Haram olan sadece kişiye değil çevresine de ağır zarar verir. Kumar oynarsan evinin rızkını yersin, ayarsız alkol alırsan en basitinden çoluk çocuğuna zulmedersin , kazara kul hakkı yersen ki allah korusun allah sadece bunu affetmez.
Sigara şüphesiz zararlı ama en azından çoluk çocuğun veya astım vs hastası gibi insanların yanında onları etkikeyecek şekilde içmezsen sadece kendine zarar verirsin, domuz pis hayvan olduğu için yasak olduğu söylenir hep.
Fetva vermek haddimiz değil ama aklın da yolu bir.
islamda bir konu önce ayet, yoksa sünnet, oda yoksa alimlerin iştehatları ile ortaya konulur.
Zaten islam alimlerinin özelliği kur anı zamana göre guncellemesidir.
Lakin son 200 yıldır islam devleti olmadığı için iştehat yapılamamaktadır. Sadece sigara değil başka konularda iştehat beklemektedir.
içki aklı köreltip, cinayet, kavga, boşanma, tecavüz, intihar, kaza gibi olaylara sebebiyet verdiği için haramdır.
Sigara ise sadece sağlığa ve cebe zarar verir.
Teknoloji nin gelişmesiyle birlikte sağlığa zarar veren öyle kimyasallar ve ışınlar ortaya çıkmıştır ki bunlar sigaradan da aşağı değiller dir.
Yani tüm sağlığa zararlı şeyler kur anda belırtılseydı her halde ciltlerce kur an inmesi gerekirdi.
insanın karnı doyduktan sonra üstüne hala yemeye devam etmeside haram dir. Lakin sigara ya iştehat şart. Bunu bizlerin söylemesi anlamsız. Islam dünyasında birlikte olmadığı için siz burda mekruh dersiniz, birisi yemende tahrımen mekruh der.
bir şey ya helaldir ya haramdır. mekruh ne lan?
sigara veya tütün içmeye dair kur'an'da alkolle ilgili olan gibi bir ifade yoktur. sigara sarhoş etmez, aklı başından almaz ama sağlığa zararlıdır, tıpkı kola gibi. içmemek gerekir sadece. içiyorsanız, alıştıysanız sürekli tövbe edersiniz olur biter. mekruhmuşta haram değilmişte, günah değilmişte günah gibimsiymiş.. bok bok kurallar uydurmayın.
Doğru bir karardır. Haram ile mekruh arasında dağlar kadar fark vardır. Allah'ın haram kılması ile kınaması gibi iki durum arası farktır bu. Bir maddenin insan için haramlığının kıstası kişiyi sarhoş etmesi bilincini kaybettirmesidir. Alkol ya da şarap haramlığının uzağından bile geçemez sigara meselesi.
malum alkol ayarlı içilirse zararlı değildir. tam tersi ayarlı tüketildiğinde sağlığa yararlı olduğunu gösteren araştırmalar var. zaten kuran'da da şarabın yararları olduğu kabul edilir.
fakat sigaranın azı da zarardır çoğu da... tabi çoğu daha çok zarara sebep olur.
bu durumda kuran'da sigaranın da haram ilan edilmesi gerekmez miydi?
not: "o tarihte amerika keşfedilmemişti. tütünü bilen mi vardı akıllım?" diyecek olanlara bunun benim sorunum olmadığını ifade etmek isterim. madem allah var, tütünün var olduğunu bilmeli ve kesin olarak yasaklamak için uygun bir yol bulmalıydı.