üniversite mezunuysanız ve işsizseniz ailenizin yanında ikamet ediyor olsanız dahi gelir testi yaptırıp g0 kademesinde bulunarak ödemeyeceğiniz, borcunuzun bulunması halinde ise sgk ya başvurarak sildireceğiniz dayatmadır.
türkiye yi savaş ülkesine çevirmenin, içten içe çökertmenin değişken yöntemleri. müslüman devletimin müslüman yönetimi tarafından hak görüle. Hak adalet artık sadece Allah a bırakılan durumdur.
işsizlerin 213tl'yi ödemesi için hırsızlık, uyuşturucu satıcılığı, fuhuş gibi işlere yönlendiren, ekonomiyi canlandırmaya yönelik akpnin müthiş ekonomi planıdır.
büyük bir kazık değil aslında ama bazı durumdaki pek çok insanın belini bükecek uygulama.
gezi parkında gösterilen direniş bu ve bunun gibi kimseye sormadan, ne derler, ne düşünürler, altından nasıl kalkarlar diye merak etmeden alınan kararlardan sonra gösterilmiş olsaydı bu kadar borca batmazdık herhalde. hükümete kızıyorum ama halka da kızıyorum. gezi eylemlerinde slogonlar ön plana çıkartılacağına bunlar milletin gözüne sokulsaydı daha anlamlı olacaktı. gittik orda demokrasi adına kendimizi temsil ettik bir şekilde ama gelinen noktada eylemcilerin yarattığı algı ortada. "sen neden burdasın" diyen birkaç elemana "sigorta dayatması, kurtaj yasağı, ertesi gün hapının reçeteye bağlanması, o bu şu" dediğimde gülüp "ya memleket elden gitti sen ne diyorsun" tepkisi almıştım. kafalarda iktidarı devirmek vardı heralde diye küfür etmedim buna. neyse, eylemin insanları iyice sokağa döktüğü gün bu sözlükte de yazmıştım, umarım doğru argümanlar kullanılır, mantıklı talepler sunulur ve tekrarlanmak üzere tadında bırakılır diye. eylemcilerin taleplerinde "başbakanın istifası"nı gördüğümde "al işte amk" demiştim. eylemler bu ülke insanı için çok büyük bir umuttu ama malesef savuşturuldu. bundan sonra akp'ye, tayyip'e çatmadan önce iki kere düşünmesi lazım insanların. o kadar bok attığım insanlarla demokratik mücadelemi verirken ben üzerime düşeni yapıyor muyum diye. acayip komik, müthiş yaratıcı duvar yazılarını sosyal medyada paylaşıp gırgır yaptıktan sonra ona buna sallayıp adamı hasta etmeyin amk. *
sosyal güvenlik kurumuna başvurup "gelir testi" yaptırdığınızda, ebeveynlerinizin gelir durumuna göre yükselecek yada düşecek olan dayatmadır. zira bu dayatma "primin gelire göre ödenmesi" mantığıyla ortaya çıkmış, geliri yüksek olana yüksek prim, geliri düşük olana da düşük prim çıkması mantığıyla devam etmektedir. gelir testi sonucunuza göre hiç bir prim ödemesi çıkmayabilir, veya tavan rakam olan 213 tl ödeme çıkabilir. bahsedilen dayatma "başvurmaz iseniz" koşulu ile doğrudur, başvurmayı zorunlu kılma durumu ise muhtemelen altyapıların ve veritabanlarının güncellenmesi amacı taşımaktadır.
üniversite mezunu bir işsiz olarak "yerin dibine girerek" bağkur emeklisi babama bunu söylediğimde, "olur mu oğlum? bir yanlışlık vardır. adam zaten işsizse neden ondan her ay para alsınlar ki?" diye bir soru yöneltti. ne bok diyeceğimi bilemedim. aylardır yaptığım iş başvurularıma da bir yanıt alamıyorum. bu "güvenceden" yararlanmak istemiyorum da diyemiyorum. devletin izni olmadan ölemiyorum da. tek bir şey diyorum: allah'ım sen durumu biliyorsun. sen bu zulmü, "ustalık dönemini" kendini yırta yırta savunanların, ak parti şakşakçılarının götünde patlatırsın inşallah. bizi bu zor durumda bırakanların, boyunlarını, altlarında bırakırsın inşallah.
Part time çalışan özellikle öğrencileri etkileyen dayamadir.
Işveren tarafından 10-15 gün yani çalıştığı süre kadar sigortası ödenen öğrenciler bu durumu belge ile bildirim yapmazlar ise geri kalan süre için prim yatırmak zorunda kalıyorlarmış.
Öğrencisin, okuldan kalan vakitte çalışıyorsun hem de sigortali ama yine de devlet baba yetmez diyor. Vay amk.
18 yaşını geçince aile sigortasından düşüren hükümetin ailenin kazandığı paraya göre işsiz adamdan para almasıdır. insafsızlıktır, vicdansızlıktır, haraçtır!!! ulan sgk ayrı bir şey diyor, ziraat ayrı bir şey diyor, provizyon bambaşka bir şey diyor. bu kadar bilinmeyeni denklem yapıp insanların hayatına sokanların ömürleri boyunca kulaklarını çınlatacağım.
Bu partiye oy veren herkes, ödesin şimdi bakalım. Partiniz sizi çok seviyor. Cebinizdeki son kuruşu da alsın, hala onlara oy verin. Sizler buna müstahak oluyorsunuz; sebep sonuç ilişkisi.
Asıl saçmalık geçen sene sigortamı yaptırdığımda başladı bu sene oldu yeni sınıfa geçtim ana sigortam bitmiş yeniletmem gerekiyormuş haber verdiniz mi? yok. illa hasta olup hastaneye gittiğimde öğreneceğim değil mi? Evet. 800 lira da borcum varmış nerden geldi bilmiyorum. 280 lira veren devletin onu geri alması ne acayip ne acayip.
sorgulamadan sonra bana 1700 tl borcunuz var diyen saçmalık. ulan 24 yaşındayım okulun bitmesine daha var ne bok yiyeceğim ben 25 yaşımdan sonra? bilgisi olan yazarlar mesaj kutumu yakarsa çok memnun olurum.
bu sgk olayı tamamen varlık vergisidir. başvuru formundaki sorular, evin kaç odalı, kirada mısın, kaç televizyon var, lcd mi tüplü mü, kaç arabanız var, markası nedir, buzdolabı çamaşır makinası var mı? ulan sen benim sağlığımla mı ilgeliniyon yoksa varlıklarımla mı? bu vergiyi 2. dünya savaşı sırasında yokluk içersinde ismet Paşa çıkardı diye onu yerin dibine sokan yobazlar, hani nerdesiniz? bi laf söylesenize.
devletin zorla sağlık sigortası yapması, istemiyorum diye birşey yok.
şimdi sazan gibi atladığıma göre şunları sorayım.
adam düşün 3 aydır işsiz sigortasız çalışmaya razı oluyor gariban. işverenlerin hepsi şerefli değil ya olm. e bu adamın aldığı 3 kuruşa sağlık sigortası nezdinde göz koyuyorsun. 35 35 tir olm. lan ben bile bazen ayın sonunda işe gitmek için borç alıyorum lan!
e bu adam öğrenci iken yeni mezun oldu. babası annesi çalışıyor. belki keyfine bakacak ortalama bir ailesi var. devlete 5 ay sonra 1000 lira borcu olduğunu öğrenirse ne sikim yapacak. işe girip devlete mi çalışacak bir ay boyunca?
gelir vergisini asgari ücretten cart diye kesmeyi bilen devlet, ekmekten, ilaçtan bile kdv alan devlet, çalışmayan adamın parasına göz koyan devlet bunu yapan.
aynı devlet koskocaman spor kluplerinin kaç bin dolarlık vergi borcunu affeden devlet.
Gelir testi yapılarak, bu kişilerin aylık ne kadar prim ödemeleri gerektiği ortaya çıkacak.
13 ayrı kuruma bağlanılarak, 28 ayrı parametre üzerinden kişinin gelir sorgulaması yapılacak.
Aile içindeki kişi başı geliri asgari ücretin üçte birinden fazla olan bütün vatandaşlar Genel Sağlık Sigortası primi ödemek zorunda kalacaklar. Buna göre;
Geliri brüt asgari ücretin üçte biri (295 TL) ile asgari ücret (886,5 TL) arasında olanlar aylık 35,4 TL ödeyecek.
Asgari ücret ile asgari ücretin iki katı (1.773 TL) arasında olanlar aylık 106,4 TL ödeyecek.
Geliri asgari ücretin iki katından daha fazla olanlar aylık 212,8 TL zorunlu sağlık primi ödeyecek.
Sosyal güvencesi olmayan ve gelir testi yaptırmayan vatandaşların da aylık geliri asgari ücretin iki katından (1.773 TL) fazla kabul edilecek ve aylık 212,8 TL prim alınacak
bahsedilen 1 milyon 700 bin kişinin priminide şu an devlet ödüyor zaten ve bu uygulama başlayalı yıllar oldu. araştırmadan sazan gibi atlayan arkadaşlar dağılın. *
Acıyorum lan size, dünyada boşuna yaşıyorsunuz. kendi çabanızla birşey araştırmıyor kim ne derse ona inanıyorsunuz. Aslında komik oluyorsunuz.
hadi akp bunu yaptı da muhalefetin buna karşı ne gibi bir icraatı var merak ediyorum. kahveci müdavimi emekli tipli amca var ya hani o partinin başında, saçma sapan icraatlar yapacağına buna karşı çıksaydı şimdiye gönlümü almış olurdu. olm herşey paraya dayanıyor, din min yalan hikaye, yarrağı yemişiz bak, uyutup uyutup sikiyorlar bizi. muhalefet de buna dahil.
25 yaşını doldurmuş, okumakta olan veya yeni mezun bir gencin, eli ekmek tutmadan kendisinden destek primi istenmesi, ödemezse sağlık konusunda işinin allaha kalması, tek kelimeyle vicdansızlıktır. devletin, bu durumdaki gençlere iş bulmak yerine para almaya kalkışması, toplumun sosyal haklarının azar azar elinden alınmasına başlangıçta tepki göstermemesinin doğal bir sonucudur. anne babalarının tepkisizliğinin ceremesini, hem evlatlar ve hem de ceplerinden evlatları için prim ödeyerek kendileri çekmektedirler.
kasım 2010'da doğum yaptım, ücretli ücretsiz izinlerim hepsi mart 2011'de bitti. 4 aylık çocukla işe dönmeye zorlanmış olmam başka bir entry konusu tabii. Ben doğum iznindeyken eşim yurt dışında çalışmaya başladı. Çalıştığı şirket yasal zorunluluk olmadığı için yurtdışında çalışırken sigortalı yapılmadı. Benim de eşimin yanına gitmem gerekeceği için işten ayrılmam gerekti. Zaten çocuğuma kendim bakmak istiyordum. işyerimle konuşup beni onlar işten çıkarmış gibi bildirim yaptırdım ve 8 ay işsizlik sigortasından faydalandım. Devlet-i alimiz lütfetmiş işsizlik sigortasından faydalananlara (ki o sigortayı hak etmek aslında hiç kolay değil) sigorta primi ödüyor. Bu süre içinde kendisi ve ailesi de tedavi alabiliyor. Aralık 2011 de işsizlik sigortam da sona erdi ve eşim hala yurtdışındaydı. bir yaşındaki bebeğimin sağlık güvencesi ortadan kalkıyordu. ilk başta 18 yaş altına anne babasının sigortası olmaksızın bakılacağı bilgisiyle sistemlerinde gerekli geçişi yapsınlar diye sgk'ya gittim ve bana bu salak uygulama bildirildi. ikametgahımın olduğu yerin kaymakamlığında gelir testi yaptıracakmışım da, o test kredi kartlarımla karşılaştırılabilirmiş ve yalan söyleme şansım yokmuş, halime bakılırsa en yüksekten ödemem gerekecekmiş, eğer yaptırmazsam sağlıktan faydalanamayacağım gibi bir de ceza ile karşılaşacakmışım diye söylediler. Hatta büyük bir iyilik yapıp 213 tl GSS'ye ödeyeceğime 290 TL isteğe bağlı emeklilik primi ödeyip emekliliğime de yatırım yapmamın mantıklı olacağını öğütlediler. Çaresiz kabul ettim. Beğenip de kullanmadığım sağlık hizmetleri için yaklaşık 2500 tl ödedim 8 ay boyunca.
Sonra eşim türkiyeYe döndü ve tekrar sigortalı oldu, ben de gidip isteğe bağlılığımı ve dolayısıyla zorunlu prim ödememi sonlandırmak istedim. Ağzında köpek boku kadar sakız olan kevaşe bir memure bana bir form doldurttu ve sen şimdi git 15 gün sonra gel, kocanın üzerine kayıt ettir kendini dedi. Peki diyip gittim, sonra fırsatım ve de ihtiyacım olmadı, cehennemin dibindeki SGK müdürlüğü'ne gidemedim. Aylar sonra şeytan dürtüp iş bankasında prim borcum var mı diye sorgulattığımda üzerimde 1200 tl borç çıktı. SGK'ya gittiğimde ödediğimiz primlerin neye yaradığını da öğrendim. Meğer her ilde bir veya iki olan SGK müdürlüğü sayısını ilçe sayısı kadar yapmışlar ve sigortalıları ikametlerine göre dağıtmışlar, her birine yeni binalar yeni badem personeller tabii... Benim o kevaşe memureye verdiğim formun bu devir teslim işleri arasında kaybolduğunu, o kevaşenin de sigorta kapamamı yapmadığını öğrendim. isteğe göre sigortalılık borçsuz ve geriye dönük olarak sonlandırılabiliyormuş, yani ödediğiniz kadar süre için sigortalı olarak sayılabiliyormuşsunuz, primini ödememeye başladığınız dönemden itibaren de sigortasız sayılıyormuşsunuz, borcunuz da siliniyormuş. Kapatayım dedim ama bu sefer de eşimin çalışmaya başladığı tarih ile eşimin üzerinden sağlık hizmetleri almaya müstehak sayıldığım provizyon tarihleri arasındalki süre için GSS primi tahsil edeceklerini söylediler. Çıldırdım. Kevaşe bir karının sorumsuzluğu nedeniyle o kadar para vermem gerekmesine delirdim. Bir süre sonra bir yerlerden bağlı bulunduğum sgk müdürlüğünün başındaki bademi tanıyan birisine ulaştık. Onun selamıyla badem müdüre gittim ve durumu anlattım. Badem Müdür bana sistemin bu problemi kendi içinde çözeceğini yani eğer bana sistem prim borcu çıkartırsa onların eşimin sigorta kayıtları ile karşılaştırma yapıp bu borcu re'sen silecekleri konusunda garanti verdi. O günden beri aklıma geldikçe ziraat bankasına gidip borç soruyorum. Biliyorum ki bu hükümet biraz daha yolsuz kalırsa eski defterleri karıştırıp benim durumumda olanlardan da para isteyecek.