(bkz: zindan adası). harika bir psikolojik/akıl oyunu filmi.
konusu:
hikayemiz filmin baş kahramanları, iki polis memuru teddy ve chuck’ın shutter adasında tedavi gören fakat birden ortadan kaybolan rachel solando adlı hastanın soruşturması için adaya doğru yola çıkmalarıyla başlıyor. dünya’nın en tehlikeli akıl hastalarının tutulduğu bu yerde bir süre sonra çok gizemli olayların gerçekleşmesi polis memuru teddy’nin dikkatini çeker fakat işler bir süre sonra öyle çığırından çıkacaktır ki, kendisi bile gerçeklik ile rüya arasında ki sınırları zorlayacaktır….
bu film beyin yıkama deneyini anlatıyor arkadaşlar, ince ayrıntıları şöyle söyleyeyim.
1-adamın rüyaları başta farklıyken sonda farklı oluyor, adamın karısı yangında ölmüş başta rüyası bu şekildeyken sonra; rüyalarında karnında kan akmaya başlıyor. ayrıca o küçük kız başta kampta ölenler arasındayken sonrada kızı oluyor ve gölden ölüsünü çıkarıyor.
2- adamın 2 tane acısı var; karısının ölümü ve o kamptakileri kurtaramamak. bunun üzerinden zaten aklıyla oynuyorlar, gölde 3 çocuğu ölmesine rağmen neden sadece kız çocuğuna suni teneffüs yapıp onla ilgileniyor dersiniz çünkü diğer iki çocuk sadece olayın dramatik yönünü artırmak için adamlar tarafından uydurulmuş çocuklar.
3- madem bu kişiler gerçekten ordakileri rehabilite ediyorsa neden c bölümündekiler, yatağı bile olmayan hücrelerde kalıyor ve çıplak bir şekilde dolaşıyor. insanları önemseyen hiçbir yer o şartlara müsade etmez. birde duvarda işkence resimleri var tabi işkenceye karşıysanız o resimleri yok edersiniz duvara asmak yerine.
4- iğneyi vurup bayılttığı doktorun bi sözü var ki çok manidar: "insanın yaralarından bi canavar yaratabilirsiniz", bu filmin konusunu açan anahtardır işte adamın bu sözü. deniz korkusu, o kampta ölen küçük kız çocuğu ve karısı onun yaraları işte, onlar üzerinden adamın aklıyla oynadılar.
5- c bölümündeki arkadaşının, karın öldü onu unutmalısın demesi bu yüzden; o sahne herşeyi anlatıyor zaten bu sana oynanan bi oyun demişti. birde ortağıma güveniyorum dediğinde onlar kazanmış demişti.
6- karısına karşı ilgisiz olduğunu söylemişlerdi fakat rüyalarında karısı da oda hep birbirlerini sevdiğini söyledi sonuç olarak adamın beynini o verdikleri haplar ve hastalar üzerinden anlattıkları hikayelerle yıkadılar ve o hikayelerin kahramanı bizim leonardo oldu. bunu neden mi yaptılar çünkü hastane hakkında kimsenin bilmediği şeyleri leanordo biliyordu c bölümündeki o arkadaşınıda zaten ona herşeyi anlattığı için geri getirmişlerdi.
7- bir kadın hastalıkları ile konuşurken, kadın leonardo'nun defterine "run/kaç" yazıyor. bunu chuck varken de yapabilirdı. böyle yapmaması zaten leonardo'nun hasta olmadığının bir kanıtı gibi.
8- ve son olarak en son sahnede, chuck'ı bilerek kandırıyor. çünkü onun deyimiyle "iyi bir insan olarak ölmek mi istersin yoksa canavarca yaşamak mı?" leonardo'da iyi bir insan olarak ölmeyi seçiyor.
--- spoiler ---
Kemal kılışdaroğlu'nun ssk'da yaptığı işkenceleri anlatan film. Bir akpli olarak ürpertiyle izledim. Adeta kemaliz diktayı tüm çıplaklığıyla ortaya koymuş.
Büdüt: şaka bi yana bunu seven şu kitabı da sevebilir (bkz: the magus)
Travmanın insanın beyninde nelere sebebiyet verdiğini gösteren bir film. Travmalar ister küçük olsun ister büyük, asla geçmez. "Yaralar insanı canavara dönüştürür ve sen yaralısın" en sevdiğim replikti.
Andrew'in acısını anlayabilmek çok zor belki ama yerinde olsam o acıyla o kadar bile yaşayamazdım sanırım. Doktorları devletin adamı olarak deney yapan kişiler olarak düşünmüştüm. aslında pek haksız sayılmam. Çünkü andrew o sigaranın son sigarası olduğunu biliyordu. Lobotomi ölümcül bir uygulama olmasa da beyin deneyleri için kullanılmayı kabul etmiş gibi bir hali vardı. c koğuşu tüyler ürperticiydi. Hala tedirginim. O mağaradaki kadın doktor sahnesi inandırıcıydı ama ne yiyip ne içiyordu diye düşünmeden edemedim. Bir çapanoğlu olduğu belliydi. Göl sahnesinde o trajediyi iliklerime kadar hissettim. Çok acıydı.
Hepimizin hayatında travmalar var. Psikolojimizi öyle veya böyle etkiliyor. Ama korkunç boyutta olanları kalıcı hasar bırakıyor maalesef. travmalar ruhun yaralanmasıdır ve bazı yaralar ölümcüldür.
bu gece rahat uyuyamayacağım sanırım. Çok gerildim, korktum ve üzüldüm.
rezalet ötesi film. başından beri izledim ve hiçbirşey anlamadım. ayrıca imdb de o puanı veren adamlar hepinizin amk. başından beri herşeyi anlamaya çalıştım fakat hiçbirşey anlamadım. filmin sonu güzel olur niyetiyle harcadığım vakte yazık. daha önce hiçbir filme bu kadar atarlanmadım. kısaca*.