italyanın Floransa kentinden bazı bilim adamları, yeni bir tür biyonik bacakla ilgili testlere başladı. Avrupa Siber bacaklar projesinin bir sonucu olarak yapay uzuvlardan oluşan araçlar ampüte insanların doğal bir şekilde daha az çaba ile yürümesine imkan sağlıyor.
Projenin koordinatörü Nicola Vitiello iki farklı teknolojinin varlığından bahsediyor: Giyilebilir robotlar adını verdiğimiz araçlarla ampüte insanların sorunlarını çözmeye çalışıyoruz. Burada iskelet ve nöromüskülerlerin yapısal ve işlevsel özelliklerine sahip motorize ortoz sistemi kullanıyoruz. Bunlar pasif protezler değil, içlerinde makine var. ilk durumda protezler güç kapasitesini geri getirerek eksik uzuvların yerine geçiyor. işte tam bu noktada protezi merkezi sinir sistemiyle bağlantıya geçirebilen giyilebilen sensörler dediğimiz araçların olanağını ortaya çıkardık. ikinci durumda ise kişinin eklemlerine enerji enjekte ederek daha az çabayla yürüyüş yaptırtmaya çalışıyoruz.
Robot sisteminin ampüte uzuvla yer değiştirmesi için aktif bir yapay bacak oluşturulmuş. Bu sistem, ampütenin asgari bilişsel ve enerjik bir çaba ile, ileri geri yürümesini, merdivenlerde yukarı aşağı çıkmasını veya oturup kalkmasını sağlayacak.
Araştırmanın diğer alanı ise bacaklara enerji enjekte ederek giyilebilir cihaz ile bir protezi birleştiriyor. Takılabilir düzenek ise protezin yetersiz kaldığı durumları telafi edebilir. Hala gelişme aşamasındaki bu düzenek doğaldaki gibi verimli bir geri dönme yeteneğine sahip değil. Şimdiye kadar yaklaşık 10 kişi üzerinde denenen bu yeni teknoloji için elde edilen sonuçlar cesaret verici görünüyor.