Devamını getiremedigimiz durumlarda yaptığımız şey. Halbuki sorunu çözüp, kaldığımız yerden devam etmek daha mantıklı. diğer türlü her şeye en baştan başlarsak, hem çok zaman kaybetmiş oluruz, hem de ileride çözülmemiş o sorunlarla tekrar karşı karşıya kalırız.
Sil baştan başlamak gerek bazen diyoruz ya. Belki de önce o silgiyi çıkartmak gerekiyor bu yap boz hayatlarımızdan. Hayır ömür bitti biz hala başlayacaz da. O açıdan şaaptım ben.
sil baştan başlamak zor,yapabildiğiniz tek şey bazılarını hayatınızdan çıkarmak,bazılarını hayatınıza sokmak, siz yine aynı sizsiniz. kafanızda iyi yada kötü anılar. Beden ve ruh yine aynı. Mekanlar değişir,çevreniz değişir ama bunların hiçbiri silinip sıfırlanmış bir hayatın başlangıcı olmaz. Geçmişten kalanlar biyerlerde bi şekilde dokunur geçer yine ruhunuza.
güzel ideal ama o denli zor... aynı defterdeyse açılan yeni sayfalar pek bişey değiştirmiyor zira hayatınızda. aynı kısır döngülere dönüyorsunuz zamanla. işe tebdil-i mekanla başlamalı en sağlamı bu...
Devrik cümleleri pek sevmem aslında. Okuyucuya vermek istenilen mesajı dolaylı olarak ve biraz düşünme seansından sonra verir ama edebi gözükür işte.
Anlamak için sarfettiğimiz çabadan ötürü daha çok beğendiğimizi düşünürüm. Burada da elde etmek için verilen emeklerin elde edilen şeyi daha değerli kıldığı düşüncesi devreye giriyor sanırım.
Her neyse (bkz: Timo Maas)'ın çok güzel bir aforizması var. Tam bir romanın ya da bir filmin başlangıç kısmı gibi. '' bugun hayatimin geri kalaninin ilk gunu !''
insanoğlu geçmişine sünger çekmeyi, tövbeler etmeyi ve her şeye sıfırdan başlamayı sever. Yepyeni bembeyaz bir kağıt daha koyar önüne ve yeniden başlar karalamaya.
Yaratılışımızda var bu. Geçmişteki kötü anılardan arınıp başka bir yaşama geçiş isteği. ahmet altanicimizde bir yer adlı kitabına ''Nice aşk yitirdim ben'' diyerek başlamıştı. kursat basar ise basucumda muzik adlı kitabına '' Bu kitapta yazılanların hepsi gerçektir. Ama aynı zamanda hepsi yalandır. Çünkü onu ben yazdım.'' diyerek büyük bir çelişkiyle başlamıştı.
iyi hatırlarım çok sevdiğim bir film de ''Her şeyin başladığı sabah aslında sıradan bir sabah gibi başlamıştı.'' diyerek başlıyordu.
Başlangıçlar başlıklar kadar önemlidir. Yeni bir hayata başlamak da bir romanın ya da bir filmin başlangıcına benzer. Olumsuzlukları geride bırakıp yeni umutlara gebe kalmak gibidir. Bazen aslında her şeyin yeni başlıyor olmasıdır.