başlığı gördüğünüzde güldüğünüzü ve "hasiktir lan sigaranin yararı mı olur? kimbilir ne taşak" dediğinizi duyar gibiyim. ama durum farklı!
şimdi bankada çalışan bir gişe elemanı düşünelim. sigara içicisi. açılış ile kapanış arasında ortalama 10 adet sigara içiyor. yerinden kalkma ile oturma arası ortalama 6 dakika diyelim. yani günde sigara icin 60 dakika (1 saat) harcayabiliyor.
diğer bir gişe elemanı ise sigara içmiyor ve içen arkadaşından her gün 60 dakika fazla çalışıyor. aynı parayı alıyorlar. peki içmeyen eleman ben günde 50 dakika hava almaya çıkıcam dese izin verirler mi? vermezler! peki hadi diyelim verdiler. hangisi daha fazla süre çalışmış olacak? yine içmeyen! 50 dakika da demesin ben günde yarım saat hava alacağım desin ne derler? ne havası birader! kapının önüne koyarız alırsın havanı.
e mantığını, mantığımızı sikeyim birader! hani sigaranın yararı yoktu! bu mantıksızlığı açıklayın o zaman!
Aslında sigara bağımlılığı veya tüm bağımlıklarımızın mekanizması aynıdır . Kilit kelime ise (bkz: dopamin)'dir . Sigarayı ilk zamanlar kullandığınız zaman bir espirisi yoktur . O iğrenç koku ve tadı hissedersiniz . Ama bir süre sonra vücüt sigaradaki kimyasallara adapte olduğu zaman beyin de sigara ile mutluluk arasında bir bağıntı kuruluyor . Bağımlı hale geldiğiniz zaman , size bağımlılık yapan maddeyi kullandığınız zaman kendinizi rahatlamış hissedersiniz bunu temel nedeni de vücudun bağımlı olduğu maddeyi kullandığı zaman beyinde (bkz: dopamin) yani mutluluk hormonun salgılanmasıdır . Bu hormon sizin gerginliğinizi ve sinirinizi yok eden şeydir .
Tabi ki sigaranın bir takım faydaları da var . Ama çok az kullanımda . Baya az .