sinestezi

entry82 galeri1
    7.
  1. Bir algı modalitesi uyarıldığında birden fazla kanalda uyarılma oluşmasına verilen tıbbi isimdir. Metafor, sembolizm kelimeleri gibi, çeşitli sanat ürünlerinin tanımlanmasında kullanılan "sinestezi" kelimesinden farklı olarak bu olguyu yaşayan kişiler, kasıtsız ve sürekli olarak oluşan benzetmelerden bahsederler. Kısaca, birden fazla algı sistemi aynı nesnelere kendi yorumlarını aynı kuvvette verirler. Sinestezi sahibi insanlar, örneğin, insanları, insan olarak değil de görsel/işitsel/tekstürel vb. bir nesne/olgu olarak hatırlar ve benimserler. Annesini ılık süt, kardeşini bir kedi vb. olarak gören/hatırlayan/düşünen biri gibi...

    Demografi olarak genelde solak ve çift el kullananlarda ve kadınlarda daha sık rastlanmaktadır. Irsi olduğu düşünülmektedir. Bu kişilerde, hafıza fonksiyonları güçlenirken matematiksel ve mekansal algı fonksiyonları zayıflamaktadır. Sinestezinin, beynin sol yarım küresiyle ilgili ve hipokampüs bezine bağlı bir fonksiyon olduğu düşünülmektedir. istatiksel olarak çok nadir rastlansa da "normal" bir beyin fonksiyonudur. Her beyinde gerçekleşen bir prosesin bazı insanlarda bilinç yüzeyine yansımasından kaynaklanmaktadır.
    * *
    7 ...
  2. 6.
  3. beyinin duyuları görevli olan organla algılamaması. Örneğin, korktuğunda kahve kokusu almak, mutsuz olduğunda ağzında tarçın tadı hissetmek gibi.. bazılarında her harfin ve her rengin kafalarında bir renk tanımı vardır, onları kağıt üzerinde bile bu şekilde görürler. * *(u: gibi.)
    müzik dinlerken notalara göre renkler görenleri de vardır.

    bu olaydan * muzdarip biri olarak, üçgen şubatlar yaşamaktan, kağıt üzerinde olmasa bile beynimde lacivert dokuzlar görmekten pek şikayetçi değilim. sanatçı insanlara yardımcı olduğu bile söyleniyor. ben çizim yaparken yardımını görüyorum.

    adam fawer'ın empati kitabında da sinestezi anlatılmaktadır.
    3 ...
  4. 5.
  5. eşek dendiğinde akla direkt olarak bahsi geçen hayvanın cinsel organının gelmesini açıklayan hede hödö.
    7 ...
  6. 4.
  7. Bu rahatsızlığın temelinde bir nesnenin birkaç farklı kanalla aynı anda algılanması rol oynuyor;görme,işitme,koklama,tat alma duyuları birbirine karışıyor. Sinesteziden mustarip kişiler kelimeleri okurken sesler duyabiliyor,müzik ve konuşmalar duyduğunda renkler görebiliyor,annesini ılık süt olarak hatırlayabiliyor. Beynin sol yarım küresiyle ilgili ve hipokampus bezine bağlı bir durum olan sinestezi 100 kişiden 4'ünde görülebiliyor. Solaklarda,çift el kullananlarda ve kadınlarda daha sık rastlanan bu algı karmaşasını bir çok sanatçı da yaşamıştı. Müziği renklerle algılayan Franz Liszt bunlardan biriydi.
    2 ...
  8. 3.
  9. en belirgin sinestezi hastaligi, ses frekanslariyla i$igin sahip oldugu frekanslarin kari$masidir.
    genelde sinestezi, i$ik bazli degil, ses bazli ortaya cikar. cunku gozler sesi algilayabilirler, ses goz icin bir ic basinc meydana getirebilir. ancak i$ik, cok cok yuksek frekansli olmadigi taktirde kulaklari etkilemez.

    temelde bir hastalik olan sinestezi, kontrol edilebilirse bir ozellige donu$ebilir. sadece ses ve goruntude degil, diger duyu kavramlarinda da ortaya cikarilabilir bir ozellik olabilir.
    8 ...
  10. 2.
  11. sinestezi yanlış anlaşıldığı gibi bir algının diğerini "çağrıştırması" ile ilgili bir mesele değildir. sinestezi bir hastalıktır ve sinestezikler iki farklı duyuyla algılanan olguları birbirlerinden "ayırt edemezler".
    12 ...
  12. 1.
  13. birgün bilim teknikte bunun normal olmayan birşey olduğunu *okuyana kadar,herkeste var sandığım durum.arkadaşlarımın isimleri bana çeşitli renkleri çağrıştırıyor,ben de aynı rengi çağrıştıranları grupluyorum ister istemez kafamda.sinestezi güzel birşey,çünkü bir resim çizerken hangi duyguyu anlatmak istiyorsanız ona göre bir renginiz var.isimleri karşınızdaki insanın tipine göre değerlendirebiliyorsunuz *
    13 ...
© 2025 uludağ sözlük