sigorta önceden bilinmeyen tehlikelerden dolayı uğranılan zararların giderilmesi amacına yönelik bir kurumdur. sigorta hukuku, sosyal sigortalar ve özel sigortalar olmak üzere ikiye ayrılır. sosyal sigortalar devletçe düzenlenir ve zorunludur. eskiden ssk, bağ - kur, t.c. emekli sandığı gibi ayrı iken şimdi tek çatı altında toplanmışlardır. (bkz: 5510 sayılı kanun)
özel sigortalar ise şirketlerce düzenlenir ve isteğe bağlıdır. kişiler sesini, saçını, başını sigorta ettirebilir yani. özel sigorta türk ticaret kanununda düzenlenmiştir.
sosyal sigortaların amacı; serveti olmayan sosyal sınıfları güvence altına almak, onların geleceğini güvenli bir hale getirmektir. sosyal sigortaların güvence altına aldığı riskler; hastalık, sakatlık, meslek hastalığı, iş kazası, ihtiyarlık, analık, işsizlik ve ölüm halleridir.
türk ticaret kanununda düzenlenen sigortalarda, tarafların karşılıklı hak ve borçlarını gösteren ve sigortacı tarafından sigorta ettirene verilen yazılı belgeye sigorta poliçesi denir.
sigorta ettirenin sigortacıya ödemekle yükümlü olduğu ücrete sigorta primi denir.
tehlikenin gerçekleşmesi ve hasarın ortaya çıkması halinde sigortacının sigorta ettirene ödeyeceği meblağa sigorta tazminatı denir.