kot taşlama işi yapanların yakalandığı, silika partiküllerinin solunması sonucu oluşan, akciğerde kalıcı ve ilerleyici hasara yol açabilen bir hastalıktır. hastalık. hastalar oksijen tüpüne bağlı olarak yaşarlar ve çok kısa sürede ölürler.
ülkemizde kayıtlı kot kumlama i$inde çalı$an 10.000 ki$i varmı$. ve bu hastalığın bu işte çalışanlarda görülme olasılığının % 50 olduğu düşünülürse yakla$ık 5000 silikozis hastası var. tabi bunlar sadece sadece kot kumlama işinde çalışanların verileri ve tabiki kayıtlı çalışanların. kayıtdı$ı ve diğer işlerde (maden işçileri) çalışanları da ekleyince sayı artmakta. ülkemizdeki en küçük silikozis hastası babasıyla birlikte çalı$an 11 ya$ında bir çocukmu$. geçen haftalarda izlediğim ntv yesil ekran programında anlatılanlar böyle.
sadece türkiye'de görülen bir tür meslek hastalığı. tekstil işkolunun tamamında yaşanan çalışma koşullarına benzer biçimde, kot atölyelerinde işçiler günde ortalama 12 saat çalıştırılıyor. bu işte kullanılan özel kum değerli olduğu için, patronlar kum zayi olmasın diye işçileri havalandırmanın olmadığı, hatta pencerelerin sıkı sıkıya kapatıldığı ortamlarda çalıştırıyor. oysa, bu işyerinde havalandırmanın çok iyi sağlanması ve işçilerin kum tozunun karıştığı havayı solumamasını sağlayacak özel giysiler giymesi gerekiyor.
silikozis solunan kum tozunun sebep olduğu önlenebilir bir hastalıktır. mevcut ağız maskeleri koruma sağlamaz! ya tamamen kapalı alanlarda, kolların dışarıdan robot-yapay kol gibi bir mekanizma içinden kullanıldığı sistemlerde yapılmalı ya da astronot kıyafetlerine benzer dışarıdan havalandırılan ya da hava tüpleri kullanılan tüm vücudu örten özel giysiler giyilmeli, aynı zamanda kumlama yapılan alandan toz yayılması engellenmelidir. ama değil özel kıyafetler, en basit ağız maskeleri bile tedarik edilmemiş kot taşlama işçileri yoğun toza uzun saatler boyu maruz kaldıkları için şimdi hastalığın tehdidi altında.
çalışma bakanlığı nın "tahminlerine" ((bak bak, tahmin ediyor)) göre, şimdiye kadar 5-10 bin tekstil işçisi bu işte çalıştırılmış (bu imalathanelerin neredeyse tamamı merdivenaltı imalat yapıyor. yani çoğu kaçak. yani çoğu bu verilere dahil değil. yani çok daha fazlası var). 2-3 ay gibi çok kısa sürelerde de olsa bu işi yapan binlerce işçi soludukları tozun yoğunluğu nedeniyle hastalık tehdidi altında yaşıyor. sadece bingöl ün karlıova ilçesinin, 300 haneli taşlıcay köyü nde neredeyse her evde bir silikozis hastası var.
bunlar, sadece istanbul daki kayıtlı rakamlar, ancak durum istanbul la sınırlı değil. sinop, tokat, bingöl, siirt, erzurum, yozgat, zonguldak ve çorum da da kot taşlama sonucu akciğerleri iflas edip memleketlerine dönen çok sayıda işçi var.
nihayet olması gerektiği şekilde amaçlarına ulaşmışlardır. önümüzde gün çıkacak torba yasa'nın içerisinde silikozis hastaları da malulen emekli sayılacaktır.
uzun yıllar önce ne olduğunu öğrendiğimde bana taşlanmış kot giymeyi bıraktıran hastalıktır. bir kot pantalonu ağartmak için, bu atölyede yani kumlama atölyesinde çalışan bir işçi 6 ayda bu hastalığa yakalanabiliyor ve bundan kısa süre sonra oksijen tüpüne bağlı bir şekilde hayatını kaybediyor. türkiye'de yasaklanmasına rağmen, kaçak iş yerlerinde hala kumlama işlemi yapılıyor. denetimlerin yetersiz ve güvencesinin az olması sebebiyle onlarca kurban verdik. vermeye de devam edeceğiz. çünkü insanlar duyarsız, tercih ettikleri yaşam biçimleri taşlanmış kotu bırakmalarına izin vermiyor.