terbiyemizden ötürü muhattap yetkiliye sövmek, "başka yerden alaydın o zaman" demek olmaz, alttan alır; illa "kurtarmıyor" açıklaması yapardık..
peki biz "kurtarmıyor" dedikten sonra bunlar ne derlerdi? "haklısın, biliyorum"
ulan öküz, madem biliyon neyi sorguluyon daha, sana mal satıcam diye kızla bir gece daha mı az içelim yani? benim komisyonumdan elde edeceğim bir gecelik eğlenceyi senin meze paran mı yapayım, onu mu istiyon? aslında o da değil.. nereden girdiyse bu milletin kanına, bedava versen üstüne para isteyecek.. böyle de bir milletiz işte..