akciğer kanseri vakalarının %92'si sigaradandır. günde bir tane bile sigara içenler, hiç içmemiş olanlara göre 20 kat daha fazla akciğer kanseri olma riskini taşımaktadırlar. 20 yıl günde 1 paket içenlerin riski, sigara kullanmayanlara göre 85-90 kat daha fazladır.
sigarayı bırakanların akciğer kanseri olma riski azalacaktır. ancak hiç sigara içmeyenlerin seviyesine inmeyecektir. daha çok erkeklerde görülse de, sigaranın kadınlar arasında kullanımı arttığı için kadınlarda da akciğer kanseri riski hızla artmaktadır.
içilen sigara sayısı ve yapısında bulunan nikotin, katran ve aseton miktarı arttıkça tehlike de artmaktadır. pasif içici durumunda olanlar da aynı oranlarda akciğer kanserine yakalanma riski taşımaktadırlar.
ne yazık ki bir çok insan, akciğer hastalığına veya kansere yakalandıktan sonra sigarayı bırakmaktadır.
öncelikle sigara tek başına kansere yol açmaz ancak Akciğer kanserinde genetiğimizde olan mikrokromozal eksikleri sigara ortaya çıkaran bir faktör . dolayısıyla akciğer kanserini bu yolla artırıyor . Sigara içmese kanser olmayacak biri kanser oluyor böylece . Gerçekten tüm akciğer kanserleri incelendiğinde % 90 ı sigara içen kişiler . bu oran çok yüksek . Ama günde 3 paket içip kanser olmayanlarda var . son olarak akciğer ca tanısı konulduktan sonra 2 yıllık sağ kalım % 7 civarında ( genelde orta evrelerde yakalandığını kabul ederek ).
pek de ilişkisi olmayan ikilidir. sanılanın aksine sigara kanser yapmaz, kanser hücrelerini tetikleyebilir. bakın tetikler değil tetikleyebilir. aradaki farkı bile anlayamıyorsunuz amk.