sigara içmek evet kötü yada yanlış bir tercih. ama bireyin şahsı adına almış olduğu bir karardır. mevzuunun daha derininde ise içen kişinin yanında bulunan diğer kişilerde bu durumdan zarar görüyorlar. ve bireylerden oluşan toplumda saygı edinebilmek ve doğru kararlarla hayatı yönlendirebilmek adına da yapılmaması gerekilen bir durumdur. ancak sigara yasakları derken biraz daha iredelenmeli. sigara nerede yasaklanmalı?
* öncelikle küçük esnaf dahil olmak üzere sigara satıcılarının 18 yaş altına sigara satması yasaklanmalı ve kontrolü sağlanmalı.
* aile içi ebeveynlerin -en azından- kendi çoçuklarının karşısında içmemeli; özendirmemek adına.
* çoçukların bulunması muhtemel olan yerlerde sigara içilmemeli.
* devlet tarafından Tekel uygulamasıyla sigaranın fiyatı uçuk rakamlara çekilerek, vatandaşların sigara alması lüks konuma getirilmeli.
* sigarayı bırakmak adına vatandaşlar, özel kurumlardan ziyade devletin yardımıyla, para ödemeksizin sigarayı bırakma kuruluşlarından yaralanmalılar.
bu varsayımların hiç biri günümüzde yokken, devletin "hade bakalım ben sigara yasağı getiriyorum, yemezse 50 ytl ödersin ceza olarak, hem oğlumun da gemicikleri eskimişti zaten" diye bir uygulamayla yasa koydurarak bireylerin senelerdir edinmiş oldukları alışkanlıkları, 2 satır yazıyla düzeltilebilmesini ummak ne kadar ironi.
sigara içenlerin ne yapacağını düşündüğüm, heralde sinirden sağa sola sataşırlar ,kavga çıkarırlar ya da gizli gizli içerler dediğim yasak. ne kadar uyulacak bu yasağa merak ediyorum. işletmecilerin korkulu rüyası olduğu da bir gerçek.
tüm dünyanın gözünde fosur fosur sigara içen insanlar imajını değiştirmek için güzel bir adım. Şu da unutulmamalıdır ki bundan 10 - 15 sene öncesine kadar bu ülkede otobüslerde sigara içiliyordu, geldiğimiz noktaya bakınca, olmamız gereken noktaya daha hızlı koşmamız gerektiğini düşünmemek elde değil.
türkiye gibi, havanın 8 ay 20 derece ve üzerinde seyrettiği bir ülkede çok sorun yaratmayacak uygulamadır. bizim bi tarafımız donuyor aylardır... (bkz: almanya)
akp'nin sırf göz boyamak için kolpadan çıkardığı yasa.
kahvelerde sigara yasaklamak nasıl bir zihnin ürünüdür diye düşünüp duruyorum günlerdir.
nihayetinde bir çok kişi sigara içmek için girer oraya veya sigara içmeyen girmez.
ama amacı sigarayı yasak etmek ve kabaca gençlerden sigarayı uzaklaştırmak olan bu yasa aksine dahada özendirmektedir.
nasıl mı ?
artık kapalı alanlarda sigara içmeyenler çılgınlar gibi açık alanlarda sigarasını içecek.
hali ile bunu gören bir çok çocuk ve genç ister istemez etkilenir.
avrupa ülkeleri hakkında tek bildiği nesne sarışın hatunlar olan asilzadelerin iv murat yasağı diye karşı çıktıkları yeni yasak. iv. murat'ın akıl ettiğini yüzyıllar sonra akıl eden avrupalıya saygı duyarız biz.
padişah, osmanlı, tü kaka! ne yapmışlarsa kötüdür kesin. karşı çıkmamız lazım.
ee şimdi türkiye'de de yasak.. medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar, bize ne ki?
ha şimdi iv murat gibi içkiyi de yasaklatır diyenler çıkacaktır kesin, içki yasaklanmaz meraklanmayın.
doktorlar faydalarını anlata anlata bitiremiyorlar. içki içmeyene kız vermiyorlar artık memlekette, 40 yaşımda bekar kalmaktır korkum.
saçmadır, çünkü dayanaksızdır, kendi içinde çelişir;
-hali hazırda avrupa'da en ucuz sigara dahi 8 dolarlarda gezinirken, devlet sigara üreticilerine kucak açmakta ve ortalıkda 2 liraya dahi sigara satılmakta, zilyon tane marka dolaşmakta, vergi elde etmek için kaçak sigara markaları dahi yasallaşmış durumda,
-eğitim sisteminde sigaraya ve diğer uyuşturucu maddelere karşı temelden başlayan bir karşı duruş politikası benimsenmiş değil,
-senin kendi polisin, zabıtan dahi sigara tiryakisi, yasa uygulayıcın daha başta kendisi yasayı delen konumunda,
-uyuşturucuyla bile mücadele edilememekte ülkede,
-18 yaşından küçüklere sigara satışı yasağını s.kleyen bi tane bile bakkal ya da market yok.
zamanında bi tarihçi tanıdığımın ünlü bi vecizesinde açıkladığı gibi; bizim devlet koyunun önce derisini yüzer sonra onu kesmeyi akıl eder. görüntüde ab kriterlerine uymak için yapılmış uygulanamayacak siyasi manevradan öteye gitmemektedir bu sebeplerle sözkonusu yasak, ab neyi nasıl uyguluyor bi bakmak gerek önce. sen adam gibi bi politika izle, bu konuyu, kendi vatandaşının sağlığını devlet politikası haline getir en tiryaki bile bu yasaya gelecek kuşaklar için destek vermezse namerdim.
dipnot: halihazırda bir sigara içicisi tarafından girilmiştir bu girdi.
önce enflasyona yasak koyacan,işsizliği yasaklıyacan mesela yada hastaları hastaneye almayan hastaneleri yasakla, yapamıyorsan bunları, hala filtreli dertlerle uğraşcam diyorsan ,toplum düzelince devlette düzelire inanıyorsan yanılıyorsun arkadaş,düzenli toplum isteyenlerede ilet arkadaş, düzenli toplum ,düzenli devlet anlayışıyla olusur.Bir derdin var ama senin o derdin o kadar ufak filtrelerden geçmez arkadaş.
seçenekli uygulanması gerekir. sigara içilen özel işletmelerin dış kapısına ''bu müessesede sigara içilmektedir'' yazılsın, isteyen oraya gitsin isteyen içilmeyen yere gitsin.
19 mayıs 2008'te yururluge giren yasak iki asamali sigara yasaginin ilk ayagıdır. ickili restoranlar, barlar, ve kahveler icin de sigarayı yasaklayacak olan ikinci asama temmuz 2009'da yururluge girecektir, bir yıl daha bu mekanlarda sigara icmek, kapalı mekan dahi olsa, yasaldır.