sigara içmek haram mı

entry44 galeri1
    16777209.
  1. 16777210.
  2. haram değil mekruh bildiğim kadarıyla. mekruhtaki yasaklık ise haramdaki kadar kesin ve bağlayıcı olmaması lazım .
    1 ...
  3. 16777211.
  4. bir kaç yönden dolaylı yoldan haramdır.
    1.israf
    2.başkalarını rahatsız etmek.
    3.kendine zarar vermek.
    4.evliyse ailenin rızkını çalmak.
    2 ...
  5. 16777212.
  6. aklıma şöyle bir soru getiriyor.
    alkol kafa yapıyor, haram. sigarada ilk içtiğinde uçuruyor kafayı, peki neden haram değil?*
    0 ...
  7. 16777213.
  8. bu ve bunun gibi tüm sorularınız için;

    (bkz: alo fetva hattı)*
    1 ...
  9. 16777214.
  10. harama yakın mekruh olarak , çoğu alim tarafından fetvalandırılmıştır.
    0 ...
  11. 16777215.
  12. aslında vücuda zarar veren her şey gibi haram olması gerekir ama bu kadar içen var, herkesi içeri atmaz herhalde. bir yasal düzenleme yapılır öbür tarafta.
    1 ...
  13. 0.
  14. --spoiler--
    islamın temel kaynaklarında adı geçmeyen bir şeyin hükmünü anlamak için islamın bazı genel kuralları vardır. Bunlardan birisi şudur: Eşyada aslolan, ibahadır. Yani, her şey insanlar için yaratılmıştır. Bazı şeylerin ise haram olduğu açıklanmış, böylece hükmü bildirilmeyen şeyler de helal olarak kalmıştır demektir. Bir diğeri de şudur: Temiz ve güzel olan şeyler helaldir, pis ve zararlı şeyler ise haramdır.

    Bu iki genel kural, beraberce düşünüldüğü zaman sigara için karşımıza şöyle bir sonuç çıkar: Sigara hakkında kaynaklarda bir şey söylenmediğine göre onun hakkında hüküm verebilmemiz için onun pis ve zararlı olup olmadığına bakmalıyız: Eğer onun pis ve zararlı olduğunu söyleyebileceğimiz özellikleri varsa haram olduğuna, yoksa, helal olduğuna hükmetmeliyiz.

    işte bu metodik anlayış sebebiyle tarihte bazı islam alimleri sigaranın helal/mubah olduğu hükmüne varmışlardır. Çünkü, demişlerdir, biz sigaranın bir zararını görmüş değiliz, şu halde onun haram olduğunu söyleyemeyiz. Eğer bir gün zararlı olduğu ortaya çıkarsa biz de ona göre hüküm veririz. Oysa bu gün sigaranın 2000 civarında zehir içerdiğini, pek çok hastalığın sebebi olduğunu, içenlerin sadece kendilerine değil, içmeyenlere dahi zarar verdiklerini bilim kesin olarak ortaya koymuştur.

    Bununla birlikte Hanefî gelenekte şöyle bir anlama metodu vardır: Kıyasa/kurallara göre haram olan, ancak Kuran-ı Kerimde ve sünnette adı ve hükmü açıkça zikredilmeyen şeylere haram yerine, tahrîmen mekruh demek daha uygundur. Gerçi bununla kastedilen de haramlıktır, ancak bir şeye haram ya da helal hükmü vermek sadece Allaha (cc) ait bir hak olduğu için, haram olduğu kesinkes anlaşılsa bile, Kuranda haram denmeyen şeylere nezaketen, tahrimen mekruh demek daha güzeldir; Bu sebeple son dönem Hanefîler sigara için tahrimen mekruh; hükmünü tercih etmişlerdir. Tahrîmen mekruh, kanun hükmünde kararname gibi, haram hükmünde mekruh demektir.
    --spoiler--
    0 ...
  15. 1.
  16. tütün 1500 yılında ilk kez Avrupa'ya taşındığına, Osmanlı imparatorluğuna 1605 yılında geçtiğine yani islamiyetten yaklaşık 1000 yıl sonra kullanılmaya başlandığından dolayı haram olması mümkün değildir.
    1 ...
  17. 2.
  18. manyak mısın kardeşim? şeklinde tepki verilesi.
    1 ...
  19. 3.
  20. Bedenlerimiz bize ait değildir. Bize emanettir ve onları en iyi şekilde korumamız gerekir. Sigara haram değildir ama vücuda zarar verir bu yüzden mekruhtur. Yine herşey bizim için yani.
    1 ...
  21. 4.
  22. ne haram, ne mekruh, ne de herhangi bir şeydir. isteğe bağlıdır. istersen içersin, istemezsen içmezsin...

    asıl şimanlık haramdır da, herkes götürüyo malı, naaber!
    1 ...
  23. 5.
  24. sigara içmek haram değil mekruhtur.Mekruh bize şunu anlatır tamam hadi iç ama fazla olursa haram ederim sana..*
    0 ...
  25. 6.
  26. Ali Echuri hazretleri, (Tütün içmek aklı giderir veya nafaka temininin terkine sebep olursa, haram olur. Böyle bir durum olmazsa haram olmaz) buyuruyor. (Gâyet-ül-beyan).

    Tütün mubahtır. (Essulh-u beynel-ihvan, El-ukudüddürriyye, Tahtavi, Berika).
    0 ...
  27. 7.
  28. 8.
  29. 9.
  30. vicdani muhasebe ile bitirilecek sorudur.
    bir kuruma bağlı bir adamın vaazı ile hareket edecek değiliz.
    1 ...
  31. 10.
  32. haram diyenler var, evet. Fakat neden diye sorulduğunda olayı intihardan itibaren ele almak gerekiyor. Şöyle ki ; intihar ikiye ayrılır ; bilinçli ve bilinçsiz intihar.

    Bilinçli intihar : insanın akli dengesi yerindedir, fare zehri içer, köprüden atlar vs işte.

    Bilinçsiz intihar : adam cinnet geçirmiştir mesela, kafasına sıkar. Veya balkonda başı döner aşağı düşer ölür. Böylece intihar etmiş sayılmaz dinen.

    Sigarayı da bilinçli intiharın kapladığı alana sokanlar var. Yavaşta olsa insan kendini öldürüyormuş. Bu yüzden haram diyolla. Kişisel fikrim ise mekruh olduğu yönünde.

    Imam mode ; off.
    4 ...
  33. 11.
  34. kur'an indirildiği vakit, yani peygamber efendimiz döneminde sigara olmadığı için bu konuda ayet veya hadis yoktur. sigara 14. yy da ortaya çıkmıştır.

    kur'an daki hükümlerden hareketle çoğu alim tahrimen mekruh çıkarımı yapmışlardır. bu da harama yakın mekruh demektir. zaten mekruhu devam ettirmek onun mekruhluğunun son bulmasıyla sonuçlanır.

    Çevredeki insanlara zararı da kul hakkıdır. kul hakkınında dereceleri vardır. en nihayetinde çevrede bulunan insan bundan şikayetçi olabilir.
    0 ...
  35. 12.
  36. islam dininde vücuda zarar veren herşey haramdır öğretisi veriliyor, yanlışsam düzeltin, o zaman islama göre haramdır ama kendisinden önceki jenerasyon ilahi dinlerine bozulmuş din diyerekten eleştiren din (alimlerimizce) haram kılınmamıştır ki toplumun genelinde böyle bir kanı var. insan işine geleni kılıfına uyduruyor ne olursa olsun.
    0 ...
  37. 13.
  38. vücuda zarar verdiği için haram sayılma durumu.
    0 ...
  39. 14.
  40. haram olan bir şeye değildir demenin şirk ile bir tutulduğu söylenir. bu yüzden böyle konularda net ifadeler kullanırken iki kez düşünmek gerekir.
    kendi naciz fikrim en azından mekruh olduğudur.
    (bkz: sigarayı bırakmış olmanın verdiği aşırı bilmiş hava)
    0 ...
  41. 14.
  42. sigara içmek,aynı zamanda intihardır,kendine zarar vermedir.o yüzden haram sayılabilir.
    1 ...
  43. 15.
  44. içmemek helal midir? Şakası yok gerçi. Zararlı olm. 28inde 38 oluyorsun. Bırak artık şunu (iç Ses)
    0 ...
  45. 16.
© 2025 uludağ sözlük