ekonomik yetersizlikler bakımından adıyaman'ın ilçeleri arasında birinci sırada, türkiye'de ise altıncı sırada olan ilçe.
ilçenin nüfusu üç bin dolayındadır. bu küçük yerleşim birimi ilçe haline getirilmeden önce, civar köylerdeki vatandaşların devlet dairelerindeki işleri halletmesi için çok uzun ve çetin bir yolu katetmesi gerekiyormuş. bu yerleşim birimi, güçlüklerin aşılması ve devlet dairelerinin vatandaşın ayağına götürülmesi amacıyla ilçe haline getirilmiş bir yer.
ilçeye adıyaman'ın kahta ilçesinden, cendere köprüsü aşılarak gidilir. kıvrımlı yollardan tepelere tırmandıktan sonra, kartal yuvası gibi dik kayalıkların arasından geçerek ilçeye ulaşılır. minibüs durduğunda, "e, gideceğimiz yere daha çok var mı ?" diye soran kişi, "yok kardeş, geldik. işte burası sincik." yanıtını aldığında çok şaşıracaktır. zira, bir kaç dükkan benzeri yapının bulunduğu bu yer ilçe merkezidir. bu ilçede bir pastane bulunmaktadır ki, kesinlikle bu ilçe için büyük bir lüks sayılmalıdır.
adıyaman ilçesi. değişik özellikler barındırır bünyesinde. mesela ziraat bankası yoktur. banka dediysem şube değil, atm bile yoktur. yani hiçbir bankanın atm'si yoktur bu ilçede. insanları gayet iyidir, herkes elinden geldiğinde yardımcı olmaya çalışır. doktora, öğretmene kısacası devlet memurlarına karşı çok saygılılardır. modern bir öğretmenevi vardır ama odalara terlik-havlu-şampuan gibi eşyalar vermezler, yanınızda getirmeniz gerekir. en önemli özelliği soğuğudur. buz gibi bir havası vardır. havada bulut olmasa her tarafta güneş ışıldasa da inanılmaz bir rüzgarı vardır. sanki yanınızdan sürekli kamyonlar geçiyormuşcasına bir ses olur evin içindeyken. ankarada da yaşamış birisi olarak diyebilirim ki; ankara'nın soğuğu adam ol lan, sen de soğuk musun sinciği gördükten sonra. öyle pis bir soğuğu vardır. sincikte yarım metre kar varken kahta yoluna doğru 2 km gidince yerde en ufak bir kar olmadığını görür şaşırır kalırsınız. kahta'ya 34 km, malatya'ya da dağ yolundan 65 km'dir. ama dağ yolu kapalı olur kar yağdığı zamanlarda.