sinestezi

entry82 galeri1
    1.
  1. birgün bilim teknikte bunun normal olmayan birşey olduğunu *okuyana kadar,herkeste var sandığım durum.arkadaşlarımın isimleri bana çeşitli renkleri çağrıştırıyor,ben de aynı rengi çağrıştıranları grupluyorum ister istemez kafamda.sinestezi güzel birşey,çünkü bir resim çizerken hangi duyguyu anlatmak istiyorsanız ona göre bir renginiz var.isimleri karşınızdaki insanın tipine göre değerlendirebiliyorsunuz *
    13 ...
  2. 2.
  3. sinestezi yanlış anlaşıldığı gibi bir algının diğerini "çağrıştırması" ile ilgili bir mesele değildir. sinestezi bir hastalıktır ve sinestezikler iki farklı duyuyla algılanan olguları birbirlerinden "ayırt edemezler".
    12 ...
  4. 3.
  5. en belirgin sinestezi hastaligi, ses frekanslariyla i$igin sahip oldugu frekanslarin kari$masidir.
    genelde sinestezi, i$ik bazli degil, ses bazli ortaya cikar. cunku gozler sesi algilayabilirler, ses goz icin bir ic basinc meydana getirebilir. ancak i$ik, cok cok yuksek frekansli olmadigi taktirde kulaklari etkilemez.

    temelde bir hastalik olan sinestezi, kontrol edilebilirse bir ozellige donu$ebilir. sadece ses ve goruntude degil, diger duyu kavramlarinda da ortaya cikarilabilir bir ozellik olabilir.
    8 ...
  6. 4.
  7. Bu rahatsızlığın temelinde bir nesnenin birkaç farklı kanalla aynı anda algılanması rol oynuyor;görme,işitme,koklama,tat alma duyuları birbirine karışıyor. Sinesteziden mustarip kişiler kelimeleri okurken sesler duyabiliyor,müzik ve konuşmalar duyduğunda renkler görebiliyor,annesini ılık süt olarak hatırlayabiliyor. Beynin sol yarım küresiyle ilgili ve hipokampus bezine bağlı bir durum olan sinestezi 100 kişiden 4'ünde görülebiliyor. Solaklarda,çift el kullananlarda ve kadınlarda daha sık rastlanan bu algı karmaşasını bir çok sanatçı da yaşamıştı. Müziği renklerle algılayan Franz Liszt bunlardan biriydi.
    2 ...
  8. 5.
  9. eşek dendiğinde akla direkt olarak bahsi geçen hayvanın cinsel organının gelmesini açıklayan hede hödö.
    7 ...
  10. 6.
  11. beyinin duyuları görevli olan organla algılamaması. Örneğin, korktuğunda kahve kokusu almak, mutsuz olduğunda ağzında tarçın tadı hissetmek gibi.. bazılarında her harfin ve her rengin kafalarında bir renk tanımı vardır, onları kağıt üzerinde bile bu şekilde görürler. * *(u: gibi.)
    müzik dinlerken notalara göre renkler görenleri de vardır.

    bu olaydan * muzdarip biri olarak, üçgen şubatlar yaşamaktan, kağıt üzerinde olmasa bile beynimde lacivert dokuzlar görmekten pek şikayetçi değilim. sanatçı insanlara yardımcı olduğu bile söyleniyor. ben çizim yaparken yardımını görüyorum.

    adam fawer'ın empati kitabında da sinestezi anlatılmaktadır.
    3 ...
  12. 7.
  13. Bir algı modalitesi uyarıldığında birden fazla kanalda uyarılma oluşmasına verilen tıbbi isimdir. Metafor, sembolizm kelimeleri gibi, çeşitli sanat ürünlerinin tanımlanmasında kullanılan "sinestezi" kelimesinden farklı olarak bu olguyu yaşayan kişiler, kasıtsız ve sürekli olarak oluşan benzetmelerden bahsederler. Kısaca, birden fazla algı sistemi aynı nesnelere kendi yorumlarını aynı kuvvette verirler. Sinestezi sahibi insanlar, örneğin, insanları, insan olarak değil de görsel/işitsel/tekstürel vb. bir nesne/olgu olarak hatırlar ve benimserler. Annesini ılık süt, kardeşini bir kedi vb. olarak gören/hatırlayan/düşünen biri gibi...

    Demografi olarak genelde solak ve çift el kullananlarda ve kadınlarda daha sık rastlanmaktadır. Irsi olduğu düşünülmektedir. Bu kişilerde, hafıza fonksiyonları güçlenirken matematiksel ve mekansal algı fonksiyonları zayıflamaktadır. Sinestezinin, beynin sol yarım küresiyle ilgili ve hipokampüs bezine bağlı bir fonksiyon olduğu düşünülmektedir. istatiksel olarak çok nadir rastlansa da "normal" bir beyin fonksiyonudur. Her beyinde gerçekleşen bir prosesin bazı insanlarda bilinç yüzeyine yansımasından kaynaklanmaktadır.
    * *
    7 ...
  14. 8.
  15. son zamanlarda çıkan sinestezya isimli kitap ile öğrendiğim rahatsızlık. aslında hastalık ya da rahatsızlık demek de ne derece doğru bilemiyorum. her şeyi renklerle, kokularla, sayılarla algılamak çok kötü bir şey olmasa gerek diye düşünüyorum. bu insanların sanatta daha yaratıcı olduklarını okumuştum.
    0 ...
  16. 9.
  17. 10.
  18. güzel bir şeydir.. hayatımıza renk, koku, tat filan katar..
    1 ...
  19. 11.
  20. 12.
  21. çok az sayıda insanda görülen henüz bir hastalık olup olmadığına karar verilememiş duyuların karışması olayı.bu özelliğe sahip insanlar yani sinestezikler örneğin a rengini hep kırmızı görürler,fa notası çikolata tadında algılanır veya mavi rengi iğrenç bir kokuyu çağrıştırabilir.bu uç örneklerden ziyade annesini ılık süt tadında,kardeşini kedi şeklinde hayal etmesi özelliklerini duyan insanlar bir anda ''bende de var lan'' şeklinde gaza gelebilir.

    ayrıca diğer insanların kendileri gibi olmadıklarını bilmezler herkesin çorbaya köşeli olmadığından tuz attığını veya kemandan gelen sesin kırmızı bir üçgen olduğundan sevildiğini düşünürler.ünlü sanatçı veya bilimadamlarında olduğunu söylenir.gerçekten kıskanılasıdır.
    2 ...
  22. 13.
  23. sözlük anlamı olarak duyuların birleşmesi demektir. pek çok sanatçı ya da bilim adamının da sinestezik olduğu söylenir.örneğin;baudelaire,rimsky korsakov,feynman...

    fizikçi feynman kendi sinestezisi ile ilgili şöyle demiş:"denklemlerdeki rakamları renkli görüyorum ve bunun nedenini bilmiyorum.konuşurken jahke ve emde'nin bessel fonksiyonlarının karmakarışık resimlerini görüyorum;güneş yanığı renkte j'ler,mor-mavi karışımı n'ler ve koyu kahverrengi x'ler havada uçuşuyor.bütün bunların öğrencilere nasıl göründüğünü merak ediyorum."
    1 ...
  24. 14.
  25. adam fawer ın empati isimli kitabında üzerinde durduğu psikolojik durumdur. kimileri bunu bir hastalık olarak görürken kimilerine göreyse bir yetenektir.

    kişisel kanaatimse, kişinin sosyal hayatını büyük ölçüde etkilemediği sürece farklı bir birey psikolojisi yarattığından, bir ödüldür belki de. farklı olmak, korkutucu gelir insanlara her zaman. delilik mesela.
    2 ...
  26. 15.
  27. 16.
  28. duyuların birbirine karıştığı nörolojik bir durum.örneğin,harf ve seslerin renk olarak, bazı kelimelerin ağızda tat olaral algılanması.
    bence bu özelliğe sahip insanlar bizden * üstünler. yani, evrim geçirmişsek mesela, onlar bizi sollayıp bir üst aşamaya geçmişler bile. *
    2 ...
  29. 17.
  30. bir psikolojik problem olarak görerek gittiğim psikologta önemli birşey olmadığını, hatta hayatıma birçok artı katacağını öğrendiğim, genellikle solak olanlarda görülen durumdur. tool grubunun bass gitaristi justin chancellor da da aynı durum sözkonusudur.
    1 ...
  31. 18.
  32. acayip bi$ey.. ömrü hayatım boyunca deli olduğumu sanma nedenim..
    1 ...
  33. 19.
  34. Sinestezi, bilinçli zihinsel olayların tetiklemesiyle ortaya çıkan bilinçli bir duyusal deneyimdir. Aslında sinestezi bütün insanlarda vardır ama bilincine varan insan sayısı azdır. En çok rastlanan sinestezi, rakamları renklerle eşleştirmektir. Harfleri renklerle benzeştirme de bir sinestezidir. Sinestezi genetik olarak bütün ailede görülebilir. Sinesteziyi tetikleyen, harfler, rakamlar, dokunma, tat, koku, görme, ses, zaman birimi olarak yıl, ay, hafta veya gün olabilir.

    Sinestezi yeteneği bir çok ünlü sanatçının yaratıcılığına katkıda bulunmuştur. Ünlü sinestezikler arasında Vladimir Nabokov, Gyorg Ligeti, Franz Liszt, Nicola Tesla, Alexander Scriabin, Johann Von Geothe'yi sayabiliriz.
    4 ...
  35. 20.
  36. tam karşıtı anestezidir.anestezi; hissizlik, duyu kaybı anlamına gelir. sinesteziye ilgiliyseniz eğer adam fawer empati kitabını şiddetle öneriyorum. kafayı yiyeceğinizi hissettiğiniz anda bu kitabı okuyarak rahat bir nefes alabilirsiniz artık. bu da bir sinestezi testi;
    http://www.synaesthesie.n...ieTest/english/index.html
    0 ...
  37. 21.
  38. 22.
  39. 23.
  40. "hareketleri duymak","renklerin köşelerini algılamak"...
    aslında bir beynin çeliştli ilintileri farklı şekilde algılama hastalığı olarak anlatılır.aslında büyük bir yetenek olarak algılamak gerekir.ne büyük kafalar yaşanır tahminimce o halde...
    0 ...
  41. 24.
  42. kulağın görmesi, gözün işitmesi, burnun hayal etmesi demektir. saçma bir şeymiş yahu.
    2 ...
  43. 25.
  44. bir duyu modalitesindeki duyumu başka duyu modalitesiyle algılama. Mesela renk ve tat. ikisi ayrı. ama bu hastalar kırmızının tadını aldım, sarıyı kokladım gibi halüsinasyonlar görüyorlar. şizofrenide pek olmuyor. daha çok lsd kullananlarda ve madde kullananlarda görülür.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük