kendini IV. Murat zanneden saçma sapan kişiliklerin dayattıgı sacma sapan yasaktır. Kafeleri, lokantaları bilemem de barlarda kesinlikle sökmeyecegini düsündügüm yasaktır aynı zamanda da. Adam zaten ödeyecegi cezayı bir kişiden kazanıyor. Koyar mı o adama o ceza? Babalar gibi içilecek işte barlarda. Hem barmış, clubmış falan giden insanlardan sigara icmeyenler bile alkolün yanında bir iki tek tüttürüyor be anacım.. Sen kendini ne sanıyorsun da insanların özgürlügüne karısıyorsun? Rahatsız olan, sigara icen adamın yanında durmayıverir olur biter.. Allah Allah yaa.. Ne sacma ne salak insanların eline kaldık ?? Biri şunu verse de elime bi evire çevire dövsem.... **
cumhuriyet döneminde camileri kapatıp etrafında toplanan cemaatin bir araya gelmesi engellenirdi. şimdi modern diktatörler iki insanın toplanıp bir arada rahatça konuşmaması için kapalı mekan yasağı getiriyorlar. insanların seçme şansını elinden alıp hükümetler bu hakkı kullanamaz. madem sigara içenler zarar görüyor sigara içilen ortama girmezler olur biter. işletme sahibi mekanında sigara içilip içilmeyeceği konusunda ruhsat alır sigara içilen yerlere içmeyenler sokulmaz veya içilmeyen yere içenler giremez. bu şekilde olmasından kim rahatsız olur? hiç kimse tabi amaç üzüm yemek değil bağcıyı dövmek.
sigara içmek akılsızlık diyen bir sağlık bakanının zeka seviyesinden şüphe ederim. asıl senin bakan olman akılsızlık. ama bir konuda haklısınız. akılsızlık; sizlere oy verip demokrasiye ve insanlara saygılı olduğuna kanmamızdı. bundan sonra akıllı olacağız. üç gün sonra içkiyi de yasaklayın, interneti de yasaklayın. neymiş efendim çoğunluk böyle istiyormuş.
sigara zararlıdır. bu artık karşı çıkılamayacak bir realitedir.
ama yasak insanları caydırmaz.
bu yasaktan sonra belki sigarayı bırakanlar çıkacaktır ama yasağa uymayanlar heleki bizim ülkemizde oldukça fazla olacaktır.
yasak yerine sigaranın fiyatı yükseltilmelidir.
madem halk sağlığı gözetilmektedir. halka bu sağlıksız tütünsel çıbık her köşe başında ulaşılabilecek biçimde sunulmamalıdır.
Not: hayatımda hiç sigara kullanmadım ve dumanından çok rahatsız oluyorum. ama her türlü yasaktan daha çok rahatsız oluyorum.
en anlamlı tepki bence ankara'dan geldi.. 'sigaraya da karşıyız, sigara yasağına da' şeklinde.. ye se içkiyi de tümden yasaklayacaklar ama henüz erken diye düşünüyorlar..
neymiş; üstü ve iki yanı kapalı alanda dahi siğara içilmeyecekmiş. ancak üstü kapalı yan taraflar %50 açık olduğu takdirde içilebilecekmiş. niyeymiş, toğlum sağlığı siğara içmeyenlerin sağlığını korumak, bre bre bre, baba sen desene açıkça bütçe açığım var nasıl kapatırım, desene içkili mekanlar bizim görüşümüze ters, buralarda içki içiliyorsa fuhuş almış yürümüştür, buraların kapanmasını ancak buraların zarar ettirilmesiyle sağlanabilir, desene bize ben yönetmekten bir bok anlamıoyrum. kıçımdan yasa uyduruyorum. sana ne milletin siğarasından be münafık. sana mı kaldı benim sağlığım, ulan zaten siz geldiğinizden beri benim götüm doğrulmadı. işsizlik aldı yürüdü. bu genç yaşta işsiz kalma ihtimalim çok yüksek, 65 yaşıma kadar zaten ben bu kafayla yaşayamam, şu dünya alemde biraz olsun sefa süremeyeceğim, emekli olup. neymiş siğara sağlığa zararlıymış. ulan sen tamamen zararsın. biz sana yasak koyabiliyormuyuz. kapalı alanda a k p harflerini bir arada kullanmak yasak, kullanana para cezası şu kadar diyebiliyor muyuz? hayır sen yakında benim özel hayatıma da karışırsın. toplu alanlarda kız arkadaşla elele tutuşmak yasak, tutuşana 62 tl para cezası gibi yasaları da beklemekteyiz. insanın bunları düşünmesini sağlayan yasa.
düşünce bir suç değildir...
a = al sana vatandaş
k = koyduk bu yasayıda yürürlüğe
p = patladı mı götünde
uyan ey vatandaş...
bu zamana kadar kimin sağlığını düşünmüş ki bu insanlar, bundan sonra düşünsünler...
sigara içme özgürlüğünün, toplumun genel sağlığının korunması amacıyla kısıtlanmasıdır.
peki bu sınırlama anayasaya uygun mudur?
yasağın dayanağı genel sağlığın korunmasıdır, sınırlama aracı olarak kapalı ortamda sigara içilmesinin yasaklanması, yasağın ihlali halinde 69 lira para cezası öngörülmüştür.
peki bu sınırlama aracı makûl bir araç mıdır? ölçülülük ilkesi dahilinde midir?
restoran, kafe, bar gibi yerlerde, sadece sigara içenlerin kullandığı ayrılmış alanlarla sigara içen vatandaşların sigara içme özgürlüğü korunamaz mıydı?
itirazlar bu yönde, sağlık bakanı cevaplıyor: "yasağın amacı sigara içme davranışını engellemek, kapalı alanlalarda, ayrılmış bölgelerde sigara içilmesini serbest bırakırsak du davranış devam edecektir". yani, yasağın amacı sigara içmeyenleri, toplumun genel sağlığını falan korumak değil, hukuki kılıfımız bu.
peki devletin ve hukukun, benim sigara içme davranışımı engelleme hakkının olduğunu savunmak ne kadar mâkuldur?
toplumun genel sağlığını korumak adına alınacak önlemler, sigara içen vatandaşların sigara içme özgürlüğünü ölçülülük dahilinde kısıtlayabilir, fakat sigara içme davranışını engellemeyi amaç edinemez. tüm kapalı alanlarda sigara içilmesini yasaklamak, sınırlama sebeplerinden ölçülülük ilkesine, dolayısıyla anayasaya aykırıdır.
diğer yandan, 69 liranın kendisi için fazla bir şey ifade etmediği vatandaşların dilediği yerde sigara içebilmesinin eşitliğe aykırılığı, hükümet politikasının yasaklarla vatandaşı sövüşlemesi ayrı konudur.
Kendi meşrebinde 35 yıldır Kahvehane işleten, daimi müşterileri dışında müşterisi olamayan dayımdan sigara yasağı ile ilgili müthiş komplo teorisini dile getirmek isterim efendim.
* Dayı naptın bugün sigara yasağını ?
- Napayım yeğen içirmedim kimseye.
* Uydularmı dayı, tantana yapmadılar mı ?
- Yok yapmadılar ama bu hikaye yine bizim götümüzde patlar.
* Neden dayı hayırdır ?
- Olum Recep bar bar bağırıyo para lazım diye. 3 ay sonra belediyeler 1000-2000 liraya sigara içme ruhsatı dağıtmaya başlarlar. Ne oldu, yine bizim göte kaçtı.
Sonuç olarak tecrube, hayatta yenilen kazıkların bileşkesiymiş.
Bekleyelim görelim.
Koçum dayım...
kampanya afişinde dtp lideri ahmet türk'ün de olduğu uygulama.
evlerde bile sorun çıkacakmış, ne kadar ilginç. ulan bizim aile tütüyor, herkes memnun, misafir de gelmiyor, sana ne arkadaş?
onu geçtim, sadece ve sadece nargileden para kazanan işletmeler var. oraya giden nargile içmek için gidiyor, yanında çay içiyor. kimse çay içmek için nargile kafeye gitmiyor ki. ulan uygulama yapıyorsunuz, biraz düşünün.
1920'ler amerikasındaki içki yasağını hatırlatan yasaktır.
tıpkı prohibition'daki gibi tüketimin yasaklanıp üretimin yasaklanmamasıyla, uzun vadede uygulanabilirliğini öldürmüş yasaktır. öbür türlüsü de insan hakları ihlaline gireceği için bir çeşit "lan olm ayarlayın işte bir şeyler. yapmasak uygar dünyaya rezil olacağız" mesajı içermektedir özünde.
şimdiden söyleyeyim ihlal etmeyi kafaya koyduğum ve bu uğurda dağa çıkabileceğim yasaktır.*
hiç bir maantığı olmayan yasaktır. aslında tahminimce yasağın amacı barları falan batırmaktır. hazır eğlence sektöründeki yüzde 8'lik kdv'yi yüzde 18'e yükselttiklerini de düşünürsek ... ben sigara içemeyceksem bara gitmem biramı alır evimde takılırım. aynı şekilde kız arkadaşımı da eve çağırmak için bahenem olur. ev kuşu olup çıkıcaz sonunda. yazın idare edilebilir lakin kışın buz gibi soğukta karda yağmurda çıkıp da sigara içip geri giremem içeri.
ne olursa olsun kahvehanelerde uygulanamayacak yasaktır. gel bizim yeşil simav da uygula bakalım uygulayabiliyorsan.
ayrıca taksim ve benzeri yerlerde, mekan önlerinde içeri alıp almama kararını uygulayan adamlar kadar kimse etkilenmez abicim bu yasaktan. diyelim adam mekana girdikten sonra beş kez sigara içmeye dışarı çıktı, onunla mı uğraşıcak lan adam? ben demin içerdeydim yea sızlanmaları çok duyulur demedi demeyin.
ayrıca yazın hadi neyse de, kışın benim gibi götü donacak zilyon insana şu şekilde sesleniyorum, askere gidin!
yazın çay bahçeleri vs... olayı halletiğimiz kışın ise lokanta ve kahvelerde içeriyi bomboş göreceğimiz olaydır.içen içmeyenden fazladır.dolayısıyla içmeyenler dışarı cıksın canım.
abartılmış, suyu çıkarılmış, "oha lan bu ne?" dedirtmiş yasaktır. nargile kafeleri bile kapamanın mantığı nedir arkadaş? nargile içmeyen adam, rahatsız olan adam gitmez zaten. herkes evine nargile mi alacak şimdi?
bir kafede yan yana oturan, sigara içmeyi tercih eden ile sigara içmemeyi tercih edeni birbirinden fikren ve kesin bir çizgiyle ayıracak yasaktır.
yasaktır, mutlaka uyulacaktır ancak dayatılarak uygulanması da hoş değildir. tercih özgürlüğü de bu yasakla bir darbe almıştır.
gelişmiş dünya ülkelerindeki benzer sigara yasaklarından haberi olan bünyelerin de tepki verdigi uygulamadir.
almanya'da barlarda veya clublarda serbesttir sigara. amerika'da da restoranlarin balkon benzeri bolgelerinde, bazi barlarda, clublarin hemen hepsinde sigara icilir. bizim ulkemizde cafenin onune atilmis bir semsiyenin altinda icmek bile yasaklanmis. gelismisligin gostergesi bu ise, en gelismis ulke biziz.*
not: artistlik yapan adami sevmem.
belediye tesislerinde, Üniversitelerin şenliklerinde orada burada Alkol kullanımını yasaklayan, dünyanın vergisini getiren, 1000 çeşit ruhsat isteyen hükümetin sadece ve sadece insanların sağlığını düşünerek uygulamaya koyduğu yasaktır.
Ha sarkozy ha berluskoni ha tayyip.
Kafe ve barlara gelince.
arkadaşım benim, bir kafede bir çaya 2 ila sonsuza yakınsayan rakamda para veriyorsan, Alkole de keza öyleyse bunun bir nedeni var değil mi? sen neden kafeye gidiyorsun bilemem ama ben sigaramı çayımı rahat rahat içip keyif yaparken arkadaşlarımla muhabbet etmek için gidiyorum.
keyif yapamayacağım yere yine giderim dışarıda da sigaramı içerim ;ki yasak lise çocuklarının sigaraya alışmaması açısından hayırlı olacaktır lakin; bu kadar fazla gitmem, gittiğimde de fazla oturmam,oturduğumda da bu kadar fazla tüketmem, bak bakalım alışveriş merkezlerinde sigara içilmeyen kafelere iş yapıyorlar mı? Benim kafeye gitme gibi bir zorunlu ihtiyacım yok, Her yerde yasak diye lan kafeye gitmem lazım lazım zorunlu ihtiyacım bu benim diye çaresiz kalıp kafeye gitmem.
benim anlamadığım yasağı savunanlar neden mekanların zarar edeceğini kabullenemiyorlar. ideal sistem diye bir şey yoktur bu dünyada bunu bilin.