sen sigara içeceksin ki, sigarayı yapan para kazanacak, bakkal kazanacak, tütünü yetiştiren adam para kazanacak, o adamın çocukları sayende okula harçlık alıp gidecek. haa, bi dakkaa ilerleyen safhalarda hastalanacaksın dimi? ama merak etme, biz onu da düşündük. önce doktora gideceksin. doktor kazanacak. sonra ölmeye yakın, tabuttu, şuydu, buydu derken, yine birileri kazanacak.
neymiş, sigara ekonomiye can verirmiş.
küresel sermayeye kafa tutmanın kolay olmadığının göstergesidir. hadi sigara şirketlerine de ananı da al git dese ya birileri. diyemez, derse amerika o birilerinin ağzına...*
ayrıca aşk da öldürüyor, onu da mı yasaklayalım?
bebetolara satılmasın tabiki. bizim evde de ufaklık kardeşimin yanında sigara içilmiyor. hatta sadece mutfakta içiliyor bebiciğimiz zehirlenmesin diye. ve her fırsatta zararları anlatılmakta. eğitim ve zararları konusunda bilinçlendirme çalışmaları tabiki yapılmalı. benim burda bahsettiğim şey devlet kendi eliyle bunu neden getiriyor satılıyor her köşe başında mantığının yanlışlığı. yavşak bir liboş olarak ben kişinin özgür olduğuna inanıyorum. caanım devletim de bundan vergi alsın para kazansın misim gibi. kime ne? sigara yasağı da saçma ancak sigara içmeyenler için cafeler açılmalı ve oralarda sigara içilmemeli. onun dışındaki üzerinde sigara içiliniliyor burda ibareli cafelerde pasif içiçiliği kabul eden insanlar ve bağımlılar takılmalı. içmeyenin hakkı böyle korunmalı ama içenlere de siktirin gidin o soğukta konserde iki şarkı arası it gibi titreye titreye için denmemeli. len kaç yaşında insanlarız.
kumarhaneleri de kaldırdılar bok varmış gibi. internete talim olduk. yapmayın bunu, isteyen göze alan hayatıyla ilgili risk alabilmeli. hayat insana ait.
ki uyuşturucu kullanılabilen kafeler de olsa fena olmaz. ne var yahu? adam kova yapıp kendini şiire veriyorsa bundan kime ne!
üstelik yasakların özendiriciliğini de göz ardı etmemek lazım.
olayın cool görünmekle ilgisi yok. ben bir bireyim ve hayatımla ilgili istediğim boku yerim.
buradan bir çok arkadaşa göre (özellikle yeni ergen dönemlere), sigara içmek çok karizmatik bir şey gibi gelebelir, hatta bu tarz sigarayı eleştiren başlıklarla dalga geçmek, kafa bulmak çok havalıymış gibi de gelebilir, ancak sizi temin ederim sigara yüzünden kanser olup, ilk kemoterapiyi aldığınız an kendinizi hiç de karizmatik ya da havalı hissetmeyeceksiniz,evet doğru bazılarınızın dediği gibi sigara içmeyen kanser olmuyor mu, ya da ölmüyor mu?haklısınız mesela kendinizi boğaz köprüsünden attığınızda da ölmeme ihtimaliniz var, aynı sigara içtiğiniz de akciğer kanseri olmama ihtimaliniz gibi, tercih sizlerin, risk alma kabilyetiniz bu kadar yüksekse tabi.
devletler (hollanda vb haric) uyusturucuya izin vermiyor. bunun bir sebebi var degil mi ?
uyusturucu yasak ama kullanan kisi gidiyor, buluyor, kullanıyor.
isteyen kendini zehirler ve isterse altın vurus yapar fiyakalısından.
kime ne ?
bu tur kisilerle ilgili degil bu olay. isteyen gider intihar da eder.
ama soyle bir durum var. eger saglıga bu kadar zararlı ama ''bagımlılık yapan'' keyif verici maddelerle ilgili bir standart varsa, sigarayı ayıramazsınız.
nedeni basit.
onune gelen daha cocuk denilen yasta baslayamasın. ve basladıktan sonra bırakamaz hale gelmesin.
baslayanlar veya kullananlar icin yapacak bir sey yok. ya bırakamıyor, ya bırakmak istemiyor.
sigarayı icmek isteyen gitsin bulsun tıpkı uyusturucuyu buldugu gibi ama herkesin ulasabilecegi sekilde olmasın.
bir suru insan uyusturucudan dolayı ölüyor ve olmeye devam edecek.
bir suru insanda sigaradan ölüyor ve olmeye devam edecek.
devlet eger yapabiliyorsa bunu onlemeye calısmalıdır.
bunun trafik kazalarını onlemeye calısmaktan farklı yönü yoktur. kurallar gene cignenecektir.
ama en azından devlet eliyle insanlar zehirlenmeyecek ve istese de bırakamayacak duruma gelmeyecektir.
sigara simdilik kapali alanlardan atıldı. devlet kullananlara siz kendinizi zehirleyin ama baskalarına zarar veremezsiniz dedi.
bir sonraki asamada kendi kendinizi zehirlemenize aracı olup ayagınıza kadar getiremem diyecektir.
ama uzucu olan bunun gerceklesmesi icin daha cok insanın sigaradan olmesi gerekiyor. (ki bir seyler yapmaya karar verilsin.)
sigara kullanan bir birey olarak kendimden utanmama sebep olan sorudur. bu soruya ilk defa maruz bırakılmam 10 yaşındaki bir çocuk tarafındna olmuştu. ona da cevap verememiştim. cevap verdim aslında. ama bu cevabı o 10 yaşındaki çocuk da mantıklı bulmamıştır eminim. çünkü ben kendim mantıklı bulmamıştım. tam olarak sorduğu soru "sağlık bakanlığı ne iş yapıyor. madem sağlığa zararlı neden sigarayı yasaklamıyor" şeklindeydi. çocuklarım büyüdüğünde aynı soru onlardan da gelsin isterim. belki utanırım da bıurakmama vesile olur.
sigara kullandığım için utanıyorum. ama bırakamıyorum da mereti.