fantazi türü kitapların atası olan kitap. ilk başları sıkıcı gelsede anlatım tarzı ile başlı başına bir konsept oluşturmuş ve son sayfalardaki sözlük ile ayrı bir hava katmıştır.
sayfa başına 5 karakter düşse de, ki bu isimlerin çoğu bir kişiye aittir, ilk 49 sayfadan sonrası gayet akıcıdır. anlatımı biraz yorsa da arkadaki sözlük ile birlikte okunduğunda gayet anlaşılırdır.
bir defada anladım ben diyenlerin kesinlikle yalan söylediği, her okunuşta başka bir yönünü anladığınız aşmış bir kitap.
çoğu kişiye sıkıcı gelsede, bana kitap okuma alışkanlığını kazandıran kitap. O kadar içindeydim ki kitabın, hüngür hüngür ağlayarak Morgoth'a "seni sikmeden ölmeyeceğim" diye bağırdım. Annem geldi de sakinleştirdi allahtan.
dünyada yazilmis ve yazilacak olan en güzel, en asmis, en büyülü kitaptir;
insana kelimelerle nasil büyü yapildigini ögreten,
insana bir kitabin nasil kurgulanabilecegini gösteren,
hayal gücünün ne kadar sinirsiz ve ne kadar büyüleyici bir sey oldugunu tekrar hatirlatan,
sayfalar boyunca anlatilan hüzne gözyaslariyla eslik ettiren,
sayfalari kirismasin diye dokunmaya kiyilamayan,
on kere okuduktan sonra bile, hala ayni hüznü, ayni coskuyu verebilen,
edebiyat tarihinin gördügü en gercek kötü karakteri barindiran (bknz; melkor),
edebiyat tarihinin gördügü en gercekci aski barindiran (bknz; beren&luthien),
edebiyat tarihinin gördügü en gercekci kahramani barindiran (bknz; fingolfin),
edebiyat tarihinin gördügü en hüzünlü hikayeyi barindiran (bknz; turin),
edebiyat tarihinin gördügü en yüce 2 tanriyi barindiran (bknz; elbereth, nienna),
edebiyat tarihin gördügü en psikopat karakteri barindiran (bknz; feanor),
kitaptir ayni zamanda silmarillion.
alip götürendir uzaklara, aglatandir, yürekte kocaman bir yumrudur, ugruna siirler yazdirandir, her yerde böbürlene böbürlene bu kitabi okudum demektir, koluna elfce dövme yaptirmak istenendir, pc'nin arka planini süslemektir, telefonun bluetooth ismidir, dogmamis cocuklar icin isim secilendir, bikmadan, usanmadan, kim ne derse desin milyon kere okunacak olandir, bas tacidir, yüzüklerin efendisi'nin papucunu dama atandir, filmi cikmasin nolur diye dua etmektir, hakkinda ödev yazilandir edebiyat derslerinde, sonsuza ulasmaktir onunla birlikte, onsuz bir dünya düsünememektir...
"gil galad kim aq?", "şimdi elflerinen insanlar dostmuş da mı küsmüş?", "gondor ne la?", "minas tirith'deki o ağaç ne ayak?", "bu gandalf'la saruman kanka mı? hangi ırktan bunlar hangi krallığa bağlı la??", "o değil de bu yüzük nerden gelmiş?", "sauron kim olm? anası babası yok mu bunun? nerden çıktı durup dururken?", "gondor'un kralı neden yok?", "olm hepsini geçtim o gemiyle nere gidiyo o elfler bok mu var batıda??"
sorularına cevap bulmanız mümkündür. ayrıca ortadünya'daki ilkdoğanların yüreğine serpilen ilk nefret ve karanlık tohumlarının kökenleri, güneş ve ayın doğumu ile öyküye esas adını veren ve kadim günlerden dünyanın sonuna kadar geçen sürecin kaderini çizen, elfleri aman'dan beleriand'a süren silmariller ve bu silmariller için feanor ve çocuklarının ettiği yemin hakkında bilgi alabilmek mümkündür. aslına bakarsanız bütün o öykücüklerin temelinde silmarillerin ve feanor'un yemininin olduğunu düşünmek ilginç gelir insana.
"önce eru vardı.." diyerek başlayan kutsal kitap.
kitabı bitirdikten sonra bie geceliğin "sindar neydi lan?!" diye yataktan kaldırıp kitabı tekrar tekrar okumama neden olan şaheser.
"önce eru vardı.." diye başlayan, zarar vermekten korktuğum için okumaya korktuğum, fantezi edebiyatının kurucusu j.r.r.t. tarafından yazılmış, kutsal kitaptır. insan böylesine sevince, sanki kendisi yazmışcasına gururlanıyor, başkası hakkında olumlu fikir beyan ettiğinde. *
hakkinda sayfalarca yazi yazilabilecek, her okundugunda da bir öncekinden daha da cok sevilecek, aranilan her seyi fazlasiyla bulunacagi, tolkien'in bir kitabin nasil yazilacagini tüm dünyaya gösterdigi, okunan ya da okunacak olan en güzel kitap.