hatadır. mekana gitmeyebilirsiniz hatta önünden bile geçmeyebilirsiniz ancak içerideki herkesin memnun olduğunu, konulan yasağa karşı özgürce davrandığını gözönünde bulundurmadan şikayet etmenin hiçbir mantığı yok. alan razı veren razı ayrıca özgürlüğün kısıtlanması baştan yanlış.
vatandaşlık görevidir. herkes memnun sanane yarraam diyenler siktirsin gitsin evinde içsin sigarasını. eğer ki kamu düzeni için bir yasak varsa ortada buna uyulması için gerekeni yapmamak zaten suç sayılmalıdır.
şimdi içenler farketmiyor belki ama sigara çok kötü kokuyor. içmeyen insan için daha dikkat çekici olabiliyor bu koku ve rahatsız ediyor arkadaş. bir üstüne siniyor insanın ki ondan sonra o kıyafeti yıkayana kadar giyemiyorsun. kokusundan ziyade dumanı ile de insana zarar veriyor. içene de etrafında bulunanana da. şimdi devlet bir yasak getirmiş demiş ki "kapalı mekanlarda sigara içilmeyecek". haklı bir yasak mı? ben içmeyen birisi olarak haklı buluyorum. ancak eksik de bulduğumu söyleyebilirim.
-neden mi haklı buluyorum? arkadaş gidiyordum bir yere oturuyordum adam yan masada sigara yakıyordu dumanı olduğu gibi bana geliyordu. rahatsız oluyordum dolayısıyla, kokusundan, dumanından. peki, eskiden bir yaptırımım olabilir miydi? en fazla masa değiştirirdim. ama ben rahatsız oluyorum diye hep masa mı değiştirecektim? her mekanda sigara içilecekse o zaman sigaradan rahatsız olan benim gidebileceğim bir mekan olmazdı ki.
-neden mi eksik buluyorum? sigara içen için adil değil pek. mesela 25 katlı binada çalışıyorum ve bir arkadaşım sigara içmek için 14 kat inip dışarıya çıkıyor. bence sigarayı kapalı mekanlarda toptan yasaklamak yerine binaların belli bölümlerine bol havalandırmalı sigara odaları yapılsa sanırım sigara içenler için daha kabul edilebilir bir yasak olur bu sigara yasağı, ancak kesinlikle uygulanmalı ve bu odalar dışında sigara içilmesine izin verilmemelidir. ama 25 katlı binada adam sigara içmek için dışarı çıkıyorsa burada bir eksiklik vardır. sigara odaları dışında sigara içilebilen mekanlar da olmalı. bunun için ayrı bir vergi, ve ya ücretlendirme yapılabilir, o mekanlara "sigara içirme hakkı" vermek için. böylece içmeyen adam o mekana giderken o mekanda sigara içildiğini bilir, ve mekan tercihini ona göre kullanabilir en azından. bu sayede ilgili başlıktaki durumda olduğu gibi "sigara içmenin yasak olduğu bir mekana" gidip sigara içilmesi şikayet edildiğinde birileri çıkıp da hakkını arayan o kimseye adi, şerefsiz, ibne gibi yaklaşımlarda bulunmazdı.
ilgili başlıktaki tanıma ve yazarın yaptığının değerlendirmesine gelince:
yüzde bin beş yüz doğru olan harekettir. bir de insanlar haklarını savunmadığında diye bize kızanlar vardır aranızda. adam hakkını savunmuş, adilikle, ibnelikle suçlanmış. hem adamın sigara içilmemesi gereken mekanda "dumansız hava sahası" hakkını elinden alıyorlar, hem de "içiliyorsa gitme" diyerek adamın o mekana girme hakkını "yasağı çiğnemek pahasına" elinden almaya çalışıyorlar. çıkıp dışarıda içiverseler iki dakka, hep kendilerini düşünmeseler, başkalarını da düşünseler olmaz. böyle düşünenlere yazıklar olsun.
medeni bir davranıştır, yapılması gerekendir. bu tür kapalı yerlerde sigara içen insanlar başka insanların sağlığını tehliye atma lüxüne sahip değildirler.
ispiyonculuktur. Önce uyarılır mekan sahibi, çünkü adamın ekmek parasıdır orası, ekmek teknesidir. kendi keyfine içirtmiyordur o sigarayı. uyarılarına kulak asmıyor ise polise bildirilir.
ben içmiyor olsam yapar mıydım diye düşündüğüm eylemdir. pek bir sevimsiz olur insan yahu. düşünsenize;
-deminden beri bakıyorum necati abi. adam fosur fosur içiyor. gıkı çıkmıyor mekan sahibinin.
-amaan sana ne be haydar?
-olur mu necati abi. kurallar var.
-tamam haydar sus da çayını iç.
-yok abi kafasını bir çekse şu sigara tüttüren adam alacağım şikayet numarasını ama kafasından görünmüyor ki.
-haydar...
-haksız mıyım ama abi? bence bilerek oraya oturdu.
-kalk gidiyoruz. ne kadardı bizim hesap yakışıklı?
-...
normal mekan için uygundur ama nargile cafe söz konusuysa ibneliktir.
ağzına 1 metrelik hortumu sokmuşsun, 10cm den ne istersin mübarek, herkes senin kadar alamıyor besbelli.
nargile de tütün ürünüdür ve daha fazla zararlıdır ne işiniz var nargile kafede o değil madem kapalı mekanlarda tütün ürünü kullanma yasağı var NARGiLE KAFE NE LAN diye sorar bu bünye ha sigara yasaksa ben gideyim pipo içeyim ortamın amına koyim ben sigara içmedim diyim yok öle bişe, yapılan hareket doğrudur.
türkiye'de aptal, gereksiz, ezik insanların egolarını tatmin etmek için yaptıkları davranış olarak düşünülür ama aslında yapılması gerekendir. şimdi siktir olun gidin daha buraları temizleyecem.
"kanunen yasak olmasına rağmen neyini savunuyorsunuz" diyenleri anlamakta güçlük çekmekteyim. ne yani, bundan böyle otobanlarda en fazla 70 ile gidilecek diye kanun çıkartılsa onu da mı savunacaksın? bak mantıklı gerekçesi de var. hız ölümdür. hızlı gittiğinde kendini riske atıyorsun ama yollardaki diğer vatandaşları da riske atıyorsun. yavaş gidin kardeşim mi diyeceksin? hız istiyorsan uçağa mı bin diyeceksin ha?
eğer bir kanun mantıksız ve uygulanabilirliği zayıf ise, zamanla pasifleşir. bu da pasifleşmektedir.
kimsenin ağzının yanmaması için çözümü basittir. izolasyon alanları veya sigara içilmeyen kafe, bar, restoranların açılması.