aslında bir taraftan bakınca insanın kendi vücuduna bilinçli zarar vermesi ve parasını bilinçli olarak boş yere kullanmasından dolayı haram sayılabilecek bir eylemdir sigara. bazı hocalar da bu istikamette düşünmektedir. tabi bir çok insan bu hocaları direkt olarak eski köye yeni adet getiren kalifiyesiz bir kişilik olarak nitelendiriyor.
kim demis haram degil diye, Haramdir, eskiden vucuda zararlari tam bilinmedigi icin mekruh sayilmis (mekruhun da dereceleri vardir) su an ise haram, haram, haram.
sigara mekruh, 3 mekruh 1 günah, 3 günah 1 haram, denmiş. bu ne arkadaş kpss sınavı gibi. içtin bir paket sigara: kaç tane var içinde? yirmi. böl 3e. 6 küsur. onu da böl. etti sana günde 2 haram. 4 haram bir sevabı götürse. sıfırlamak için iki günde bir iyilik yapmak lazım. oldu mu iyi kalpli insan dolu bir hayat. oh mis. ama tamam burada bırak hesabı. uzatıp işi mhp'nin 40. yılına bağlamaya lüzum yok.
sigara beyni uyuşturmuyor ve verilecek kararları etkilemiyor.
ayrıca sigara sevap değildir.
mekruh da iyi bir şey değildir.
he "içiyor musun?" dersen,
tabi ki içiyorum lan.
çok ciddiyetsiz bir başlık. alkolle sigarayı karşılaştırmak saçmadır herşeyden önce. sigara sarhoşluk vermez ama alkol verir. gider karını döversin, kaza yaparsın masum insanları öldürürsün...ayrıca alkol eğer sarhoşluk verecek derecede içildiyse ibadete de engeldir. mesela namaz kılarken ne söylediğini bilmelidir insan. ama sigara da böyle bir durum yoktur.
Alkolün veya uyuşturucunun haram olmasının nedeni kişinin kendisine zarar vermesinden çok toplumsal bir zararın da ortaya çıkmasıdır beyni bulandırdığından ötürü. bu açıdan bakıldığında Sigara, alkol veya uyuşturucuyla eş tutulamaz. Vucüda her zarar veren madde alışkanlık vs haram ilan edilecek diye bir kural olsaydı spor yapmamak da haram kabul edilirdi. Bugün bakıldığında spor açısından en tembel insanların müslümanlar olduğu rahatça görülebilir.
haram kılmamış ancak harama yakın olduğunu belirtmitir. zaten insana zarar veren her nesneye islam ihtiyatla yaklaşmıştır. alkolle kıyaslamak ise biraz farklı olsa gerek. mesela sigara içmek alkol gibi kazalara ve de ölüme sebep olmamaktadır. ya da 'sarhoştum adam öldürdüğümü ya da tecavüz ettiğimi hatırlamıyorum.' gibi davranışlara düşmez insan sigara içerken.
aslına bakarsan sigarada teorikte haramdır. zira malum bilirsiniz ki sigara öldürür ve kişinin kendini öldürmesi günahtır. e sigarada öldürdüğüne göre intihar aracıdır. yani günahtır.
sigara-kanser ilişkisi daha tam kanıtlanamamış olmakla beraber, bilim adamları, kanserin genetik olabileceğinden söz etmekte. sigara tabi sağlığa zaralı lakin sigara kadar bir çok sağlığa zararlı maddeler tüketiyoruz... yağ, kırmızı et, vs. kalp krizini tetiklemiyor mu? böyle bir çok örnek vardır efendim.
yahu bir sigara (kahve ile beraber) keyfimiz var ona da dokunmayınız efendim. rica ediyorum. saygılar diyorum. eyvallah diyorum. ve bitiriyorum.
sigara islam dininde direk haram edilmemiş olabilir ama bazı alimler sigaraya şöyle bir yorum getirmekte; eger bir doktor size özel olarak yani her türlü kontrolü yaptıktan sonra sigara sana zararlı sen sigara içmiyeceksin derse sigara haram olur, bu mantıktan yola çıkarsak sigaranın zararını doktordan duymaya gerek varmı diye düşünmek lazım.