diktatör kelimesi latince´de emir veren, dikte eden anlamina gelir. *
diktatör olmak, illaki secilmeden devleti yönetmek anlamina gelmez. diktatör yönetimini eline gecirmis bir cok ülke ne yazik ki normal bir basbakan secer gibi, o kisiyi secer. o kisi yasalari ve kanunlari kendi cikari ve yaptirim gücünü arttirtmak icin kullanir. en sonunda da ülke bir diktatör yönetimi altina alinir. bunu tarihte en güzel bicimde hitler yapmistir. günümüzde de türkiye basbakaninin yaptigi ile neredeyse aynidir. bir cok halkin kendisine diktatör demesinin sebeplerinden birisi de budur. diktatorlar da secim yaptirir. ne yazik ki baski altinda olan halk ve muhalefet bu secimlerde caresiz kalir. tarih her zaman kendisini yineler. ayrica; amerika´nin aslinda diktatörleri destekledigi de bir gercektir. cogu diktatör ülkesiyle arasi iyi olan amerika stratejisinde diktatörü indirip, o ülkeye bagimsizlik getirdigini söyler ve inandirir, yerine baska ülkelerde diktatörlük kurar. tarihe bakilirsa bu cok iyi anlasilir. tabi su an muhalefet basa gecseydi, onun da bu sekilde dikteleri olabilirdi.
secilerek basa gelmis diktatörlerin listesi söyledir:
demokrasi hayat kadini gibi bir yönetim bicimi oldugundan dolayi, basa gecen kisi istedigi gibi at kosturabilir. bu yüzden "secilen kisi diktatör olumuymus bikbikbik..." demeden önce arastirmak gerekli.
yazar notu: bu liste icinde yanlis hatirladiklarim olabilir. düzeltmem veya eklememi istedikleriniz olursa özelden yazin.
edit: bu bir aciklamadir. tarafsizlik ilkesine uyarak, izlem ve gözlemlerimi bilgilerimle pekistirerek bilgilendirme amacli yazilmistir. hatali veya yanlis bilgi iceriyorsa uyarmanizi tavsiye ederim. su an yasanmakta olan olaylar ve hükümeti kuran parti genel baskani, baska bir parti olsaydi, yine ayni sekilde bu yazi yazilirdi.
eksilemeden önce; sigir gibi yaziyi bi defa okuyup sinirlendiysen, bi iki defa daha okuyup anlamaya calisma yöntemine basvurun, daha sonra oylayin.
%50-60 oy alabiliyorsa mutlaka ve mutlaka dikta dır.
dünyanın en demokrat,l ülkelerine baktığımızda bir çok partinin yarıştığı seçimde akp gibi oy oranına sahip parti yoktur. bu da mı tesadüf.
Diktatörlük ile demokrasi arasında tek bir fark vardır. demokraside oy verdikten sonra itaat edersiniz. diktatörlukte oy vermek için zaman harcamazsınız. c. bukowski
hitler'e, esad'a, stalin'e, saddam'a, kaddafi'ye diktatör denebilir mi? denemez tabi ki neden çünkü hepsi %50'nin üzerinde bir oy oranıyla geldiğini bilmeyenler böyle derler.
edit: hitler %50 oyla gelmedi arkadaşlar %33'le geldi üşendiğim için tek tek yazmadım da sonradan bir arkadaş sağolsun uyardığı için düzeltme ihtiyacı duydum.