silüriyen

entry2 galeri0
    ?.
  1. Paleozoyik zamanın 3. alt dönemine denir. Günümüzden 443 milyon yıl önce başlamış, 27 milyon yıl sürmüş ve günümüzden 416 milyon yıl önce sona ermiştir. Gondwana güney kutbuna doğru kaymayı sürdürmüş ve diğer karalar ile aralarındaki sığ denizleri kapatarak lavrasya adlı dev kıtanın oluşmasına neden olmuştur. Ayrıca ordovisiyen dönemi'nde oluşan güney kutbundaki buzullar eriyerek deniz seviyesinin yükselmesine neden olmuştur. Deniz omurgasızları yeniden yayılmaya başlamıştı. dallı bacaklılar sülüriyen dönemin en yaygın deniz canlıları grubunu oluşturmuşlardı. Toplam hayvan türlerinin % 75'ini onlar oluşturuyordu. Ayrıca deniz akrepleri de bu dönemde ortaya çıktı, bu canlıların bazılarının boyları 2 metreyi buluyordu. Dönemin en dominant avcısıydı. Omurgasızların canlıların tüm bu çeşitlenmesine ve yayılmasına karşılık ordovisiyen dönemde türünün tek omurgalı temsilcisi olan zırhlı balıklar çeşitlendi. Pek çok yeni çenesiz balık türü ortaya çıkıp yaygınlaştı. Bilinen ilk çeneli balıklar olan acanthodianlar bu dönemde tatlı sularda ortaya çıktıysa da yaygınlık kazanamadı.
    Silüriyen dönemde ortaya çıkan en önemli gelişmelerden biri de ökaryotik ve çok hücreli yaşamın karalara tam anlamıyla yerleşmesidir. Böcekler ve damarlı bitkiler bu dönemde ortaya çıkmışlardır.
    3 ...
  2. ?.
  3. Karalardaki ilk canlılar: Bitkiler ve böceklerdir.

    Çenesiz balıkların yayılması, tatlı su balıklarının ve ilk çeneli balıkların evrimi,
    Ökaryot (çekirdekli) yaşamın karaya kalıcı olarak yerleşmesi,
    Örümcekler, böcekler, kırkayaklar ve akrabaları ile ilk damarlı bitkilerin görülmesi.

    Silüriyen'de sıcaklığın artması nedeniyle Gondwana kıtasını kaplayan buzullar erimiş ve denizler alçak kara alanlarına ilerleyerek sığ denizler oluşturmuştu. Yok oluşun ardından boşalan yaşam alanları hızla çeşitlenip yayılan canlılarca işgal edildi.

    Silüriyen'in en başarılı grubu denizlerde hızla çeşitlenen omurgalılardan çenesiz balıklardı. Çenesiz balıklardan bazıları tatlı sulara da uyum sağlamışlardı. ilk çeneli balıklar tatlı sularda ortaya çıktı.

    ilk damarlı bitkiler bu devirde görüldü

    ilk kara hayvanlarından ortama uyum yetenekleri tartışılmaz olan eklembacaklılar bu devirde ilkin damarlı bitkilerle kaplı karalarda dolaşmaktaydı. Örümcekler, Akrepler, böcekler, kırkayaklar ve akrabaları bu ortamın sakinleriydi.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük