Milli mücadelenin kadın kahramanı Halide Edip Adıvar’ın ünlü romanı, Türk klasikleri arasında yer alan Sinekli Bakkal, temel olarak doğu-batı çatışmasını irdeleyen bir eser. Bu çatışmayı daha küçük yaştan dini eğitim alan güzel sesli Rabia’nın, italyan piyanist Peregrini’ye olan aşkı sembolize etmektedir. Hafız olan Rabia, tasavvufi bakımdan doğuyu, Peregrini ise akılcılık bakımından batıyı temsil etmektedir. Peregrini’nin Müslüman olmasıyla Rabia ile evlenirler ve bu çatışma bir birleşmeyle neticelenir. Adıvar’ın toplumsal meselelere felsefi bir yaklaşım sergilediği romanı Yaşar Kemal tarafından da bir şaheser olarak yorumlanmıştır.
Kitabın ilk 50 sayfasını okudum. ilgi çekici ve sürükleyici görünüyor. Romanda birçok Osmanlıca sözcük var. Kelime dağarcığını geliştirmek için de okunabilir.
vakti zamanında atv'de yayımlanan dizi. ömrü kısa sürdü çünkü şemsi inkaya'nın karakteri fetoşu andırıyordu ve bir anda saldırıya uğradı. bugün fetoşa küfür edenler o gün "hocamıza hakaret" diye diziyi yayından kaldırttı.
hisarüstünde bir bakkaldir. bakkalin sahibi abimiz her gördügümde fakrli bir kafa yasiyor. zaten dükkana koydugu isimden belli.
sigara satisini durdurmus bir de.
ilk önce imam ve mahalleli, sonrasında Emine' yle Tevfik anlatılır.
imamın kızı Emine, Tevfik' le evlenir - Tevfik' in bir bakkal dükkanı vardır- bakkalın hesap kitap da dahil her işini itinayla yapar. Bu sayede satışlar fırlar, kazançları artar. Tevfik aynı zamanda bir ortaoyunu oyuncusudur ve hep zenne rolüne çıktığından lakabı ' Kız Tevfik ' olmuştur.
Zaman geçer, Emine gittikçe sevimsizleşmeye Tevfik' i hep paylamaya başlar; bir gece uyanır ve Tevfik' in yanında olmadığını farkeder, usulca dükkana iner ve kocasını arkadaşlarına kendisinin taklidini yaparken bulur. Öfkeden deliye döner ve çekip gider baba evine.
Ardından Tevfik' in sürgüne gönderilmesi, Emine' nin çocuğunun olması ve büyümesi anlatılırken Osmanlı'nın o sıkıntılı dönemi, sanata/sanatçıya yönelik ağır baskılar, çeşitli devlet adamlarından da bahsedilerek yansıtılır.
Emine' nın kızı Rabia dedesinden dini eğitimini almıştır ve dönemin emniyet işlerinden sorumlu bir nazırın karısına mevlüt okumak için konağa gider.
Bu taze ses konakta çok beğenilir ve böylelikle Rabia etrafta tanınmaya başlar. imam Efendi de Rabia' nın kazancından memnun olduğundan bu durumu pek tasvip etmese bile buna karşı çıkmaz.
ilerleyen sayfalarda musiki ustası Vehbi Dede bu genç kıza dersler verir, Rabia çok başarılı bir öğrencidir.
Konağa gelip giden ve alafranga müzikte usta olan Peregrini' den de konak ahalisinin kararıyla Rabia' ya ders vermesi istenir.
...
Tevfik' in geri dönüşü, Rabia' nın babasıyla yaşamaya başlaması, Tevfik' in Karagöz oynatması; Peregrini, Vehbi Dede, Çingene kadın ve Cüce Rakım' ın bu baba kıza yakınlığı çok samimi bir üslupla anlatılır.
Hem aydını hem halkı, hem dindarı hem ateisti hoşgörüyle, halkın diliyle anlatan halkın kitabı.
kocaman bir adamla ondan çok daha küçük bir kızın aşkına saygı duymamı başarmış roman. yazarı tebrik ediyorum, başarılarının devamını dileyemiyorum.
(bkz: ey aşk sen nelere kadirsin)
dönemin baskıcı siyasetini eleştiren rabia emine kız tevfik rakım imam ilhami efendi arasınsa gelip giden roman.
bir de osman vardır sevdasıbı uğruna dinini değiştiren onu da ayrı değerlendirmek lazım ...
rabia'nın amca dediği cüce ile babası kız tevfik'in gerçekten yaşayan karakterler olduğu hissini veren roman. tevfik sevdiği insanlar için her şeyi yapıyor. çoğunluğun küçümsediği bir kişi olmasına rağmen. döneminin bütün insanlarını bir kitapta toplayabilmiş gibi görünüyor halide edip.
eserin kurgusunda önemli bir yeri ortaoyunu ve onun tiplerinin teşkil ettiği , Halide edip'in halk kültürümüzü romanla bütünleştirdiği, ayrıca istibdat dönemini edebiyatımıza yansıtmış olan sürükleyici romanlarımızdan.
halide edip adıvar'ın bir romanı.rabia vardı asırı dindar bir kız onun yasadıklarını anlatıyordu.Bir ara atv'de dizisi başlamıştı ama izlenmediği için yayından kaldırıldı.
yakın tarihe kadar, atv isimli hali hazırda tmsf bünyesinde yer alan kanalda yayımlanan ancak çeşitli sebeplerden ötürü yayımdan kaldırılmış dizi ve halide edip adıvar'ın aynı isimli romanı. evet nihai imzalar henüz atılmadığı için atv hala tmsf bünyesindedir. şimdi işin ilginç olan tarafı şu, bu dizi yayımdan kaldırılıyorsa demek ki ortada bir baskı var. baskı nereden geliyor? çalık holding'ten mi? hayır henüz resmiyet süreci tamamlanmadığı için olamaz. baskı tmsf'den kanala atanan yönetimden geliyor. zaten haberlere göre atv'nin balmumcu'daki binasının üst katına mescit de açılmış, insanlar işlerini kaybetmemek için abdest alıyorlarmış tuvaletlerdeki lavabolarda. kendi adıma bir kurumda mescit açılmasını insanların abdest almasını yadırgamam, ayıplamam. ancak bu maneviyat simsarlarının, bu haysiyet cellatlarının dayatmasıyla atılan bütün adımları yapılan bütün uygulamaları defaatle ve peşinen reddediyorum. şimdi gelelim diziyi yayından kaldıran baskıların gerekçelerine,
şemsi inkaya'nın canlandırdığı dizinin ve romanın kötü karakteri ilhami fethullah'a benziyormuş.
takkeli ve baskıcı dede rolü müslümanları kötü gösteriyormuş.
bakın burası iran değil, burası o çok özendiğiniz, hatta baş katilini resmi törenle bağrınıza bastığınız sudan da değil. bu diziyi bu gerekçelerden yasaklamak mantıken, halide edip adıvar'ın bu edebi eserini toplatmakla aynı şeydir. halide edip adıvar'ı da yasaklayın olsun bitsin. yatacak yeriniz yok sizin.
şemsi inkaya tarafından canlandırılan karakterin fettullah gülen'e olan benzerliği nedeniyle kanal yöneticilerinin tepkisini çektiği ve bu nedenle yayından kaldırıldığı söylenmektedir. hiç oldu mu şimdi bir dizi karakterini koskoca fettullah hocaya benzetmek ve bunu ona saygı duyan çok değerli başbakanımızın damadının kanalında yapmak.
kaldirilma nedenleri muhtelif...
bu yobaz dindar adam karakterinden rahatsiz oldungu icin mi kaldirildi yoksa rayting skalasinda süründügü icin mi belli degil.
su siralarda hükümete muhalif cevrelerce dizinin aynen yukardaki pek cok entryde de söylendigi gibi bu yobaz karakterden dolayi kanal yönetiminin rahatsiz oldugu ve bu nedenle dizinin kaldirildigi iddia ediliyor. lakin türk medyasini tanidigimiz kadariyla bunun bir carpitma oldugunu da pek ala düsünebiliriz. atv'nin bu sezon yayindan kaldirdigi ilk dizi degil bu. kelebek cikmazi mi dir nedir o vardi bir tane. üc bölüm sonrasinda gören oldu mu? pekii sene basinda ilk yirmide olmasina ragmen devam edemeyen bir ferdi tayfur dizisi vardi, ondan kimsenin haberi var mi? mahser icin ne diyeceksiniz; hani su türkiye'nin ilk gercek zamanli dizisi mottosuyla piyasaya sürülen dizi. emre altug'un oynadigi bir dizi daha vardi, ona n'oldu pekii? sessiz gemiler vardi, büyük bir sansasyonla sunulmustu piyasaya ha kaldirildi ha kaldirilacak... sonra bir cocuk dizisi baslamisti, tilsim adasi olabilir adi, hatirlamiyorum bile dogru düzgün; onun hakkinda bir malumatiniz var mi?
bu derece cok diziyi kirip geciren bir kanalin sirf bu rayting ve ordan hareketle düsük gelir elde etmesi nedeniyle bu diziyi kaldirmis olmasi neden olasi olmasin? bunu hic düsündünüz mü?