tayyip erdoğan'ın biz hükümet olduk ama iktidar olamadık sözüyle birlikte yapılması elzem olmuş fiildir oy kullanmamak, zira bu sözle ankara'daki devlet için seçimlerin esas itibari ile bir anketten ibaret olduğu anlaşılmaktadır.
mesela seçimle iktidara gelen hükümet ve oluşan meclis kompozisyonu , evet duble yol yapabilir, ama kıbrıs politikasını kendisi değiştiremez, ölüm cezasını kaldıramaz, rusya ile, suriye ile, iran ile ilişki kuramaz. bunlar ancak bürokratik oligarşinin icazetiyle gerçekleştirilebilir.
bu noktadan hareketle seçim tertip etmenin bir manası olmadığı gibi manasız bir seçimde manasız bir oy atmak ta gayet manasızdır sonucuna varmak gayet manalıdır.
sadece içinde bulunduğumuz durumdan şikayet edip hiçbir eylemde bulunmama hali. bir oyun işe yarayıp yaramaması değil bu toplumun bir bireyi olarak bizim işe yarayıp yaramamamızla ilgili bir durumdur. kalabalıklar oluşturulamayabilir ama bu kişisel fikrini ifade etmene engel teşkil etmemelidir.
yöneten kişilerin beğenilmemesi sonucunda bu kişilere karşı gösterilen anlamsız bir tepkidir.
oy kullanmak bir vatandaşlık görevidir. bir angarya veya bir tepki olarak görülemez. seçimde oy kullanmayan bir kişin de seçim sonrasındaki politikaları (politikalar yanlış da olsa) eleştirmesi aptallıktır. kişi önce görevini yerine getirecek oy kullancak sonra söz sahibi olacak. oyunuzu kullanırsınız hiçbir partiye güveniniz yoksa bağımsız adaya oy atın. tbmm'de çok fazla bağımsız milletvekili olursa insanlar "halk tepkisini" çok daha net algılar. oy kullanmamak tepki falan değildir. bugün iktidarı en çok eleştirenler seçimde oy kullanmayanlar. (ki akp'ye oy vermemiş, ömrü hayatında oy vermeyecek ve onları her zaman eleştiren biri olarak söylüyorum) eleştirmeyin kardeşim, siz ne yaptınız ki? sizin payınız yok mu iktidar olanlarda, muhalefet olanlarda, meclise giremeyenlerde? oy kullanmamak bir tepki değil, basiretsizliktir, aptallıktır. (bkz: tavşan dağa küsmüş dağın haberi olmamış)
seçen, seçilen bir birinden bağımsız iki kelime. kökleri aynı olmakla beraber özgür iradade ile yapılan eylem olarak tanımlayabiliriz. yukarı da kelime anlamları yazdık. bir de ülkemize bakalım kavramlarımız nasıl bir anlam kazanmış. seçen, kötünün iyisini seçme zorunda bırakılan kitle halk toplum birey... şecilen parti başkanın ağzından çıkan iki kelime ile seçilen sıfatını kazanan zat-ı muhterem. bunlara rağmen oy kullanmamak tck'a göre cezai işlem gerektirmektedir. vicdanı hür bireyin yapmaması gereken eylemdir.
2007 türkiyesi başkentinde 5 ay sular kesilmesine rağmen senin söyleyecek bir şeyin, itiraz hakkın olamaz ve paşa paşa gider teyemmüm edersin.
o değil yakında toprak da kalmayacak , bakalım o zaman neyle arınacaksın?
3 kasımda oyların kullanılmaması sonucu bir grup ampulün oy oranını yükseltmesine neden olmuş eylem. halbuki o yüzde on oyunu boş atarsa kimler barajda kalır kimler silinir gider. bu gibi bir eylemden daha net bir cevap olabilir mi seçeneği olmayan siyasetçilerimiz için. şu ülkede gerçekten karasız olan büyük çoğunluğun oyunu boş da olsa kullanması gereklidir. sandığa gitmemek vatan hainliğidir, temsil hakkının üzerine sifon çekilmesidir yapanların kulağı çekilmeli cetvelin sivri tarafıyla parmak uçlarına vurulmalıdır.
kıcını kaldırıp sandıga gitme zahmetine bile degmeyecek duzeyde siyasetcileri olan ulkede en dogal secmen davranısıdır. bana secmen deseler de ben secmem. zorla mı?
"bu partiler beni temsil etmiyor" diyip kestirip atmakla çok büyük yanlış yapılmaktadır. oy kullanmıcam diyenlerin kaç tanesi partilerin aday listelerindeki adayları araştırmış acaba merak ediyorum kaç tanesi seçim bildirgelerini okumuş, çok mükemmel bir insansın sen boşver oy kullanma ama sonrada sus konuşma.
oy kullanmak bir görev değil bir haktır. bu hakkı isteyen kullanır istemeyen kullanmaz çünkü oy kullanmamak da bir haktır.
oy kulanmayanın konuşmay ahakkı yoktur tezine gelince; konuşmak, analiz etmek ya da şikayet etmek için oy kullanmaya gerek yoktur. sadece ve sadece vatandaş olmak yeterlidir bunun için.
düzeni meşrulaştırmak istememektir, bozuk düzende sağlam çarkın olamayacağına inanmaktır. "Oy vermeyen adamın hükümeti eleştirmeye hakkı yoktur'' cümlesini "oy veren insanın düzeni eleştirmeye hakkı yoktur" cümlesiyle görmektir. fazla takılmaya gerek yok. oy vermeyenin derdi sizi germesin. evet.
yeterince bilince sahip olmadıklarını düşündüğüm vatandaşların girişimi. Şöyle ki, orada bulunan hiçbir parti ya da aday sizi tatmin edecek yetiye sahip olmayabilir. siyasetten de nefret edilebilir. fakat bu ülkede yaşayan birinin böylesine önemli ve kritik sonuçlara yol açabilecek bir mekanizmaya katkı sağlamaması, koltuğundan kalkıp da 3 adım ötedeki okula kasmaması yazıktır. Sonrasında yok efendim "kürt sorunu çözülmedi", "yok bu Amerika da fazla olmaya başladı" gibisinden nidalar da yersizdir. git, boş at, hatta özel hayır mührü yaptır hepsini sıradan geçir, dilersen pusulayı paramparça et, küfür yaz ama yine de rengini belli et, oyunu kullan.
Demokraside seçme zorunluluğu değil de seçme özgürlüğü olduğunu gösteren davranıştır. Çağ dışı kalmış propagandalar yapan, on binlerce insanın coşkuyla katılmasına anlam veremediğim, yalanın ve hesapsız dayanaksız bol kepçeden boş vaadin biri bin para olduğu, yalan dolanın havada uçuştuğu mitingler yapan, birini alıp örtekine vurulası kokuşmuş dinozorlara inanmamaktır. bırakın özel "hayır" mührü yaptırıp pusulaya basmayı, kırmızı kalemle pusulaya "sktirin gidin" yazmak gerekir.