sigara şirketleri tarafından sigaranın bırakılmaması için ortaya atılmış yalandır. Nikotinin yaptığı bağımlılık kesinlikle abartıldığı kadar etkilemez. Hatta azalarak bırakıldığı takdirde bu etki de ortadan kalkar. Bu olmayan bağımlılık o kadar etkilemiştir ki halkı plasebonun ters etkisi yapmiştır. Sigara bağımlılığı kesinlikle ve kesinlikle psikolojiktir.
asik oldugum erkek sigara iciyor diye basladim. o kadar cok yakisiyorduki ona ozenmemem imkansizdi. ilk icime cekemedim yani cektimde gozlerimden yaslar akana kadar oksurtuyordu lakin kafaya koydum bir kere. neyse hergun bir kez icime cekmeye karar verdim zamanla oksuruk gecti veneden birakilamadigini anladim icine cekince bildigin kafan duman oluyor basin donuyor harika bir sey ya bir de bana onu hatirlatiyor. birakmam arkadas. hem emin olun sigara sagliga insanlar kadar zararli degil.
derler ya istesem bırakırım. öyle demekle olmuyor işte. kaç defa denemeyi denedim yine başaramadım. denemeyi bile deneyemiyorum. sadece bir defa annem in ağladığını öğrenince 1 haftalık bir süre için bırakabildim.sonra yine başladık.
en zevkli, en gözle görülür, en katlanılabilir bağımlılık. sigaranın kendisine duyulan haz. yaşadıklarınla bütünleştirmen. çektiğin bir nefesin dışarı çıkışını zevkle izlemek. bazen rüzgarla birlikte içmek.
her anına uyum sağlayan birşey sonuçta sigara. emzik gibi. susturur insanı. bazen mutluluğunda yanında. bazen ölümlerde. bütün neşeni, üzüntünü dumana yükle gitsin. ciğerlerimde kalsın zehri, kabulüm.
Farkında olmadan hayatınızda ki neşeyi alıp götüren ve yerine stres ve sinir bırakan bir bağımlılık. Hayatınızın iplerinin düğümlendiği noktadır. Mutlu olursunuz, canınız sıkılır, sinir krizleri geçirirsiniz ve üzülür ağlarsınız; hepsinin sonu yakılmış bir sigara ile bitmeye başlar. Sonrasında gelen sağlık sorunlarıyla baş etmenin çabası sizi çok yormaya başlayacaktır. Kısacası sorunlarınızı şimdi kendi başınıza halletmeye çalışıp kimseye özenmeden yaşarsanız ilerde, şimdikinden daha fazla üzüleceğiniz zahmetlere girmemiş olursunuz.
neden heves edilip başlanılıp bağımlısı olunduğuna anlam veremediğim olay.
hayır yani biz de bu boku denedik 1-2 kere ama zevk alamadık.dertli zamanımızda derdimize çare olmadı,mutlu zamanımızda mutluluğumuza bir artı katmadı.daha bu ne aq
an itibariyle markete inip yumurta yerine 1 paket winston soft alıp kavaltı olarak salçalı ekmek yememe sebebiyet verecek olan garip, çözülemeyesi durum.
necip fazıl'ın bir hikayesinde şöyle bir örnek vardır: eski mısır mumyalarından biri dirilir. insanlar arasına karışarak 3 bin (veya fazla, unuttum) senedir dünyada neyin değiştiğini anlamaya çalışır. bir sürü teknolojik alet koyarlar önüne. hiçbiri çekmez mumyayı. en sonnunda yorulur, oturur. bir sigara uzatırlar. mumya sigaradan bir fırt çeker ve şöyle der:
- 3 bin senedir (veya daha fazla) ruhu ilgilendiren tek buluşunuz bu olmuş. tebrikler...
sigara bağımlılığı diye bilinen durum alışkanlıktan ibarettir. sigarayı bırakanların neredeyse tamamı; can sıkıntısı, arkadaş ortamında içilmesi, sinirlenildiğinde akla ilk gelen şey olması gibi durumlardan dolayı tekrar başlamaktadır. bunun sebebi neredeyse tamamen alışkanlıktır. bağımlığın payı küçüktür.
edit: hatta birkaç sene önce bir kampanyanın sloganıydı "sigara içmek bağımlılık değil alışkanlıktır." diye.*
Sigara bağımlılığı fiziksel yönün yanı sıra beyinde oluşan alışkanlıklardan oluşur.
Hayatımızda alışkanlıklar önemli yer tutar... Alışkanlıklar hayatımıza yön verirler. Eylem ve davranışların sık sık tekrarlanması beyinde alışkanlık yapar. Alışkanlıkların faydalı olanları olduğu gibi zararlı olanları da vardır.
Örneğin, kitap okumak, spor yapmak, zamanında uyumak, günlük işlerimizi planlamak , satranç oynamak iyi alışkanlık, sigara içmek ise kötü alışkanlıktır.
Sürdürülen sigara içme alışkanlığı, bulunulan çevre, eşya, nesne ve dekorla bağlantı yapmış durumdadır. Örneğin yemekten sonra oturup sigara içtiğiniz koltuk sigarayı bıraktıktan sonra size çağrışım yaptıracaktır. Canınız sigara içmeyi istemediği halde yemekten sonra bir kahve içimi size yine sigarayı hatırlatacaktır...
Unutmayın ki sigara dost görünümünde en büyük düşmandır. Buna karşı nefretinizi kininizi zihinsel kötülemelerinizle arttırmalı ve bu bağımlılığı zihinsel ve fiziksel egzersizlerinizle yok etmeye çalışmalısınız. Sigara beynin en azılı düşmandır.
ilk icis:
-yok ya icime cekmiyorum oyle heves iste benimkisi.
ilk paket:
-otlakcilik nereye kadar ya utaniyorum artik. kendim alicam paketimi gunde 1-2 tane icerim nerden baksan bir hafta gider.
ilk ay:
- ya su anda istesem birakirim. ama zevk aliyorum haci neden birakayim? cayla kahveyle, yemeklerden sonra iyi gidiyor.
ilk yil:
- bu yaz birakiyorum abi. zaten okul olmadigi zaman hic icilmiyor ki hep bu dersler sinavlar yuzunden iciyor insan.
2. yil:
- azaltmam lazim amina koyum su sigarayi cuzdanimi somuruyor resmen. hep senin yuzunden oldu ipne sen alistirdin beni bu merete...... konusma lan ver bi sigara hadi.
adettendir tanim: agir agir cikilan mrdivenlere sahip bagimliliktir.