george walker bush'un ucu ucuna kazandığı son seçimde de yunanistan'daki önceki seçimlerden birinde de kullanılmış ve manüplasyona ne denli açık olduğu görülmüş ve bu nedenle kaldırılmış olan gelin gelelim türkiye'de kararları yargıya götürülemeyen ysk ile komboyu tamamlamış oy çalma yazılımı.
2002 seçimleri :
Toplam Seçmen..........................................:41.407.015
Toplam Kullanılan Oy...................................32.753.386
Toplam Geçerli Oy........................................31.510.007
Oy kullanmayanların sayısı............................8.653.029
Geçersiz ve kullanılmayan oy toplamı............9.897.008
AKP nin aldığı oy ........................................10.848.704
CHP nin aldığı oy..........................................6.114.843
baraja takılıp boşa giden oy toplamı ........: 14.546.460
Meclis dışı kalan ve Kullanılmayan oy toplamı...24.443.468
Geçerli oyların % 34.43 ü, yani toplam seçmenin sadece % 25'inin oyları ile 550 milletvekilinin 363 ünü yani meclisin % 66'sını ele geçirmiştir.
Kullanılmayan oy CHP'nin aldığı oydan fazla... Kullanılmayan oylar orantılı bile dağılsa AKP tek başına iktidar olamazdı.. AKP'nin demokrasi dediği %25 = %66 eşitliğini sağlayan zorba seçim sistemidir, her türlü katakulliye açık olan sistemdir.
yazarus notu : sonra ki yıllarda ki seçsisin aynı bokları araştırılıp onlarda yazılacaktır.
seçsisin dışarıdan çok kolay müdahale edilen (hacklenen) bir sistem olduğu biliniyor. abd ve yunanistandaki olumsuz deneyimlerden sonra abd ve avrupada kullanımına son verildi. türkiye neden bu sistemde ısrar ediyor?
* seçimler kapalı oy ve açık tasnif ile yapılıyor. tasnifin açık olabilmesi için her aşamasının açık olması lazım. kanunen sandık başındaki tasnife sadece sandık görevlileri değil orada bulunan vatandaşlar ve partililer de müdahale edebiliyor. ancak sandık başındaki açık tasnife karşın, gelen sonuçların bilgisayar ortamına taşındığı, kesin sonuçların açıklandığı yskda olanlar parti ve vatandaşların denetimine açık değil.
* doğru verilerin bilgisayara girildiği varsayılsa bile, bilgisayar programına müdahale edilebilir.
2007 öncesinde sandık başında tutulan tutanaklar ilçe seçim kurullarında toplanıp illere gönderiliyor, oradan da yskya ulaştırılıyordu. böylece partilerin müdahalesi ve denetimi daha fazla oluyordu.
seyhan: anlık denetime açılsın
sisteme dışarıdan müdahale edilebilir iddiasının konuşulabilir olmasının bile vahim olduğuna dikkat çeken seyhan, şaibenin ortadan kalkması ve şeffaf bir tasnif için kısa sürede hayata geçirebilir dediği şu önerileri sıraladı:
1- mevcut yazılım siyasi partilerin denetimine açılsın.
2- vatandaş duyarlılığı dikkate alınarak, ysk sitesinde girişler başladığı andan itibaren anlık takip edilebilmeli.
3- siyasi partilere tek taraflı link verilmeli. böylece partiler ilçe seçim kurullarından yapılan girişleri izleyebilir.
4- verilerde zaman damgası kullanılmalı. tübitakın hazırladığı bir elektronik damga mevcut. böylece sonraki değişiklikler kolayca ortaya çıkabilir.
5- etkin kriptolama yapılmalı; nasıl yapıldığı siyasi partilerle paylaşılmalı.
6- bu işlemlerde windows kullanımından vazgeçilmeli"
oy araklama sistemi. bu sistemle "sandıkta görüşürüz" diyenler bin yıl daha iktidar olur.
sistemi yazan yazılımcının amerika'da bir mahkemede verdiği ifaade;
edit: anket firması diyorlar, anketlerin birinde %30 çıkıp diğerinde %50 çıkıyorsa o anket firmalarında bir gariplik vardır.
daha geçen zaman'ın yayınladığı anketle sabah'ta yayınlanan anket arasında %15'ten fazla fark vardı.
ülkemizde onlarca yerli ve yabancı siyasi anket firması varken, ve büyük çoğunluğu ak parti lehine yüzde 45 oyu en az verirken hükümetin seçim hilesi ile başa geldigini ddia eden bahane ci hazımsızlara soda ikram etmek isterim. hukuk büroma beklerim.
bu aralar ne hikmetse ak köşe yazarlarını kıllandıran sistem!
mustafa mutlu'nun bugnkü yazısı.
--- alıntı -----
Biz yıllardır ne söylüyorduk? "Yüksek Seçim Kurulu'nun kullandığı SECSiS'in güvenilir bir sistem olmadığını, dışarıdan müdahalelere açık olduğunu üretici firma bile kabul etti. Öyle ki, bu sistemi bizden başka kullanan ülke kalmadı. Örneğin 12 Eylül 2010 referandumunda 'Hayır' oylarından 4 puan alınarak, 'Evet' oylarına eklendiği bile söylendi. Bunu yapanların da CIA'den destek alan Fethullahçı uzmanlar olduğu öne sürülüyor."
***
Bu iddialar yıllarca görmezden gelindi. Çünkü sistem, iktidar partisinin işine yarıyordu.
Ancak ne zaman öküz öldü, ortaklık bozuldu; işte o zaman iktidar partisi yandaşlarının aklına "hileye açık seçim sistemi" geldi.
Çünkü adamlar, yıllardır kullandıkları silahın namlusunun kendilerine döndüğünü gördüler.
Şimdi hep bir ağızdan "Cemaat, önümüzdeki yerel seçime hile karıştıracak" diye bağırmaya başladılar!
Cem Küçük diye bir adam varmış... Yandaş Yeni Şafak'ın yazarıymış. Dün, ilk kez bir yazısını okudum.
"Üzerinde Çalıştıkları Yeni Plan: Seçim Sonuçları" başlıklı bu yazıda bakın neler diyor:
***
"Erdoğan'a kelepçe takıp meşru hükümeti devirmek için her yolu deneyen paralel yapı yeni tezgâhları devreye sokmanın peşinde. Şimdiki yeni planları yerel seçimlerde kritik ya da başa baş geçecek muhtemel yerlerde AK Parti aleyhine karar çıkartmak. YSK en büyük kozları olacak gibi görünüyor. Çünkü YSK'nın iradesini sakatlayan bir yapı var. Ve bu yapı asla meşru olamaz. YSK üyelerini kimler seçti herkesin malumu. YSK bilgisayar sistemlerini kimler kontrol ediyor sorusu da çok önemli. (./.)
Türkiye Cumhuriyeti devletinin mücadele ettiği paralel yapının eli ne yazık ki her yerde var. Çok iyi organize olmuş bir yapıyla karşı karşıyayız. Bu yapı seçimleri etkilemek ya da ihtilaflı alanlarda devreye girip hükümeti zor durumda bırakacak her adımı atabilir. Dikkatli olmakta fayda var. Bu yapı seçim sonuçları üzerinden meşruiyet krizi çıkarabilir, AK Parti ve Erdoğan aleyhine olacak her plana sıcak bakar."
***
Adam işi biliyor. Belli ki; konunun uzmanı Deneyimleri, tanıklıkları olmalı ki; kendinden emin konuşuyor:
"Cemaat, yerel seçimlere bizzat YSK'daki adamları aracılığıyla hile yapacak, oy çalacak" diyor!
10 ağustos 2014'teki seçimlerde kullanılacak sistem. Tam bir hileye dayalı sistem. Şuan reklamlarda da dönüyor yok en güvenli sistem bilmem ne. Yalan ya inanmayın. Akp senelerdir nasıl iktidara geliyor sorusunun cevabıdır seçsis. Gelecek seçimlerde de kullanılacağı için rtenin cumhurbaşkanı olacağı kesin.
Herşey hile. Bakalım herşeyin gerçek yüzü ortaya çıktığında nasıl hesap vereceksiniz.
Hiç tatava yapmayın, oturun inceleyin. Gayet açık ve teknik bir güvenlik açığından söz ediyorum.
2004’ten beri şaibeli olduğu çeşitli defalar konu edilmiş, iddialar ortaya atılmıştı. Hatta bu nedenle milletvekilleri soru önergesi vermiş ama sorularına doğrudan bir cevap alamamıştı. Ben şimdi size hem o cevabı sunacağım hem de bu cevabın ne manaya geldiğini… Ama yavaş yavaş… Adım adım…
Konumuz Seçsis. Açılımı, Bilgisayar Destekli Seçmen Kütüğü Sistemi. Nedir derseniz, seçim sonuçlarının girildiği bir yazılım ve veri bankası diye özetleyebilirim.
Şöyle çalışıyor: Diyelim ki istanbul Beşiktaş'taki sandıklar sayıldı. Görevli ilçe seçim kuruluna gidip elindeki tutanağı taratıyor ve karşısına çıkan Seçsis ekranına oy oranlarını yazıyor. O Seçsis ekranını, karanlık tarafları birbirine yapışık iki ayna olarak düşünün. Bir yüzü sandık sorumlusunun karşısına çıkıyor, o da o yüze yani ekrana sonucu giriyor. Diğer yüz ise Seçsis'in yetkili teknik adamına bakıyor. Şimdi bu bilgiyi aklınızda tutun.
* * *
Seçsis'in yetkili teknik adamı kimdir, onu anlatayım.
Seçsis'in patronu Adalet Bakanlığı. Nasıl yani derseniz, basbayağı cevabını verebilirim. Çünkü Seçsis, Adalet Bakanlığı'nın kontrolündeki UYAP'ın (Ulusal Yargı Ağı) bir parçası. UYAP koca bir dolap ise Seçsis onun içinde bir çekmece. Dolayısıyla UYAP'ı yöneten ve Adalet Bakanlığı tarafından belirlenen 100 civarındaki bilgi işlem personeli Seçsis'ten de sorumlu.
Biraz önce anlattığım çift taraflı aynanın diğer tarafında işte bu bilgi işlemciler oturuyor. Adalet Bakanlığı tarafından belirlenen bilgi işlemciler. Hani seçimlerden kısa süre önce tamamı cemaatçi oldukları iddiasıyla değiştirilen bilgi işlemciler. Yerlerine kimlerin getirildiğini açıklamaya hacet görmüyorum.
Şimdi normal şartlarda eğer elimizdeki sağlam ve ‘geriye dönük hesap verebilir’ bir yazılım ise verilerin girildiği tarif ettiğim ekranın karşısında kimin oturduğunun hiçbir önemi olmazdı. Çünkü veriler değiştirilemez, değiştirilse de bağımsız bir üçüncü taraf tarafından tespit edilebilirdi.
* * *
Peki Seçsis böyle bir yazılım mı? Hayır. Neden? Çünkü Seçsis yazılımının UYSM (Ulusal Yazılım Sertifikasyon Merkezi) sertifikasyonu yok. Bu iddia 2004’ten itibaren çeşitli defalar dile getirilmiş, lakin somut belgeyle kanıtlanamamıştı. Çünkü soru YSK’ya sorulmuştu. YSK ise genellikle muhalefet milletvekillerinden gelen sorulara cevap vermeyi reddediyordu. Yakın zamanda bu Sezgin Tanrıkulu’nun geçen yıl ekim ayında da Oktay Ekşi’nin başına gelmişti. Ekşi’nin sorusu tam da Seçsis’in güvenilirliği ile ilgiliydi ama 15 gün içinde cevaplanması gereken önergesine hâlâ yanıt bulamadı.
Fakat Teknoparkta görev yapan ve bankaların kullandığı yazılım sistemlerinin güvenliği konusunda uzmanlaşmış bir mühendis farklı bir yol izledi. Bilgi Edinme Kanunu'nu kullandı ve iTÜ’ye bağlı UYSM'ye iki soru gönderdi. BiR: Seçsis sisteminin UYSM tarafından sertifikasyonu var mıdır? iKi: Yazılımda kullanılan kriptoloji donanımı nedir?
Cevap geldi. BiR: Seçsis'in UYSM sertifikasyonu yoktur. iKi: Seçsis’in kriptolojisi hakkında bilgimiz yoktur.
iTÜ Rektörlüğü tarafından onaylı bu belgeyle yetinmeyip UYSM’yi arayıp ilgili yüksek mühendise bizzat sordum, bir kez daha… Seçsis'in sertifikasyonu var mı? Cevap: Hayır yok. Tarafımıza böyle bir talep dahi ulaşmamıştır.
* * *
Defalarca teyit etmeye çalıştığım bu bilginin önemi nedir? Eğer devlete ait bir yazılımın sertifikasyonu yoksa -ki bu yazılımlara sertifikasyon verme yetkisi sadece UYSM'ye aittir- istenilen oynama yapılabilir. Şöyle örnek vereyim: Seçsis'i bir kutu olarak düşünün. Bugün içine 2 adet elma koyun. Yarın kutuya sorun, kaç elma var? Sertifikasyonu olan bir kutu mutlaka ama mutlaka 2 elma yanıtını verecektir. Sertifikasyonu olmayan bir kutuya ise içindeki elma sayısına 2 daha ekleyerek cevap ver komutunu verebilirsiniz ve hiç kimse bunu denetleyemez.
Bu basit anlatımdan da çözülebileceği gibi Seçsis’in arkasındaki kimseler girilen seçim sonuçlarını istedikleri gibi değiştirebilir, bu değişiklik üçüncü bir parti tarafından takip edilemez ve sonuçlar YSK’daki yargıçlara, bu yargıçların hiçbir bilgisi olmadan, onaylatılabilir. Korkunç bir olay!
Eminim adım adım titizlikle anlatmaya çalıştığım bu tablonun vahametini anlamazdan gelip AK Partinin zaferini kendilerine yediremeyenler bahane peşinde türünden bir tatava çıkaranlar olacaktır. Hiç tatava yapmayın, oturun inceleyin. Gayet açık ve teknik bir güvenlik açığından söz ediyorum. En büyük demokrasi kriteri sandık olan bir ülkede en azından bunun güvenliğinin sağlanması, ilgili yazılımın sertifikasyonunun olması gerekir. 14 yerde seçimlerin yenilenmesi ve Ankara'daki sonuçlarla ilgili şüpheler bile bu meseleye eğilme zorunluluğunu gösteriyor. Hele de önümüzde çok önemli bir cumhurbaşkanı seçimi varken…
NOT 1: ABD ve birçok Avrupa ülkesi Seçsis benzeri yazılımları kullanmaktan vazgeçti. O yüzden seçim sonuçlarının açıklanması çok daha uzun sürüyor ama hilesi hurdası en aza indirgenmiş oluyor. NOT 2: Teknoparktaki ve UYSM’deki mühendislerin isimleri ve ilgili belgeler bende saklıdır anlayacağınız sebeplerden ötürü.