sinestezi

    2.
  1. sinestezi yanlış anlaşıldığı gibi bir algının diğerini "çağrıştırması" ile ilgili bir mesele değildir. sinestezi bir hastalıktır ve sinestezikler iki farklı duyuyla algılanan olguları birbirlerinden "ayırt edemezler".
    12 ...
  2. 1.
  3. birgün bilim teknikte bunun normal olmayan birşey olduğunu *okuyana kadar,herkeste var sandığım durum.arkadaşlarımın isimleri bana çeşitli renkleri çağrıştırıyor,ben de aynı rengi çağrıştıranları grupluyorum ister istemez kafamda.sinestezi güzel birşey,çünkü bir resim çizerken hangi duyguyu anlatmak istiyorsanız ona göre bir renginiz var.isimleri karşınızdaki insanın tipine göre değerlendirebiliyorsunuz *
    13 ...
  4. 3.
  5. en belirgin sinestezi hastaligi, ses frekanslariyla i$igin sahip oldugu frekanslarin kari$masidir.
    genelde sinestezi, i$ik bazli degil, ses bazli ortaya cikar. cunku gozler sesi algilayabilirler, ses goz icin bir ic basinc meydana getirebilir. ancak i$ik, cok cok yuksek frekansli olmadigi taktirde kulaklari etkilemez.

    temelde bir hastalik olan sinestezi, kontrol edilebilirse bir ozellige donu$ebilir. sadece ses ve goruntude degil, diger duyu kavramlarinda da ortaya cikarilabilir bir ozellik olabilir.
    8 ...
  6. 7.
  7. Bir algı modalitesi uyarıldığında birden fazla kanalda uyarılma oluşmasına verilen tıbbi isimdir. Metafor, sembolizm kelimeleri gibi, çeşitli sanat ürünlerinin tanımlanmasında kullanılan "sinestezi" kelimesinden farklı olarak bu olguyu yaşayan kişiler, kasıtsız ve sürekli olarak oluşan benzetmelerden bahsederler. Kısaca, birden fazla algı sistemi aynı nesnelere kendi yorumlarını aynı kuvvette verirler. Sinestezi sahibi insanlar, örneğin, insanları, insan olarak değil de görsel/işitsel/tekstürel vb. bir nesne/olgu olarak hatırlar ve benimserler. Annesini ılık süt, kardeşini bir kedi vb. olarak gören/hatırlayan/düşünen biri gibi...

    Demografi olarak genelde solak ve çift el kullananlarda ve kadınlarda daha sık rastlanmaktadır. Irsi olduğu düşünülmektedir. Bu kişilerde, hafıza fonksiyonları güçlenirken matematiksel ve mekansal algı fonksiyonları zayıflamaktadır. Sinestezinin, beynin sol yarım küresiyle ilgili ve hipokampüs bezine bağlı bir fonksiyon olduğu düşünülmektedir. istatiksel olarak çok nadir rastlansa da "normal" bir beyin fonksiyonudur. Her beyinde gerçekleşen bir prosesin bazı insanlarda bilinç yüzeyine yansımasından kaynaklanmaktadır.
    * *
    7 ...
  8. 5.
  9. eşek dendiğinde akla direkt olarak bahsi geçen hayvanın cinsel organının gelmesini açıklayan hede hödö.
    7 ...
  10. 74.
  11. 55.
  12. ilginç bir hediye.

    ben kahverengi ile kırmızıyı ayırt edemezken insanlar sayılara renk veriyor.
    5 ...
  13. 28.
  14. kesinlikle başarımın sırrıdır..

    bende sıradan insanlar gibiydim; ta ki yeteğinimi keşfedene dek..

    şöyleki bu hastalığa* mensup olan kişiler harfleri, rakamları ,sayıları renkli şekilli görürler. benim için 3 pembe bir kızken 8 yeşil bir eniştedir..
    bütün kavramları böyle gördüğümü düşünürsek herşey aklımda kalıyor benim.. millet 10 saat çalışıyor birşeyi anlamak için benim 1 saat gani gani yeterli oluyor..
    sırf öğrencilikte değil her konuda işe yarayan bi şey bu..
    nefret ettiğiniz insanı turuncu görmek, ağladınızda kırmızı mavi olmak , veya nicki minajın sesini duyduğunuz zaman soğuk yoğurt tadı almak insan ilişkilerinde bi adım daha önde yapıyor insanı.. bir insan konuştuğu anda bi renk saçılıyor ondan(benim bu rengi ne gördüğüm ne de görmediğim söylenebilir üstelik öyle filmlerdeki gibi sahte bi birşey değil renk harbi bi varlık gibi) ve ben onu anlayabiliyorum.. kötü elektrik aldığım veyahut anlaşamayacağımı hissettiğim an gri renk alıyorum o kişiden ve arkadaşlık etmiyorum..

    okul biter bitmez kendim gibileri bulmak için keşfe çıkacağım.. onlarında bu yeteneklerini bilmeye ihtiyaçları var.. bu şeyin farkında olmak ve bunu kullanabilmek insanda müthiş bir değişim yapıyo..
    6 ...
  15. 49.
  16. bende vukuu bulan hastaliktir. renk ve ses duyumum cift yonlu. mesela ,
    1 beyaz
    2 yesil
    3 turuncu
    4 kirmizi
    5 mavi
    6 turuncu
    7 sari
    8 kirmizi
    9 mor&lacivert
    10 siyah. 
    a kirmizi
    b turuncu
    c sari
    d renksiz
    e sari
    f yesil
    g gri
    h kirmizi
    i beyaz
    j sari
    k mavi
    l beyaz
    m turuncu
    n metalik mavi
    o siyah
    ö kirmizi
    p bordo
    r bordo
    s yesil
    t renksiz
    u sari
    v sari
    y sari
    z renksiz.
    bu harf ve sayilardan birisini duydugumda rengide aninda aklima geliyor.
    edit: okumaya ilk basladigimda " eve ve ev" kelimelerini okuyamazdim. sebebi ayni sayiya karsilik gelmeleriymis meger. yani e de ayni sey v de ayni sey oldugu icin okuyamamistim.
    5 ...
  17. 72.
  18. Beyinde duyulari algilayan kablolarin, birbirine karismasi durumudur. Ne avantaj ne de dezavantajdir. Sinestezi bazen kisilerde dogustan olabilen bir sey olsa da, Bazi uyusturucu maddeler sinesteziye yol acabilir. Sinesteziyi tetikleyebilir, arttirabilir.

    Sesleri tatmak, gordugunu duymak, gordugunu tatmak gibi seyler yaratabilir, sinesteziye sahip olan kisiler rakamlara da kendi akillarinda renkler verirler. sayilarin bir bakima rengi olur. Bir ressam icin guzel bir yetenek olabilir.

    Bazen duygularla da sinestezi soz konusu olabilir. Orgasm-induced syneshtesia denilen, orgasm ile birlikte orgasm'in gorme duyusunu tetikleyerek, halusinasyon olmayan ama goruntu diyebilecegimiz seyler gorebilir bahsettigimiz x kisisi.

    Masajlar, diziler ve filmler odd-synesthesia'ya yol acabilir. Kokular da dahil olmak uzere bu tip sinesteziler kisiye tam bir duyu karisimi yaratmasa da, 'konfuzyon olusturur'.
    4 ...
© 2025 uludağ sözlük