cehaletle alakası yoktur. kişi sağlığını önemsemiyorsa ille de cahil olması gerekmez. uzun yaşamak onun için bir şey ifade etmiyordur. "sigara içmek öldürür" ifadesi o kişi için çok da önemli olmayabilir. umursamıyordur.
+iyi gunler winston verir misin abi
- okuyon mu sen bagim, nerde okuyon
+evet universitede de..
-bu kim bak bu resimdeki kim
+he. sey abi o cevdet sunay.
-sekiz kere onbir kac eder peki?
+seksen sekiz de abi sigarami versen?
-yokh olmaz. cahillere veriyok biz.
+ama abi!?
-had bas git bakim kapama bufenin onunu.
doğru bir tespitttir. şu anda sigara içiyorum ve cahilim. o kadar cahilim ki sigara içtiğim için mi cahilim yoksa cahil olduğum için mi sigara içmekteyim bunu bile bilemiyorum *
"ama atatürk'te sigara içiyordu.", "profersörler bile sigara içiyorlar.", "sigara içmeyenlerin sıçtığı tespittir." şeklinde gelişen savunma cümlelerinden daha saçma bir tespit değildir.
sigara zararlıdır.
sigara içmek bir tercihtir.
zararlı bir ürünü tüketmeyi tercih etmek ise cahillik değil gerizekalılıktır.
göt bezden kurtulup, anne veya baba yaşında birisi karşına dikilip yaşıtlarınla aynı oda içinde tek tip kıyafetler içinde bir devlet kurumuna başladığında yeşilay haftası diye bir şey öğrenip, o hafta sigaraya ve içkiye dair şiirler ve değişik metinler okursun. ''sigaranın da içkinin de amına koyayım, yaşasın sağlıklı gülüşler'' demek yerine anlamadığın can sıkıcı şeyler okursun. sonra öğretmen sigara sağlığa zararlı der, bunu çoğu zaman der. arkadaşlardan birkaçı ağızlarına kalemi ya da kağıtları alıp, babalarına ya da sevdikleri birine benzemeye çalışırlar. sigara sırf bu yüzden cazip gelir. öğretmen tarafından onlar görüldükçe uyarılarla birlikte sigaranın kötülüğü yükselir.
ders aralarında okulu keşfetmeye başladıkça öğretmenlerin de takıldığı yerleri keşfedersin. üstü örtülü bir şekilde küfür ettikleri şeyler ağızları ve elleri arasında gidip gelmektedir. bir an düşünürsün... o zamana kadar babanın her şeyi bildiğini sanıyordun, sonra o öğretmen karşına çıktı ve sana bir şeyler öğretmeye başladıkça onun bilgisinin hiç bitmeyeceğini düşündün, artık en bilgili kişi odur senin için, sorgusuz sualsiz bay veya bayan ''kabul'' yapma dedikleri şeyi kendileri yapıyordur. durum bu noktadayken koca bir yalanın peşinden gittiğini düşünürsün ve geri zekalılıkta ilk levelini atlarsın;dediklerine inandığın, daha doğrusu onun dogmatik bir şekilde önüne dikilen bilginin ne dediği ve ne yaptığı karmaşasına düşmüşsündür artık. sonra sınavlar, penisin keşfi, aşkın keşfi, beynin kayboluşunun keşfi.... bu evrelere burada değinmeyeceğüim ama demeden de edemedim.
neyse amına koyayım, haftaya vizeler var, onlara çalışayım. canım sıkıldı bak, bir sigara yakıp sonra bakarız ne yapacağımıza... sağlıcakla.
16 yıl içtikten sonra bıraktım yaklaşık da 10 ay oldu, bu verilere göre benim cahilliğimin giderilmesi için geçmesi gereken süre nedir. yavaş yavaş yükleniyordur değil mi
sigaraya üniversitede başlamış birisi olarak böyle düşünmüyorum. ayrıca fakültemde içmeyen sayısı çok az. ayrıca Daniel Amen (bkz: )
yaptığı araştırmalara göre sigara içenlerin beyni, içmeyenlere göre daha küçüktür ve görünüş olarak şekilsizdir. Bu da sosyal hayattaki başarıyı önemli ölçüde azaltmaktadır.
sigaraya zam yapmak yerine insanların neden bu tür eğilimlere neden bulaştığını araştırıp çözüm yolları üretmek, insanları bunalıma iten eğitim iş gibi sosyal ortamlarda oluşan aksaklıkları önlemek daha mantıklıdır.
ayrıca sigara içen cahildir, yanlış bir önermedir. sigara içen dertlidir. tiryakidir. streslidir. tempolu yorucu bir hayatı vardır. hayattan zevk almayıp yavaş yavaş ölmeyi yeğlemiştir.
konuyu ortaya atan kişinin alkol kullanıyor olmasından korktuğum entry'dir. ayrıca; zararları karşılaştırırken nedense biri akciğere zarar verirken diğerinin karaciğere zarar verdiğini hayretle gördüğümü söylemeliyim.
ya da sigaranın matah ve yüce olduğu bilinci uyandırılan ülkelerde sigara içenlerin değil bunlara kananların cahil olması durumu vardır.
mesela sanat filmlerinde öyle ufak cızırtılı bir sessizlik vardır sahnede bir çakmak sesi gelir ardından bir nefes sigara çeker içine sanki kulağının dibinde sana tahrik uygular gibi bir hayli içlidir sonra üfleme sesi gelir bir derin düşünceye dalar oyuncu.
-sahne bir kestik;
işte budur arkadaşlar bizler sigaraya yönelten sebepler istemdışı bilinçaltı yöneltilme durumu.
mesela benim de söylediğim bir şey var o da şudur; bir kadının ellerine sigara yakışmıyor. kimseye yakışmıyor aslında ama bir kadına hiç yakışmıyor zerafetini bozuyor benim gözümde. yanına oturuyor ağzı kokuyor mesela elleri kokuyor dokunma bana diyesin geliyor. ama kadınlara bu eğilimi aşılayan da bazı sebepler vardı işte o da audrey helpburn afişi mesela kürk giymiş sosyete kadınların sipsiye takılı sigara içmeleri ya da bu tarz algısal görüntüler kadını da sigaraya yöneltti. ya da siyah beyaz resimlerde fotoğraflarda ya da kadıncı hareketlerde erkeğe aşık atma güdüsü ile ve yahut entellektüel postmodern bazı akımlarca elde edilen her türlü görsel işitsel yani algısal durumlarda sigaraya entellektüel atıfta bulunan her şey.
oysa amerikan dizilerinden bir tanesinde geçen diyalog:
-sen sigaramı içiyorsun_
-yıl 2012 sigara içen mi kaldı!
işte bu tarz baskılar insan hayatını yönlendirir. bunlar sanmayın ki bilinçsiz yapılıyor ve sanmayın ki alt tarafı dizi ya da filmdir.
arap ve islam fobisi de kırk haramilerle başladı bu dünya da sen hala yok artık yuh artık de.