nef'i öldürüldükten sonra bu eseri onun arkasından yazılan bir beyitin içerisinde de yer almaktadır. ayrıca içerisinde bir sürü methiyye,mersiye ve hicv vardır.
bir nazire indi sihâm-ı kazasına
nef'i diliyle buldu hakk'ın belasına
nef'i'nin yazdığı bir hicivdir. Öyle bir hicivdir ki şair bu metinde padişahı yerden yere vurur. Padişaha bütün kötü sıfatları yüklemiş ağza alınmayacak şeyler söylemiştir. Bu devirde yazılsaydı nef'i'nin kellesi bizzat devlet büyüklerince uçurulurdu. Günümüz türkçesiyle okudunuzda Osmanlı hoşgörüsü bu olsa gerek dersiniz.
konya'da öğrenci evinde beraber yuvarladığımız biraların tadını ve biranın yanında yediği beyaz leblebilerin boyadığı dudaklarının görüntüsünü unutmadığım edebiyatçı dostum. *
yüzüne bakınca edebiyatçı oldugu anlaşılan, lisede sınıfa kopya dagıtmada yarıstıgım, zamanında teknoloji ötesi cihaz olan ateriyi ilk gördügüm, nadir olarak kullandıgım kardeşim kelimesinin yakıştıgı insan. hoşgeldin.
divandan gelen bu güzel rumuz tarafından sözlüğe aktarılmış bir orhan veli şiiri görünce garip oluyor insan yahu. malum; divan şiirine hakim olduğunu iddia edenler genelde orhan veli tarzı adamları pek şairden saymazlar.
hoş gelmiş.
ben dahil bir çok yazarın örnek alması gereken şahsiyet. özeleştiri yapabilen ve bunun sonucunda yıllardır emek verip yazdığı yazıları bir çırpıda silebilen değerli dostumdur. hepimiz boş yazılar yazıyoruz. hatta senden fazla boş yazıyoruz ama senin gibi olamadık be dostum. ben dahil bütün yazarların okunmaya değer yazılar yazması dileğiyle...
4.murat, siham-ı kazayı okurken yıldırım düşer, burcun büyük kısmı yıkılır. etrafındakiler bunun Nefi'nin eserinin uğursuzluğundan olduğuna inandırırlar. ve padişah nefiyi korumaz idam edilir. bu olay üzerene.
"gökten nazire indi sihâm-ı kâzâsına
nef'i diliyle uğradı hakkın belasına"
tarihi düşülür..
bu hem olayın gerçekleştiği zamanı verir hem de,
"gökten nefinin eserine benzeri yazıldı, nefi Allah'ın belasına uğradı."anlamı vardır.. çünkü yıldırım da oktur, nefinin eserinin ismi de kaza oklarıdır..