sigara günah mıdır sorunsalı çokça tartışılır hatta dindar geçinen çoğu isim göz göre göre sigara içer ama zararlı olduğu kesin olduğu ve bağımlılık yaptığı için haram denebilir. eğer sigara haram değilse her türlü uyuşturucu madde de değildir kuranda kokain marijuana falan da yazmıyor zira. hatta onların vücuda yararı bile varmış. onlar haramsa sigara kesin haram olmalıdır.
Haramdır. Ama haram yemek de haramdır, kul hakkına girmek de haramdır, namaz sonrası torunu yaşındaki kızın poposuna bakıp iç çekmek de haramdır, kendisine pas vermedi diye daha ilk kez gördüğü kadına orospu demek de haramdır.
Sigara içmenin hükmü islam aleminde 15. Asırdan itibaren tartışılagelen bir mevzudur. Bu mevzuyla ilgili alimler farklı görüşler belirtmişlerdir:
1) sigara içmek mekruhtur: özellikle hanefi gelenekte şöyle bir metod mevcuttur. Kuran ya da hadiste hükmü belirtilmemiş bir konu hakkında "haramdır" demekten çekinmişlerdir. Bu yüzden kıyasla hükmü sabit bir konu hakkında "tahrimen mekruh" ifadesini daha uygun görürler. Burda ifade nezaketen oluşmuş bir ifadedir. Haram olduğu kıyasla kesin belli olan konular hakkında da bu ifade kullanılmıştır. Aslında kasdolunan hükmün haramlığıdır. ifade "tahrimen mekruh"tur.
2) sigara içmek haramdır: "kendinizi kendi ellerinizle tehlikeye atmayın" ayetini baz alarak sigara içmenin vücuda zarar vermesi ve israf olması dayanağıyla sigaraya kesin bir şekilde haramdır diyen alimler de mevcuttur.
Her iki grupta da işin özü aynı olmakla metod ve ifade farklılıkları mevcuttur.
sigara içmeyen birisi "kuranda vücuda zararlı şeyler haram kılınmıştır" der. sigara içen kişinin savunması ise "o zaman soğuk şu içmek de haram" der. ve konu kilitlenir. sonuç olarak sigara içmek tahrimen mekruh'tur.
Tütün 1500 lü yıllarda Avrupa'ya taşındığı dolayısıyla kuran-ı kerim in indirilişinden yaklaşık 1000 yıl sonra müslümanlarla tanıştığı için üzerinde net bir hüküm bulunmayan durumdur. Birçok kişi tarafından Sağlığa zararından dolayı haram olduğu düşünülmektedir. Bazı alimlere göre mekruftur ancak bu tanım sigaranın zararlarının tam olarak bilinmediği bir zamanda yapıldığı için geçersizdir.
Helal ya da haram bilmiyorum ama necip fazıl "helalse içerim, haramsa yakarım." demiş.
kıyas; herhangi bir şeyi başka bir şeyle karşılaştırmak demektir. Dini manada ise; hakkında ayet ve hadis bulunmayan bir konuyu, benzerliklerinden hareket ederek, hakkında hadis ve ayet bulunan başka bir konu ile karşılaştırmaktır.
Mesela; Kur’an ve sünnette vücuda zarar veren şeyler haram kılınmıştır. sigara da vücuda zarar verdiği için haramdır...
haram olan bir şeye değildir demenin şirk ile bir tutulduğu söylenir. bu yüzden böyle konularda net ifadeler kullanırken iki kez düşünmek gerekir.
kendi naciz fikrim en azından mekruh olduğudur.
(bkz: sigarayı bırakmış olmanın verdiği aşırı bilmiş hava)
islam dininde vücuda zarar veren herşey haramdır öğretisi veriliyor, yanlışsam düzeltin, o zaman islama göre haramdır ama kendisinden önceki jenerasyon ilahi dinlerine bozulmuş din diyerekten eleştiren din (alimlerimizce) haram kılınmamıştır ki toplumun genelinde böyle bir kanı var. insan işine geleni kılıfına uyduruyor ne olursa olsun.