kesinlikle sigara satışını azaltmayacağına inandığım aksine artacağına inandığım saçma olay. sebebide millet özellikle kışın dışarıda titreyerek sigarasını içmeye çalışacak 2-3 fırt çekip atacak, sigara çabuk bitecek ve yeni paket alacak. ayrıca her olayımız gibi pratikte pek uygulanmıyor, bundan önceki poşette ekmek vakası aklınıza gelmedi mi?
ekonomiyi berbat eden ve sigarayı yasaklayan partinin oy oranını bile düşürebilen, kısacası yürürlüğe koymak için cesaret isteyen bir yasaktır.
ilk olarak işin özgürlüksel yanını ele alalım.
siz sigarayı sevmiyorsunuz ve yanınızdaki insanların sigara içmesine şiddetle karşı çıkıyorsunuz.
bu düşüncesel faşistliktir, sonuçta siz bir insanın özgürlüğünü elinden alıyorsunuz, demokrasi adı altında zorbalıktır bu.
sırf iktidar partisi öyle istiyor diye bunu bütün insanlara mal etmek zorunda değildir, bir tek kişinin isteğini bütün insanlara zorla kabul ettirmek faşistliktir kanımca
türk insanı günün yorgunluğunu çay veya kahvenin yanında sigara içerek atmayı pek sever. zaten bizi anlatan "türk gibi sigara içmek" deyimi bunu doğrular.
ikinci olarak işin ekonomi yönünü ele alalım.
cafe, bar ve kahvehaneler yavaş yavaş kepenk kapatmakta, sigara yasağının yürürlüğe girmesinden bu güne kadar (29 temmuz 2009) 6 kahvehane kilit vurdu.
eskişehir bir öğrenci kenti ve cafe, bar, eğlence mekanları aşırı fazladır.
geçenlerde varuna cafenin önünden geçiyordum, gördüğüm manzara bu kriz zamanında yürürlüğe giren sigara yasağının ne kadar yanlış olduğunu anlatıyordu.
ekonomik krizin yaşandığı şu zamanlarda eskişehir'deki cafe, bar ve eğlence mekanları sigara yasağı yürürlüğe girmeden önce tıka basa doluydu. zaten eskişehir'in gelir kaynağı öğrenci milleti, fakat sigara yasağının yürürlüğe girmesi bir bir eğlence mekanlarının kapılarına kilit vurmasına yetti.
bahçesi olan mekanlar bu işten biraz daha az zarar ile ayrıldı.
üçüncü ve son olarak işin politik ve oy bedeline gelelim.
sigara yasağından darbe yiyen esnaf, intikamını genel seçimlerde alabilir ve tahminimce akp iktidar koltuğundan inebilir.
10-15 cm uzunluğunda ve 5 mm çapındaki tütün dolu kağıt parçası koca partinin geleceğini karartabilir düzeyde.
-----
ha bu arada;
hiç fark ettiniz mi, özellikle filmlerde ve dizilerde sigara, içki kadehi ve içki şişesinin üzeri flulaştırılarak sansürleniyor, veyahutta üzeri mozaikleştirilerek görünmesi zorlaştırılıyor.
fakat akşam haberlerinde bir trafik kazası haberini izlediğimizde yola savrulan talihsiz vatandaşlarımızın cansız bedenleri hiç sansürlenmiyor, neden acaba ?
ana haberlerin yayınlandığı saat: 19.30
dizi ve filmlerin yayınlandığı saat: 21.00 ila 02.00 arası
genellikle küçük çocukların uyuduğu saat: 20.00 veya 21.00
ana haberlerin yayınlandığı saatlerde çocuklar henüz uyumamış oluyor ve yola savrulan cesetleri görmüş oluyor.
dizi ve filmlerin yayınlandığı saatlerde çocuk sigara ve içki şişesini görmüyor.
ama ana haberde çocuğun gördüğü cesetler aklına geldiği için uyku uyuyamıyor ve psikolojisi bozuluyor.
bunları düşünemeyenler şu an bizim ülkemizi yönetiyor, kendilerine selam olsun.
umarım bir gün bu satırları görme şerefine nail olurlar.
4207 sayılı tütün ürünlerinin zararlarının önlenmesi ve kontrollü hakkındaki kanun 'da 19.01.2008 tarihinde yapılan değişiklik ile hayatımızın tam ortasına gelip çöreklenmiş uygulama.
benim üstün zekalı bakanlarım yasağı koyarken bunları düşünmüyor tabi, sigara içenle kendisi muhatap olmayacak çünkü. mekan sahibi uğraşsın dursun.. olacağı buydu, daha da var..
son derece despot bir yasak. Toplumda onca sorun varken gidip sigara yasağı koymaları tam bir saçmalık. öncellikle bence trafik kuralları ve toplum içindek davranışlar kontrol altına alınmalıdır.
sigara içmeyenin canı canda bizimki ?
tamam çoğu yerde uyalım bu yasağa ama alkollü mekanlarda yapmayın gözünüzü seveyim içkiden bir yudum alıp koşa koşa dışarımı çıkacağız yahu...
özel sağlık sigorta şirketlerinin, akp'ye uyguladığı baskının sonucudur. şöyle ki: günümüzde artık kesin olarak bilinen birşey vardır ki bu da sigaranın kansere ve daha birçok önemli rahatsızlığa yol açtığıdır. bu hastalıkların tedavisi de ciddi miktarlar doğurmaktadır. türkiye'nin en çok sigara tüketen ülkeler arasında olması ve buna bağlı olarak da giderek artan hasta sayısı, sigorta şirketlerinin işine gelmemektedir. bu sebebten dolayı da içilen sigara miktarını azaltmakamacıyla hükümete baskı uygulanmıştır. ve akp'de bu duruma böyle bir çıkış yolu bulmuştur. yoksa insan sağlığı falan filan tamamen bu olaya kılıf uydurmadır. vatandaşın umurlarında olsa ilk başta hastahanelere, trafiğe ve işsizliğe bir çözüm getirirler. bu kadar önemli sorunlar varken, sigarayla uğraşmaları sadece göz boyamaktır.
akp hükümetinin parasız kaldığının göstergesidir ya da paraya doymadığınında denebilir. koskoca padişah yasaklayamamış sen nasıl önüne geçeceksin bu işin dedirtir. ilerleyen günlerde zaten kokusu çıkacak olan aslında halkı düşünmediği sadece cebini düşündüğü için bu yasağı çıkardığı ortaya çıkacaktır. bi kaç ay sonra yeni bir kanun gelir ve sigara içme ruhsatı diye birşeyler çıkartılır. işletmecide mecbur olduğu için bu ruhsatı almak zorundadır ve birilerinin cebini doldurmaktadır.
Sigara sağlığa zararlıdır doğrudur şahsi kanaatim de böyledir. Nefret ederim kokusundan, dumanından, yanımda içilmesinden. Velhasıl şu an ugulanan yasak ülkemizde işlerin ne kadar saçma yürüdüğünün bir göstergesi. Kapalı yerde içilmemesi için yasak koyuyorsun anlaşılır birşey. içmeyen insanların rahatsız olmamasını istiyorsun, içmeyenlerin hakkına saygısızlıktır diye düşünüyorsun tamam buna da eyvallah. Fakat özgürlükse herkese özgürlük olmalı. Sen içmeyenleri düşünüp yasak koyabiliyorsan devlet olarak içenlerin de özgürlüğünü düşünmelisin. Dışarda içiversinler nolucak her yer açık alan diyemezsin. Devlet olmanın gereği bu değildir. Bu yasaktan elbet geri dönülecektir bir süre için. Ama buna benzer kaç yasak daha var bu ülke de bunlara nasıl çare bulunacak merak içindeyim.
uygulanmakta olan fakat muhteşem şekilde dengesiz bir yasaktır.
türkiye' de istenmeyen bir şeyin yapılması veya yapılmaması arasında karar verebilecek insanlar olduğu zaman hep yapılan sadece o seçime giden yolu tıkamaktır. bu yasakta da bunun bir örneği daha eklenmiştir diğerlerinin yanına.
sigara içmeyenlerin kendilerinden geçerek 'aman zehirleniyoruz götümüz sikiliyor' ifadeleri hala devam etmekte. yok efendim cafede barda sigara yasakmış. orada bir kişi bile zehirlense bu zararmış. tamam zarar olmasına zarar ama böyle mi çözüyorsunuz problemi? eğer çözdüğünüzü düşünüyorsanız aklınızı seveyim sayın yöneticilerimiz. fakat çözülen hiçbir şeyin olmadığı tiryakiler açısından bilinmekte. ulan kim diyor ki 'biz sigara içiyoruz içmeyenleri de sikecez'? sigara içenler de yasağı destekliyor fakat vur deyince öldürmekte bu milletin üstüne olmadığı gerçek. tabii ki biz sigara içiyoruz diye kimse zarar görmek zorunda değil fakat o zaman biraz mantıklı olun da bazı mekanlar sigaralı olsun. sadece sigara içenlerin gireceği yerler olsun. nedir bu nasıl bir eziyettir? yemek üstü sigara da mı yok artık? bira-sigara?(kapalı mekanda) çok güzel. tebrikler.
kimseye anlayışsızca zehirlenmeyi kabul ettirmeye çalışmıyorum. diyorum ki, 'yasağı destekliyorum'. fakat uygulanışı çok yanlış. zira tamam sigara içmeyenler zarar görmez vesaire ama içenlerin günlük rutinlerinde sigara içtiği saatlerde sigara içmesini engellemek yanlış. insanların sağlık hakkını korumaya çalışıyoruz. fakat insanların seçme hakkını da teslim etmeliyiz. bir kişi sigara içiyorsa kimsenin zorlamasıyla içmekte değildir. o onun kişisel tercihidir ve özgürlüğünü istediği gibi kullanabilir. özgürlüğün başkasının özgürlüğünün başladığı yerde bitmesi olayını da destekliyorum ve bunun için isteniyor o sigaralı barlar, cafeler. kimseye zarar vermeden.
bazılarının da yine engellemek için söylemekte oldukları ise garsonların sağlığı. ulan şu güne kadar hanginiz bir garsonu siklediniz? hanginiz değer verdiniz? şimdi böyle bir konuda piyon olarak kullanmaktasınız bravo. gerçi türkiye, alıştık o da ayrı mesele. sigara içilmesini abartanlar bu 'sigaralı mekan' kavramına da karşılar. niye kardeşim? biz sizin sağlığınızı istediğiniz gibi korumanızı veya harcamanızı destekliyoruz, özgürlüğünüzü istiyoruz. peki bizim isteğimiz olunca neden götüne kazık girmiş adam misali çığlık çığlığa itiraz ediyorsunuz?
bu yasağın uygulanış tarzının yeniden düşünülmesi lazım. zira gün gelir ki tiryakiler ihtilal çıkarabilir, hiç belli olmaz. türkiye o'cu ve bu'culardan zarar gördü fakat hiçbiri böyle birşeyle bu kadar geniş bir kitleye sahip değildi. olay sadece belli bir tepkinin konulması olmasa keşke. keşke kimse birşey yapmadan, yumurta göte gelmeden bu millet kalksa da sigara içmeyenler için düşündükleri aklın bir kısmını sigara içenlerin kendi özgür iradeleri ile ciğerlerine çekmelerinin rahatlığı için kullanabilse. ama dedik ya, türkiye.
velhasıl, uygulanışı rezil olan bir yasaktır. yetkililerin biraz geniş ve çok yönlü düşünmesi gerekmektedir. biraz türkiye standartları dışına çıkacaklar ama, olsun.
ilgilenenler için, sigara izmaritini yere atmak zaten bir yasaktı. fakat bu kapalı mekanda sigara içme yasağını denetleyen gözlemciler tarafından bu yasağın da uygulanması kolaylaşmış ve ciddi derecede artmıştır.(%0'dan %60 civarına kadar) yani öyle parkta bahçede de sigara içerken yere attığınız bir sigara sonucu 25 tl öderseniz gelip sözlüğe ağlamayınız.